ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Σοδειά ρεκόρ  μεξικάνικων αβοκάντο

Λόγω ευνοϊκών καιρικών συνθηκών κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς και της αυξημένης εφαρμογής κρατικών προγραμμάτων για βελτίωση  της φυτικής υγείας και της καταπολέμησης παράσιτων, η παραγωγή αβοκάντο του Μεξικού εκτιμάται ότι θα ανέλθει στη σαιζόν 2009/2010 στο επίπεδο ρεκόρ των 1,18 εκατ. τόνων, ήτοι αύξηση κατά 5,6% σε σχέση με την προηγούμενη σαιζόν. Από την ποσότητα αυτή οι 400.000 τόνοι θα εξαχθούν κυρίως προς τις ΗΠΑ, προς χώρες της Ε.Ε. και προς Ιαπωνία. Η έκταση που διατίθεται για την καλλιέργεια των αβοκάντο ανέρχεται σε 127.950 εκτάρια εκ των οποίων τα 98.000 για την καλλιέργεια της ποικιλίας Hass.

Σημαντική αύξηση παραγωγής των ισραηλινών εσπεριδοειδών

Με βάση επίσημα στατιστικά στοιχεία, το Ισραήλ αύξησε το 2009 την παραγωγή του σε εσπεριδοειδή κατά 6% σε συνολικά 568.000 τόνους. Έτσι το Ισραήλ, διαθέτοντας πλέον το 48% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων του μόνο για την παραγωγή εσπεριδοειδών, κατάφερε   να δημιουργήσει δυναμικές με τα αγροτικά προϊόντα να αποτελούν σήμερα την πρώτη εξαγώγιμη κατηγορία της χώρας ενώ ταυτόχρονα κατατάσσεται ως ένα σημαντικότατο ανταγωνιστή  της Ελλάδος.

Η γερμανική αγορά φραουλών το 2009

Στην γερμανική αγορά φραουλών παρατηρήθηκε στο 2009 σημαντική αύξηση της κατανάλωσης. Οι  φράουλες  εγχώριας παραγωγής παρουσίασαν  την μεγαλύτερη ζήτηση σε σχέση με τις εισαγόμενες. Η άνοδος της κατανάλωσης δεν προήλθε μόνο από την αύξηση της ντόπιας παραγωγής που αυξήθηκε κατά +4% αλλά και από την αύξηση των εισαγωγών που σημείωσε αύξηση +22%. Η μεγαλύτερη αύξηση της κατανάλωσης σημειώθηκε στις  εισαγόμενες φράουλες (+24%) σε σχέση με τις ντόπιες γερμανικές  (+19%).

Η Βραζιλία ισχυροποιεί τη θέση της στην παγκόσμια αγορά αγροτικών προϊόντων

Μεγάλη και δυναμική παρουσία είχε να επιδείξει στη φετινή Fruit Logistica η Βραζιλία καταλαμβάνοντας με τα περίπτερα της συνολική έκταση 300 τ.μ. Ειδικοί αναλυτές κρίνουν ότι το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού η Βραζιλία θεωρείται από πολλούς η ανερχόμενη δύναμη στην παγκόσμια αγορά αγροτικών προϊόντων και συγκαταλέγεται πλέον στις χώρες της Λατινικής Αμερικής (Μεξικό, Χιλή, Αργεντινή, Περού) που θέτουν ως προτεραιότητα τους τη συνεχή αύξηση της αγροτικής παραγωγής και κατά συνέπεια των αγροτικών εξαγωγών τους. Προς επίτευξη αυτού του στόχου δαπανώνται ήδη μεγάλα κεφάλαια που επενδύονται στην αγροτική έρευνα και την τεχνολογία. Έτσι η Βραζιλία αποτελεί σήμερα τον τρίτο μεγαλύτερο εξαγωγέα φρούτων παγκοσμίως. Το 2008 η χώρα παρήγαγε 42,6 εκατ. τόνους φρέσκων φρούτων σε συνολική έκταση 2,2 εκατ. εκταρίων. Οι εξαγωγές της κατευθύνθηκαν κατά 35% προς την Ολλανδία, κατά 17% προς τη Μ. Βρετανία και κατά 10% προς την Ισπανία. Οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. εισήγαγαν άλλο 15% της βραζιλιάνικης παραγωγής. Τα φρούτα που σημείωσαν την μεγαλύτερη αύξηση στις εξαγωγές ήταν τα σταφύλια, τα πεπόνια και τα καρπούζια, τα μάνγκο, τα μήλα και οι μπανάνες. Οι εξαγωγές επεξεργασμένων  φρούτων της Βραζιλίας το 2009 είχαν συνολικό τζίρο 2 δις δολάρια. Την πρωτιά στα επεξεργασμένα φρούτα          (κονσέρβες-χυμούς) κατέλαβαν τα πορτοκάλια .

