Διευκρινίσεις για το θέμα της ασφαλιστικής ικανότητας έδωσε σήμερα στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ” Συνδέσεις” ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ, Ηλίας Τσούνης.
«H ασφαλιστική ικανότητα είναι η επιπρόσθετη και επιπλέον κάλυψη των ασφαλισμένων σε δαπάνες του ΕΟΠΥΥ με δαπάνες του ΕΟΠΥΥ σε ιδιώτες γιατρούς Αυτό σημαίνει ότι όποιος έχει ενεργή ασφαλιστική ικανότητα, μπορεί να πάει σε έναν ιδιώτη γιατρό να τον συνταγογραφήσει και βέβαια να τον εξετάσει με συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ. Όποιος δεν έχει ενεργή ασφαλιστική ικανότητα δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να πάει στα δημόσια νοσοκομεία. Η πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία και στις δημόσιες δομές και στα κέντρα υγείας είναι δωρεάν, και στο κομμάτι της νοσηλείας και στο ιατροφαρμακευτικό.
Η προϋπόθεση της ασφαλιστικής ικανότητας είναι είτε η ρύθμιση, είτε η εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών και των οφειλών, κυρίως των μη μισθωτών.
Γιατί οι μισθωτοί έχουν ετήσια ασφαλιστική ικανότητα λόγω των εργοδοτικών εισφορών. Οι μη μισθωτοί, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες όταν ρυθμίζουν, έχουν μηνιαία ασφαλιστική ικανότητα, όταν εξοφλούν, έχουν ετήσια. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις φαίνονται ανασφάλιστοι. Σε αυτή την περίπτωση απευθύνονται στον ΕΦΚΑ χωρίς ραντεβού, πηγαίνουν στο τμήμα Μητρώου και τους εξυπηρετούν οι αρμόδιοι υπάλληλοι. Με το αποδεικτικό πληρωμής λένε ότι εγώ έχω καταθέσει, πλήρωσα ή ρύθμισα και αμέσως αποκαθίσταται η ασφαλιστική ικανότητα» τόνισε ο κ.Τσούνης.
Και συνέχισε λέγοντας πως οι ρυθμίσεις πρέπει να γίνονται έως την 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους γιατί την 1η Μαρτίου του επόμενου έτους όσοι δεν το έχουν κάνει βγαίνουν ανασφάλιστοι.
«Όποιος πήγε λοιπόν να κάνει ρύθμιση τέλος Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου, ήδη από την 1η Μαρτίου είχε λήξει η ασφαλιστική του ικανότητα. Το σύστημα δεν ενημερώνεται καθημερινά, ενημερώνεται πλέον εβδομαδιαία με απόφαση της διοίκησης, οπότε αν περιμένει λίγες μέρες, αμέσως θα φανεί και στο σύστημα η ρύθμισή του. Άλλος τρόπος για ρύθμιση είναι μέσω της ιστοσελίδας του ΕΦΚΑ, επιλέγεις έλεγχο ασφαλιστικής ικανότητας, βλέπεις αν είναι ενεργή ή ανενεργή και εφόσον έχεις διευθετήσει το θέμα, έχεις εξοφλήσει, ή έχεις ρυθμίσει τις οφειλές σου και βλέπεις ότι είναι ανενεργή, τότε μπορείς να επιλέξεις την αμφισβήτηση οφειλών. Εκεί υπάρχει ειδική ομάδα εργασίας του ΕΦΚΑ που αμέσως κάνει τον έλεγχο, επεξεργάζεται και αποκαθιστά την ασφαλιστική ικανότητα» συμπλήρωσε.