Επικαιρότητα ΒΕΑ 21-7-2011

ΒIOTEXNIKO ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΤΥΠΟΥ ΕΚΔΟΣΕΩΝ

ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ                                                                  Αθήνα, 21-7-2011

Επικαιρότητα

  • – Με αγωνία περιμένουν η ηγεσίες όλων των κρατών μελών της Ευρωζώνης την σημερινή έκτακτη σύνοδο όπου αναμένεται να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις. Διαφορετικά, τα 17 κράτη – μέλη θα βρεθούν από αύριο αντιμέτωπα με τις αγορές, οι οποίες καραδοκούν και απειλούν εδώ και καιρό με εξάπλωση της κρίσης στην Ιταλία και την Ισπανία.

  • – Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γαλλία και η Γερμανία κατέληξαν σε συμφωνία για την άρση του αδιεξόδου ως προς ένα σχέδιο στήριξης της Ελλάδας λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης με στόχο την πρόληψη της μετάδοσης της κρίσης χρέους. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ προετοίμαζαν το έδαφος μέχρι αργά το βράδυ στο Βερολίνο για μία συμβιβαστική λύση, οποία δεν δημοσιεύτηκε.

  • – Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε χθες στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο. Η συνάντηση κράτησε πάνω από μία ώρα και είχε φυσικά ως αποκλειστικό θέμα συζήτησης τις εργασίες της σημερινής συνόδου κορυφής. Κανείς από τους δύο άνδρες δεν έκανε δηλώσεις.

  • – Παράθυρο για μειώσεις συντελεστών ΦΠΑ άνοιξε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου προτείνοντας την καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ, στο 10% και στο 20%.

  • – Αύξηση 9,8% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) του μηνός Μαΐου 2011, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2010, έναντι αύξησης 13,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.

  • – Επιβεβαιώνεται και από τα οριστικά στοιχεία η «μαύρη τρύπα» 4,5 δισ. του τακτικού προϋπολογισμού στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2011. Σε σχέση με τους στόχους που έχει θέσει το Υπουργείο Οικονομικών, τα έσοδα καταγράφουν υστέρηση 3,26 δισ. ευρώ ενώ η μείωση των συνολικών δαπανών υπολείπεται κατά 1,27 δισ. ευρώ των στόχων.

  • – Ηνωμένες Πολιτείες και Ιαπωνία, οι δύο ισχυρότεροι εταίροι της Ευρώπης στους G7, παρενέβησαν χθες επιδιώκοντας ουσιαστικά μέτρα κατά της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, και ειδικά για την Ελλάδα, από τους ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης σήμερα στις Βρυξέλλες. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Aγκελα Μέρκελ για το θέμα αυτό.

  • – Την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποστολής – επίδοσης των επιστολών (ατομικών ειδοποιήσεων) σε συνολικά 421 οφειλέτες του Ιδρύματος, με ύψος ληξιπρόθεσμων οφειλών μεγαλύτερο του 1 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Κατόπιν αυτού, τίθεται σε ισχύ η προθεσμία των 5 ημερών, η οποία έχει οριστεί από τη διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προκειμένου οι υπόχρεοι εργοδότες – οφειλέτες να υπαχθούν σε καθεστώς ρύθμισης των οφειλών τους ή στον ειδικό διακανονισμό ή να εξοφλήσουν το σύνολο της οφειλής τους.

  • – Σειρά επαφών με τις πολιτικές ηγεσίες των γερμανικών Υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών και με εκπροσώπους της γερμανικής επιχειρηματικής κοινότητας θα έχει σήμερα στο Βερολίνο ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που προωθεί για μια «Συμμαχία για την Ανάπτυξη στην Ευρώπη».

  • – Την ένταξη των μεταποιητικών επιχειρήσεων της Αττικής στο υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο για την αδειοδότηση ώστε να ανοίξει ο δρόμος για συμμετοχή τους στα προγράμματα του αναθεωρημένου ΕΣΠΑ ζητεί ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής Πειραιώς.

  • – Η ενίσχυση του κέντρου της Αθήνας με αναχαίτιση των επεκτάσεων, η σταδιακή κατάργηση των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση, η ανάπτυξη συστήματος μεταφορών με έμφαση στα δημόσια μέσα σταθερής τροχιάς, η αξιοποίηση των Ολυμπιακών Ακινήτων, η στροφή της πόλης προς τη θάλασσα και η δημιουργία χώρου υποδοχής κρουαζιέρας στον Πειραιά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της πρότασης για το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας-Αττικής, σύμφωνα με το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας παρουσίασαν χθες ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Νίκος Σηφουνάκης θέτοντάς το σε δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει δύο μήνες.

  • – Ξεκίνησαν οι προαναγγελθείσες αιφνίδιες κινήσεις των ιδιοκτητών ταξί, με τους απεργούς της Αθήνας να έχουν «καταλάβει» από τις 10 το πρωί τα διόδια Ελευσίνας και Αφίδνων, σηκώνοντας τις μπάρες για την ελεύθερη πρόσβαση των διερχόμενων οχημάτων. Νωρίς το πρωί συνάδελφοί τους έστησαν ακόμη μία φορά «μπλόκο» στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

  • – Κρίσιμη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Χάρη Παμπούκη έχει σήμερα η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας ΠΝΟ με αντικείμενο το συνταξιοδοτικό, προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση, ώστε οι ναυτεργάτες να μην προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

  • – Από την 1η Αυγούστου αρχίζει η παρακράτηση της μηνιαίας Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, από τις συντάξεις κύριας ασφάλισης των συνταξιούχων του Δημοσίου, του ΝΑΤ και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε στις 18/7/2011, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, και με την οποία κοινοποιούνται οι διατάξεις του νόμου για το Μεσοπρόθεσμο και οι διατάξεις του Ασφαλιστικό νόμου, με τις οποίες αναπροσαρμόζονται τα ποσοστά της παρακράτησης.

  • – Διπλάσιο γραφειοκρατικό κόστος σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να υποσκάπτεται η ανταγωνιστικότητά τους και να περιορίζεται η δυνατότητα ανάπτυξής τους σε αγορές του εξωτερικού, σύμφωνα με μελέτη του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος για την ανάπτυξη των εξαγωγών, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΕΒ.
  • – Ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες» ρίχνει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με το σχέδιο που προωθεί ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος κάθε φυσικό πρόσωπο, μαζί με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος θα πρέπει να υποβάλλει ηλεκτρονικά και «πόθεν έσχες» όπου θα περιγράφεται αναλυτικά όλη η κινητή και ακίνητη περιουσία του και θα δηλώνονται ακόμη και τα ποσά των καταθέσεων που έχει στις τράπεζες. Το μέτρο θα προβλέπεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου.

Πηγή: ΒΕΑ