Έντονα καιρικά φαινόμενα περιόρισαν  την αγροτική παραγωγή της Ισπανίας

Οι δυνατές και αδιάκοπες βροχοπτώσεις το τελευταίο διάστημα στην Ισπανία είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή της χώρας και ιδιαίτερα στην περιοχή Huelva. Έτσι στην καλλιέργεια φραουλών οι απώλειες υπολογίζονται στα 44 εκατ. ευρώ, εφόσον χάθηκε το 50% της παραγωγής. Περίπου το 40% των πλαστικών προστατευτικών καλυμμάτων υπέστη ζημιές με αποτέλεσμα η υγρασία να αλλοιώσει και την ποιότητα των φραουλών. Εξίσου μεγάλες ζημιές υπέστη και η παραγωγή των εσπεριδοειδών. Η ποικιλία πορτοκαλιών Navelinas υπολογίζεται να σημειώσει απώλειες 35%, ενώ για άλλες ποικιλίες το ποσοστό θα φτάσει μέχρι και 50%. Οι οικονομικές απώλειες στα εσπεριδοειδή θα ανέλθουν σε 31 εκατ. ευρώ. Ομοίως και στην παραγωγή ελιών οι ζημιές που προκλήθηκαν ανέρχονται σε 1 εκατ. ευρώ. Παράλληλα η κακοκαιρία προκάλεσε και μεγάλες καταστροφές στην αγροτική υποδομή της χώρας.

Νέο είδος βραζιλιάνικου σταφυλιού κάνει θραύση στις παγκόσμιες αγορές

Το είδος μαύρου σταφυλιού Niagara Rosada που αποτελεί μετάλλαξη του γνωστού είδους Niagara Branca πρόκειται να κάνει σύντομα την δυναμική εμφάνιση του στις διεθνείς αγορές. Πρόσφατα παρουσιάστηκε με την ευκαιρία της Fruit Logistica στο ευρύ κοινό. Το εν λόγω είδος έχει εδραιωθεί τα τελευταία χρόνια στις χώρες της Νοτίου Αμερικής. Η μεγάλη αυτή επιτυχία κάνει τους βραζιλιάνους εξαγωγείς να αισιοδοξούν ότι το σταφύλι θα έχει μεγάλη απήχηση και σε άλλες χώρες του κόσμου αποφέροντας μεγάλα έσοδα. Το σταφύλι αυτό έχει μεγάλη διάμετρο, μαλακό καρπό και λεπτή φλούδα και χαρακτηρίζεται από έντονο άρωμα και από υψηλά σάκχαρα. Αυτό το είδος σταφυλιού έρχεται τώρα να προστεθεί στην υπόλοιπη γκάμα σταφυλιών που ήδη εξάγει η Βραζιλία δίνοντας της ισχυρό προβάδισμα έναντι ανταγωνιστριών χωρών. Σημειωτέο ότι η χώρα δαπανά τα τελευταία χρόνια μεγάλα ποσά για την έρευνα και τη δημιουργία νέων ποικιλιών φρούτων με στόχο να αποσπάσει ακόμα μεγαλύτερα μερίδια της παγκόσμιας αγοράς.

