Επικαιρότητα BEA 20-7-2011

ΒIOTEXNIKO ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΤΥΠΟΥ ΕΚΔΟΣΕΩΝ

ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ                                                                  Αθήνα, 20-7-2011

Επικαιρότητα

 • – Οι προετοιμασίες του κυβερνητικού επιτελείου για την αυριανή κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. σχεδόν ολοκληρώθηκαν, όλα όμως δείχνουν ότι οι διαβουλεύσεις, εντός κι εκτός Ελλάδος, θα συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή. «Επιθυμούμε λύση μακροχρόνια και αποτελεσματική στη Σύνοδο της Πέμπτης κι αυτό ας το δουν συνολικά αυτοί που πρέπει στην Ευρώπη», είναι το μήνυμα που στέλνει στους Ευρωπαίους ηγέτες η κυβέρνηση, η οποία εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια, χωρίς να θέλει σε αυτό το στάδιο να εμφανιστεί ότι προκρίνει κάποιο από αυτά.

 • – Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες αλλά και η ένταση των πιέσεων προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις -κυρίως της Γερμανίας- ώστε να επιτευχθεί μια αποτελεσματική συμφωνία για την επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη ένα 24ωρο πριν από τη αυριανή κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής. Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ, που προσπάθησε να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών για τα αποτελέσματα της Συνόδου, ακολούθησε μπαράζ δηλώσεων και παρεμβάσεων από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

 • – Παρούσα στην αυριανή σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης, η οποία καλείται να δώσει οριστική λύση για το ελληνικό χρέος, θα είναι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

 • – Στο 15,8% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας τον Απρίλιο, έναντι 11,9% που είχε διαμορφωθεί τον Απρίλιο του 2010. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, εμφάνισε μείωση σε σχέση με το Μάρτιο 2011, που είχε διαμορφώθεί στο 16,2%.

 • – Σε πλήρη ρήξη με την κυβέρνηση βρίσκονται οι ιδιοκτήτες ταξί, οι οποίοι εμμένουν στις κινητοποιήσεις τους στην «καρδιά» της τουριστικής περιόδου. Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του πλήρους ανοίγματος τους επαγγέλματός τους συνεχίζονται και σήμερα, με τους απεργούς της Αθήνας να πραγματοποιούν σήμερα συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υποδομών, με απώτερο στόχο να συναντηθούν με τον υπουργό Γιάννη Ραγκούση.

 • – Σε κινητοποιήσεις προχωρούν σήμερα γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων και κέντρων υγείας της χώρας, διαμαρτυρόμενοι τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων που προωθεί το υπουργείο Υγείας.

 • – Συνολικές εισπράξεις 11,65 εκατ. ευρώ από μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων που δεν υπέβαλαν δήλωση Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας απέφεραν οι διασταυρώσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

 • – Την αναστολή του άρθρου 3 του Ν. 3943/2011 που προβλέπει αυτόφωρο και ποινές φυλάκισης από την 1η Αυγούστου 2011 σε όσους δεν καταβάλλουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο άνω των 5000 ευρώ, καθώς και του άρθρου 48 του ίδιου νόμου που προβλέπει διώξεις του αστικού κώδικα για ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές, ζητεί η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) με σχετικές επιστολές της στο Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας, τις οποίες κοινοποίησε και στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

 • – Η Ελλάδα αποτελεί την πιο απαισιόδοξη χώρα του κόσμου, με τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης να «πέφτει», για πρώτη φορά, στις 41 μονάδες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας καταναλωτικής εμπιστοσύνης της Nielsen, ο παγκόσμιος δείκτης «έπεσε», για πρώτη φορά μετά το 2009, κάτω από τις 90 μονάδες, με την τάση ανόδου, που είχε παρατηρηθεί, να ανακόπτεται.

 • – Το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) αποφάσισε να μεταβάλει επί τα χείρω την πρόβλεψή του για τη μεταβολή του ελληνικού ΑΕΠ για το τρέχον έτος στο -4,43%, από την προηγούμενη εκτίμηση του τον Απρίλιο που ήταν -4,12%.

 • – Η καταγραφή μειωμένων ζημιών από τις χαλυβουργίες, σε συνδυασμό με την καταγραφή κερδών από την εταιρεία σιδηρονικελίου, έναντι μεγάλων ζημιών το 2009, είχαν ως αποτέλεσμα η ελληνική βιομηχανία σιδηρούχων μετάλλων τον χρόνο που πέρασε να μειώσει σχεδόν κατά το ήμισυ τις ζημιές της, οι οποίες το 2009 είχαν ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ.

 • – Σε περίπου 15 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα «φέσια» που έχουν βάλει μέχρι στιγμής στη ΔΕΗ κακοπληρωτές καταναλωτές που άλλαξαν πάροχο χωρίς να αποπληρώσουν τις οφειλές τους προς την επιχείρηση. Το πρόβλημα που, όσο αυξάνεται η διείσδυση των ιδιωτών προμηθευτών ρεύματος στην αγορά, διευρύνεται για τη ΔΕΗ, ετέθη με επιστολή του προέδρου της Αρθούρου Ζερβού προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με το αίτημα να διαμορφωθεί το κατάλληλο πλαίσιο ώστε οι καταναλωτές να υποχρεώνονται στην εξόφληση των λογαριασμών τους.

Πηγή: BEA