Fitch: Θετικές εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία και αναβάθμιση στο «Β»

Εκτιμώντας ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω την πιο δύσκολη φάση της δημοσιονομικής προσαρμογής της και οδεύει προς πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,4% του ΑΕΠ το 2014, μετά και το πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ που πέτυχε το 2013, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch προχώρησε στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από “B-” σε “B” με σταθερές προοπτικές. Παράλληλα, αποφάσισε και αναβάθμιση της «οροφής της χώρας» (country ceiling) από “B+” σε “ΒΒ”.

«Η ελληνική οικονομία έφτασε στο κατώτερό της σημείο», σημειώνει η Fitch, και «η αναστροφή των οικονομικών στοιχείων ενισχύει και υποστηρίζει το βασικό σενάριο πως η οικονομία θα ανακάμψει σταδιακά εντός του έτους».

Ο διεθνής οίκος επισημαίνει πάντως ότι «ο πολιτικός κίνδυνος για τη χώρα παραμένει υψηλός και ότι η διενέργεια πρόωρων εκλογών το πρώτο τρίμηνο του 2015 αποτελεί το πιθανότερο σενάριο, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας ξαφνικής προσφυγής στις κάλπες, εντός του 2014».

Αν και δεν είναι το βασικό σενάριο της Fitch, «υπάρχει ένας κίνδυνος ότι η επόμενη κυβέρνηση θα υποστήριζε λιγότερο τις οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις», σημειώνει ο οίκος.

Να σημειωθεί πάντως ότι οι επικείμενες εκλογές δεν άλλαξαν το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινώσει ο διεθνής οίκος, η ομάδα του οποίου βρέθηκε στην Ελλάδα τον Μάιο για την αξιολόγηση της οικονομίας. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η αναβάθμιση που ανακοινώθηκε χθες, φέρνει τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά στη μετάβαση από την κατηγορία junk στην κατηγορία των χωρών με διαβάθμιση BBB.

Οι παράγοντες που θα μπορούσαν στο μέλλον να οδηγήσουν σε περαιτέρω αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου, σύμφωνα με τον Fitch, είναι μια ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, η βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης που θα στηρίζει τη βασική πρόβλεψη του οίκου για διατηρήσιμα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4% του ΑΕΠ, η πρόοδος στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, μία επιτυχής έξοδος από το πρόγραμμα βοήθειας με πρόσβαση στις αγορές με προσιτά επιτόκια και η ελάφρυνση του χρέους όσον αφορά τα δάνεια από τον επίσημο τομέα (OSI) με όρους που θα βελτιώνουν σημαντικά τις μακροχρόνιες δυναμικές του δημόσιου χρέους.

Η συνέχιση των μειώσεων των τιμών μεσοπρόθεσμα θα επηρέαζε αρνητικά τις μακροοικονομικές προοπτικές, σημειώνει ο Fitch. O οίκος προβλέπει πάντως επιστροφή σε θετικό πληθωρισμό το 2015.

Πηγή: kathimerini.gr