ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 17 Φεβρουαρίου 2010

 

  • Ε.Β.Ε.Α.: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΡΙΖΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Τη ριζική αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος, ώστε να μετατραπεί σε ένα σύστημα που θα αξιοποιεί μέρος των εσόδων του φορολογούμενων για νέες επενδύσεις και σύγχρονες υποδομές, ενώ θα δημιουργεί, ταυτόχρονα, τις προϋποθέσεις για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη ζήτησε ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α., κ. Μίχαλος. Τα παραπάνω ανέφερε ο κ. Μίχαλος από το βήμα εκδήλωσης του επιμελητηρίου, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Φορολογίας και Ελεγκτικής» του Παντείου Πανεπιστημίου, με θέμα «Φορολογική Διαβούλευση: η συμβολή μεταπτυχιακών φοιτητών». Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α. τόνισε ότι υπάρχουν θετικά σημεία, αλλά τα αρνητικά σαφώς υπερτερούν.

  • ΑΣΦΥΚΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ Ε.Ε ΓΙΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ – ΔΙΟΡΙΑ ΕΩΣ 15 ΜΑΪΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΤΟΥΣ

Προθεσμία μέχρι τις 15 Μαΐου έδωσαν στην Ελλάδα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να λάβει έκτακτα μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος, σε συνέχεια της προόδου που καλείται να σημειώσει μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Το Ecofin καλεί την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει ειδικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρουσιάζονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και συγκεκριμένα: Επείγοντα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν έως τις 15 Μαΐου 2010. Ενισχυτικά μέτρα για τη διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων του 2010. Επιπλέον μέτρα που θα υιοθετηθούν έως τα τέλη του 2010. Επιπλέον μέτρα που θα υιοθετηθούν έως το 2012.

  • ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ: ΟΡΙΑΚΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΑΞΙΑ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

Διατηρείται τον πρώτο μήνα του έτους η πορεία ύφεσης των ακάλυπτων επιταγών. Η αξία των 17.689 ακάλυπτων επιταγών του Ιανουαρίου 2010 ανήλθε στα 176,02 εκατ. ευρώ οριακά αυξημένη έναντι του προηγούμενου μήνα και με σημαντική αποκλιμάκωση έναντι του Ιανουαρίου του 2009. Οι απλήρωτες συναλλαγματικές κινήθηκαν ανοδικά, και η αξία τους ανήλθε στα 27,36 εκατ. ευρώ με αύξηση της τάξης του 20% σε σχέση με το Δεκέμβριο 2009. Οι ακάλυπτες επιταγές τον Ιανουάριο, με βάση τα στοιχεία της «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ», είχαν οριακή μείωση στον αριθμό τους σε σχέση με τον Δεκέμβριο, κατά 0,57% και μικρή άνοδο στην αξία τους, σε ποσοστό της τάξης του 1%. Έναντι του Ιανουαρίου 2009, καταγράφηκε μείωση κατά 17,2% στον αριθμό και κατά 22,3% στην αξία τους.

  • ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Αναρτήθηκε, για δημόσια διαβούλευση μέχρι την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010, το σχέδιο για την τιμολόγηση της ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταϊκά συστήματα. Πρόκειται για το τελευταίο στάδιο, με το οποίο ολοκληρώνεται η διαβούλευση του νέου νόμου «για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής». Οι βασικές αρχές που θα διέπουν την τιμολόγηση της ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα είναι:

•1. Η τιμολόγηση της ενέργειας από έργα που ήδη λειτουργούν ή έχουν υπογράψει σύμβαση, θα γίνεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. •2. Η τιμολόγηση πρέπει να αντανακλά το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζει την βιωσιμότητα των επενδύσεων. •3. Η αναθεώρηση της τιμολόγησης στο μέλλον πρέπει να στηρίζεται στις πραγματικές εξελίξεις της αγοράς και την εξέλιξη του κόστους παραγωγής.  

  • ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Νέο τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λ. Κατσέλη, τα 6.500 φάρμακα θα ανατιμολογηθούν με βάση τις τρεις φθηνότερες χώρες της Ευρωζώνης. Το νέο δελτίο τιμών θα εκδοθεί στο τέλος του μήνα και η ανατιμολόγηση θα γίνει συνολικά σε δύο φάσεις. Η κυβέρνηση εκτιμά μεσοσταθμική μείωση τιμών της τάξης του 20% και εξοικονόμηση φαρμακευτικής δαπάνης 1 δισ. ευρώ.   

Πηγή: ΕΒΕΑ