ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 22 Ιουλίου 2011

 

  • Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ

«Βαρύτατο πλήγμα στις χιλιάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους εστίασης, θα επιφέρει η εφαρμογή της απόφασης της κυβέρνησης για την αύξηση του ΦΠΑ κατά 10 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες (από 13% σε 23%) από την 1η Σεπτεμβρίου 2011», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, με αφορμή την πρόσφατη τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου για συνολική επανεξέταση των συντελεστών ΦΠΑ. Επιπλέον, σημειώνει ότι το ΕΒΕΑ ήδη έχει γίνει αποδέκτης διαμαρτυριών από επιχειρήσεις – μέλη του που δραστηριοποιούνται στο χώρο των υπηρεσιών εστίασης που βάλλονται άμεσα από τη μετάταξη του ΦΠΑ. Όπως επισημαίνει ο κ. Μίχαλος, εάν τελικά εφαρμοστεί στην πράξη η απόφαση αυτή της κυβέρνησης, εκατοντάδες επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν οξύτατο πρόβλημα μείωσης του τζίρου τους από τον περιορισμό που θα επιφέρει στην κατανάλωση η σημαντική αύξηση των τιμών στο συγκεκριμένο κλάδο, ενώ σημαντικό θα είναι το πρόβλημα τόσο στον τομέα της απασχόλησης, όσο και στον τομέα του τουρισμού.

  • «ΜΕΓΑΛΕΠΗΒΟΛΟ ΠΑΚΕΤΟ» 109 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

          Ένα «μεγαλεπήβολο πακέτο»109 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών μόνο για την Ελλάδα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου από κοινού με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόσο. Ο ίδιος ανακοίνωσε την αποφασιστικότητα της ΕΕ να στηρίξει το ευρώ, αλλά και να δημιουργήσει αναχώματα σε τυχόν νέες κρίσεις.

  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ: ΣΤΑ 11 ΔΙΣ. ΟΙ ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Στα 11 δισ. ευρώ ανέρχονται τα οφειλόμενα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ 437 είναι οι επιχειρήσεις που έχουν οφειλές άνω του ενός εκατ. ευρώ και εξ αυτών μόνον 21 έχουν κηρύξει πτώχευση. Τα στοιχεία αυτά παρέθεσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ασφαλιστικού, διευκρινίζοντας επιπλέον ότι τα 6,2 δισ. ευρώ οφείλονται στο ΙΚΑ, τα 3,7 δισ. ευρώ στον ΟΑΕΕ και το υπόλοιπο ποσό προς τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.

  • ΣΕΒ: ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διπλάσιο γραφειοκρατικό κόστος σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να υποσκάπτεται η ανταγωνιστικότητά τους και να περιορίζεται η δυνατότητα ανάπτυξής τους σε αγορές του εξωτερικού. Σύμφωνα με μελέτη του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος για την ανάπτυξη των εξαγωγών, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΕΒ η γραφειοκρατία είναι το σοβαρότερο πρόβλημα για την ανταγωνιστική λειτουργία των επιχειρήσεων και μεταφράζεται σε αυξημένο κόστος λειτουργίας καθώς το διοικητικό βάρος στην Ελλάδα ανέρχεται στο 6,8% του ΑΕΠ (έναντι μέσου όρου για την ΕΕ 3,5%).

Πηγή: ΕΒΕΑ