Επικαιρότητα BEA 6-7-2011

ΒIOTEXNIKO ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΤΥΠΟΥ ΕΚΔΟΣΕΩΝ

ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ                                                                  Αθήνα, 6-7-2011

Επικαιρότητα

 • – Η επιτάχυνση 15 διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες παρουσιάζουν καθυστέρηση, αλλά και τις επιμέρους εφαρμοστικές νομοθετικές ρυθμίσεις του μεσοπρόθεσμου, συζητήθηκαν χθες κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλου. Μεταξύ άλλων οι μεταρρυθμίσεις αφορούν την μη λειτουργία των γραφείων δημοσιονομικού ελέγχου, την ολοκλήρωση το ταχύτερο δυνατό του ενιαίου μισθολογίου για το δημόσιο τομέα, τη σταδιακή απελευθέρωση της αγοράς λιγνίτη και σε ιδιώτες παραγωγούς.

 • – Απολογισμό του έργου του ΕΟΜΜΕΧ την τελευταία δεκαετία εξέδωσε η διοίκηση του οργανισμού σε μια προσπάθεια να πείσει για την αναγκαιότητα διατήρησής του με τη σημερινή του μορφή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΜΜΕΧ, την περίοδο 2001-2010 ο οργανισμός ενίσχυσε 115.000 επιχειρήσεις με άμεσες παρεμβάσεις για επενδύσεις και άλλες υπηρεσίες, ύψους 1.366,4 εκατ. ευρώ και με δημόσια δαπάνη 680 εκατ. ευρώ. