ΒΕΘ : NEWSLETTER 20/7/2011

Στο 60% το ποσοστό ενίσχυσης του προγράμματος ‘Νέα – Καινοτομική Επιχειρηματικότητα'

Το υπουργείο Ανάπτυξης αφού έλαβε υπόψη το υψηλό ενδιαφέρον, κυρίως, των νέων ανθρώπων που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέα – Καινοτομική Επιχειρηματικότητα», αποφάσισε να αυξήσει το ποσοστό ενίσχυσης (δημόσια δαπάνη) των επιλέξιμων επενδυτικών σχεδίων για το παραπάνω πρόγραμμα από 50% στο 60% για ολόκληρη την επικράτεια. Επίσης, για λόγους καλύτερης προετοιμασίας των ενδιαφερομένων αλλά και για τεχνικούς λόγους μετατίθεται η ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων των ενδιαφερομένων από 15/7/2011 στις 01/08/2011. 

Αντιδρούν οι τράπεζες στην πρόταση για τον φόρο στήριξης στην Ελλάδα

Τις αντιδράσεις των τραπεζιτών έχουν προκαλέσει οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί για επιβολή φόρου στις τράπεζες, με τον οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, ικανοποιώντας έτσι το αίτημα του Βερολίνου για τη συμμετοχή ιδιωτών και αποκλείοντας ταυτόχρονα το ενδεχόμενο υποβάθμισης σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας». Οι αντιδράσεις οφείλονται στο γεγονός ότι με αυτόν τρόπο «τιμωρούνται» και οι τράπεζες που δεν έχουν έκθεση στην Ελλάδα και ειδικότερα στο κρατικό χρέος, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές που επικαλείται το Reuters. Μάλιστα, δεν αποκλείουν ακόμα και το ενδεχόμενο μαζικών μηνύσεων. Ένα από τα υπό εξέταση σενάρια για να εξασφαλιστεί η περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας περιλαμβάνει την επιβολή τραπεζικού φόρου με στόχο την άντληση 10 δισ ευρώ ετησίως για τρία χρόνια.

Αύξηση τζίρου και νέων παραγγελιών στη βιομηχανία τον Μάιο

Αύξηση του κύκλου εργασιών και των νέων παραγγελιών σημειώθηκε στη βιομηχανία τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Συγκεκριμένα, αύξηση 9,8% σημείωσε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς), έναντι αύξησης 13,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2010 προς το 2009.

Πηγή: ΒΕΘ