Η ζήτηση σε πορτοκάλια παραμένει αυξημένη στη Γερμανία

Οι τιμές για πορτοκάλια στη γερμανική αγορά εξακολουθούν και παραμένουν σταθερές σε υψηλά επίπεδα λόγω της συνεχιζόμενης ζήτησης. Ωστόσο οι ισπανοί παραγωγοί πορτοκαλιών αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες που οφείλονται σε άσχημες καιρικές συνθήκες. Αυτό έχει πολλαπλές επιπτώσεις στην ποιότητα των καρπών με αποτέλεσμα τη μείωση των εξαγωγών. Παρόλο τη μειωμένη ποσότητα όμως, οι τιμές δεν κατορθώνουν να ισχυροποιηθούν περαιτέρω. Στο λιανικό εμπόριο διακινούνται ακόμα ικανοποιητικές ποσότητες πορτοκαλιών, κυρίως συσκευασμένες σε δίχτυα. Οι εισαγωγές από άλλες χώρες της Μεσογείου εκτός της Ισπανίας συμπληρώνουν αφενός την αυξημένη ζήτηση της αγοράς, αφετέρου όμως οι ποσότητες δεν είναι αρκετές ώστε να καλύψουν ορισμένα κενά. Όσο η σαιζόν οδεύει προς το τέλος της οι ποσότητες πορτοκαλιών της ποικιλίας Lane Lates αυξάνονται αντικαθιστώντας την ποικιλία Navel.

Ισχυρός παίκτης το Μεξικό στην παγκόσμια αγορά αγροτικών προϊόντων

Με βάση στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, το Μεξικό αποτελεί αυτή τη χρονική στιγμή το δέκατο μεγαλύτερο εξαγωγέα αγροτικών προϊόντων παγκοσμίως. Επιπλέον είναι γεγονός ότι η παραγωγική και εξαγωγική γκάμα των προϊόντων της χώρας ομοιάζει πολύ με τα προϊόντα που παράγει και εξάγει η Ελλάδα.

Το Μεξικό θεωρείται παγκοσμίως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σε αβοκάντο, μάνγκο, καρπούζια και πεπόνια, ο δεύτερος μεγαλύτερος στις εξαγωγές  κρεμμυδιών, ρεβιθιών, αγγουριών και σπαραγγιών  και ο τρίτος στην κατάταξη στις μελιτζάνες, πιπεριές, τομάτες, σπανάκι και φράουλες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα συνολικά 88 εξαγώγιμα είδη φρούτων καλλιεργούνται σε μία έκταση 1.328.524 εκταρίων καθώς και τα 104 είδη οπωροκηπευτικών σε μία αντίστοιχη έκταση 554.708 εκταρίων  Οι εξαγωγές που μέχρι πρότινος κατευθύνονταν κυρίως  προς ΗΠΑ και Καναδά, αρχίζουν τώρα να κατευθύνονται και προς την Ευρώπη. Έτσι μόνο τη σαιζόν του 2007/2008 οι εξαγωγές προς την Ε.Ε. σημείωσαν αύξηση 16%. Ωστόσο παράγοντες της αγοράς βεβαιώνουν ότι η αυξητική τάση θα συνεχιστεί και μελλοντικά. Το γεγονός αυτό οφείλεται ασφαλώς σε μεγάλο βαθμό στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που υπογράφηκε μεταξύ Μεξικού και Ε.Ε. Τέλος ας σημειωθεί ότι στη φετινή έκθεση Fruit Logistica το Μεξικό αποτέλεσε την τιμώμενη χώρα.

Πτώση τιμών σταφυλιών στις γερμανικές αγορές

Αρχικά οι γερμανικές εισαγωγές σταφυλιών από το νότιο Ημισφαίριο και  κυρίως από χώρες όπως Ν. Αφρική ξεκίνησαν καλά. Οι ποσότητες που διατέθηκαν στους τελευταίους μήνες στη αγορά έφθασαν σε ικανοποιητικά επίπεδα, οι τιμές που διαμορφώθηκαν ήταν καλές έως πολύ καλές και η ντόπια καταναλωτική ζήτηση καλύφθηκε σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο οι ρυθμοί ζήτησής τους στις κεντρικές αγορές όπως και στα καταστήματα λιανικής πώλησης άρχισαν ήδη να μειώνονται σταδιακά. Έτσι ενώ οι συσκευασμένες ποσότητες σταφυλιών έχουν ακόμα περιθώρια διάθεσης, το χύμα προϊόν αντιμετωπίζει ήδη σημαντικές  δυσκολίες. Επιπλέον τα σταφύλια με σπόρια δυσκολεύονται πλέον να βρουν αγοραστές στη γερμανική αγορά. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι η πτώση της ζήτησης θα επηρεάσει άμεσα  και σημαντικά αρνητικά τις τιμές των σταφυλιών.

