Επικαιρότητα BEA 26-7-2011

ΒIOTEXNIKO ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΤΥΠΟΥ ΕΚΔΟΣΕΩΝ

ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ                                                                  Αθήνα, 26-7-2011

Επικαιρότητα

 • – Οδηγίες προς τις εφορίες να ειδοποιήσουν άμεσα -με ειδοποιητήρια, τηλεφωνικά ή με άλλον πρόσφορο τρόπο- τους οφειλέτες του Δημοσίου προκειμένου να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους δίνει με εγκύκλιο το Υπουργείο Οικονομικών. Από 1ης Αυγούστου ξεκινά η εφαρμογή των διατάξεων του νέου νόμου που προβλέπει αυτόφωρο και ποινές φυλάκισης για ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 5.000 ευρώ.

 • – Οδηγίες για την υποστήριξη του δικαστικού τμήματος του τελωνείου ώστε να επιταχυνθεί η επεξεργασία των εκκρεμών φακέλων καταλογισμού τελωνειακών παραβάσεων και να τονωθούν οι εισπράξεις έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου κατά την επίσκεψή του στο Δ' Τελωνείο Επίβλεψης Συγκροτημάτων, στο Κερατσίνι.

 • – Η ρύθμιση για τα αυθαίρετα, η αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα και η θεσμοθέτηση των δημοψηφισμάτων, είναι μερικά από τα θέματα που θα εξεταστούν στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Πρωθυπουργό στις 14.00. Θα προηγηθεί συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της UEFA Μισέλ Πλατινί (στη 1 μ.μ. στη Βουλή) με αντικείμενο την υπόθεση των στημένων αγώνων και γενικότερα την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

 • – Αποφασιστικό και αισιόδοξο μήνυμα για υπερπήδηση των εμποδίων και αποτελεσματική αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης έστειλε από την Ουάσιγκτον, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. "Η υποστήριξη των ΗΠΑ είναι ισχυρή" και "μπορεί να πάρει μια πολύ συγκεκριμένη και πρακτική μορφή", τόνισε μεταξύ άλλων.

 • – Ανεπαρκής είναι μέχρι σήμερα η επίδοση της Ελλάδας ως χώρας υποδοχής ξένων άμεσων επενδύσεων (ΞΑΕ), καθιστώντας πιο άμεση από ποτέ την ανάγκη δημιουργίας ενός σταθερού και ξεκάθαρου θεσμικού επενδυτικού πλαισίου για την προώθηση μιας βιώσιμης ανάπτυξης, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της «Έκθεσης παγκόσμιων επενδύσεων 2011» (World Investment Report 2011 – WIR 2011) για τις ΞΑΕ από και προς την Ελλάδα.

 • – Μείωση 21,6% εμφάνισε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, χωρίς πετρελαιοειδή, κατά τον μήνα Μάιο 2011 διαμορφούμενο σε 1.384,2 εκατ. ευρώ (1.968,4 εκατ. δολάρια) έναντι 1.764,6 εκατ. ευρώ (2.202,0 εκατ. δολάρια) κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2010.

 • – Υπέρ του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων στην Ελλάδα και δη του κλάδου των ταξί τάχθηκε χθες για μία ακόμη φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ερωτηθείσα σχετικά, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Aμέλια Τόρες δήλωσε ότι «το άνοιγμα του επαγγέλματος ταξί αποτελεί μέρος των μέτρων που λαμβάνονται για να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, με απώτερο στόχο να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

 • – Τον Αύγουστο θα ξεκινήσει η διαδικασία για την εθελοντική ανταλλαγή ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές με νέα μεγαλύτερης διάρκειας, όπως δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

 • – Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας στην κατηγορία Ca από Caa1 προχώρησε χθες ο οίκος Moody's, δηλαδή μόλις μία βαθμίδα πάνω από το επίπεδο της χρεοκοπίας. Σύμφωνα με τη Moody's η συμφωνία που επετεύχθη στην πρόσφατη έκτακτη σύνοδο των ηγετών της ευρωζώνης αποτελεί αρνητική εξέλιξη για τους κατόχους ομολόγων, όχι μόνο ελληνικών αλλά και αυτών των υπόλοιπων χωρών με υψηλό χρέος.

 • – Μέχρι την 1η Αυγούστου πρέπει να δηλώσουν την αποδοχή της προσφοράς της ΔΕΗ οι επαγγελματίες αγρότες που έχουν υποβάλει αιτήσεις για φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος μέχρι 100 kW. Η ρύθμιση αφορά όσους αγρότες έχουν λάβει προσφορά σύνδεσης από τη ΔΕΗ από 1.2.2011 και μετά.

 • – Σταθεροποίηση των τιμών κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του έτους στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων διαπιστώνει έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) που βασίζεται στα πρωτογενή δεδομένα του Παρατηρητηρίου Τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης.

 • – Ένα νέο σύστημα που θα αντικαταστήσει τις γνωστές ταινίες «γνησιότητας» στα τσιγάρα και ποτά σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών και για τον λόγο αυτό απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν προτάσεις. Η προκήρυξη, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών (http://www.minfin.gr/).

 • – Έκκληση σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς για ένα «δίκαιο συμβιβασμό» στο ζήτημα του χρέους των ΗΠΑ, προκειμένου να αποτραπεί μία «ριψοκίνδυνη και ανεύθυνη εθνική χρεοκοπία», απηύθυνε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Πηγή: BEA