Νέες περικοπές δαπανών στις ΔΕΚΟ και αποκρατικοποιήσεις για έσοδα 15 δισ. ευρώ
Την επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ που θα οδηγήσει σε νέες περικοπές των αποδοχών των εργαζομένων και λίστα με τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, ύψους 15 δισ. ευρώ ως το 2013, εγκρίνει μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση. Το σχέδιο για τις ΔΕΚΟ περιλαμβάνει τον δραστικό περιορισμό υπερωριών, αργιών και πρόσθετων αμοιβών, καθώς εφέτος η μισθολογική δαπάνη πρέπει να μειωθεί κατά 600 εκατ. ευρώ. Από την κυβέρνηση αποκλείουν τις οριζόντιες περικοπές.
Στα 4,25 δισ. ευρώ μειώθηκε το ταμειακό έλλειμμα στο πρώτο τρίμηνο
Κατά 25% μειώθηκε το έλλειμμα της κεντρικής διοίκησης σε ταμειακή βάση το πρώτο τρίμηνο, πέφτοντας στα 4,25 δισ. ευρώ από 5,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, την ίδια περίοδο τα έσοδα μειώθηκαν ελαφρώς στα 11,1 έναντι 11,7 δισ. ευρώ πέρυσι. Από την άλλη πλευρά, οριακή αύξηση εμφάνισαν οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού σε 15,04 δισ. ευρώ έναντι 15,046 δισ. ευρώ πέρυσι.
Αποστέλλονται τα ειδοποιητήρια για άμεση καταβολή του ΦΠΑ
Οι φορολογούμενοι με βιβλία Γ' κατηγορίας του ΚΒΣ, που εντοπίστηκαν να μην έχουν υποβάλει περιοδικές δηλώσεις τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2011, καλούνται να προσέλθουν εντός 10 ημερών με τη διαδικασία της εθελοντικής συμμόρφωσης στις ΔΟΥ, προκειμένου να υποβάλουν τις δηλώσεις και να πληρώσουν το φόρο με τις ανάλογες προσαυξήσεις.
Ernst & Young: Η ύφεση φέρνει αύξηση της διαφθοράς
Η οικονομική ύφεση και τα σκληρά μέτρα που έχει επιβάλει ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση της απάτης και της διαφθοράς στη χώρα, σύμφωνα με έρευνα της Ernst & Young με θέμα «Τάσεις και αντιμετώπιση εταιρικής απάτης στην Ελλάδα». Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας, το 60% πιστεύει ότι η παρατεταμένη ύφεση ενέχει τον κίνδυνο αύξησης της εταιρικής απάτης, ενώ 3 στους 4 ερωτηθέντες εκτιμούν ότι τα επίπεδα διεφθαρμένης εταιρικής πρακτικής είτε θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα είτε θα αυξηθούν. Ακόμη, το 83% θεωρεί ότι ο εσωτερικός έλεγχος έχει κυρίαρχο ρόλο στον περιορισμό των περιστατικών απάτης, και το 89% πιστεύει ότι μπορεί να αντεπεξέλθει στην επιβολή ενός αυστηρότερου οικονομικού σχεδιασμού χωρίς να εκτεθεί σε πρακτικές διαφθοράς και απάτης.
Πηγή: ΒΕΘ