Τα πορτοκάλια κεντρίζουν το ενδιαφέρον των βραζιλιάνων εξαγωγέων

Στο στόχαστρο των επιδιώξεων της Βραζιλίας αναφορικά με την αύξηση των εξαγωγών, μπαίνει η παραγωγή πορτοκαλιών. Για τη σαιζόν 2009/ 2010 υπολογίζεται ότι η παραγωγή θα ανέλθει σε 427 εκατ. κιβώτια. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με προηγούμενους υπολογισμούς, η παραγωγή αναμενόταν να φτάσει «μόνο» τα 407 εκατ. κιβώτια. Οι ιδανικές καιρικές συνθήκες όμως έδωσαν μεγάλη ώθηση στην παραγωγή. Από αυτά, τα 335 εκατ. κιβώτια αποτελούν τις ποικιλίες Hamlin, Pera Rio, Natal και Valencia. Ωστόσο για τη σαιζόν 2010/2011 οι ειδικοί κάνουν λόγο ότι η παραγωγή θα αυξηθεί  ακόμη κατά 2% φτάνοντας τελικά τα 435 εκατ. κιβώτια. Η έκταση που διατίθεται στη Βραζιλία για την καλλιέργεια πορτοκαλιών ανέρχεται σε 848.000 εκτάρια και συμπεριλαμβάνει 217 εκατ. δέντρα. Ήδη συζητείται η αύξηση στην παραγωγή του είδους Navel, ποικιλία  που καλλιεργείται κατ' εξοχήν στην Ελλάδα.

 Έναρξη σαιζόν φραουλών στις γερμανικές αγορές

Η σαιζόν για φράουλες ξεκίνησε στη γερμανική αγορά από τα μέσα Ιανουαρίου με την εμφάνιση πρώιμων ποικιλιών. Επρόκειτο για φράουλες που προέρχονταν κυρίως από σκεπαστές καλλιέργειες  της Ισπανίας και του Μαρόκο. Λόγω όμως των χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν  στη Γερμανία, οι φράουλες δεν παρουσίασαν αρχικά την αναμενόμενη ζήτηση από το καταναλωτικό κοινό. Έτσι οι φράουλες αυτές διατίθεντο  με εκπτωτικές δράσεις από πολλά γερμανικά καταστήματα της λιανικής αγοράς προς 0,99€  τα 250 γρ. Στο μεταξύ οι ποσότητες που έφθαναν  αρχικά από την Ισπανία έχουν αρχίσει να μειώνονται λόγω των πρόσφατων πλημμυρών και μόλις επαρκούν για την κάλυψη της τωρινής ζήτησης.

Κέρδη σημείωσε η γερμανική εταιρεία βιολογικών προϊόντων denree

Η γερμανική χονδρεμπορική εταιρεία βιολογικών προϊόντων denree GmbH, μία από της μεγαλύτερες της χώρας αποδείχθηκε ο μεγάλος κερδισμένος της περασμένης χρονιάς. Έτσι η εταιρεία που τροφοδοτεί ομάδα από 216 εταιρείες  ανεξάρτητων εμπόρων του κλάδου κατάφερε να αυξήσει το τζίρο της στα 368 εκατ. ευρώ (+10%). Επιπλέον η θυγατρική της εταιρεία Denn's Biomarkt GmbH που ειδικεύεται στο λιανικό εμπόριο και η οποία διαθέτει  42 υποκαταστήματα με συνολικά 420 εργαζόμενους σημείωσε αύξηση του τζίρου στα 63,82 εκατ. ευρώ (+34,6%). Το γεγονός αυτό οφείλεται και στα εγκαίνια 8 νέων καταστημάτων το 2009. Για το 2010 είναι προγραμματισμένο να εγκαινιαστούν άλλα 10 καταστήματα της αλυσίδας, τα οποία έχουν έκταση μεταξύ 300 και 800 τ.μ. Έτσι η εταιρεία denree κατάφερε το 2009 να εδραιωθεί περαιτέρω στην αγορά βιολογικών προϊόντων της Γερμανίας, ένας κλάδος που γνωρίζει ιδιαίτερη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.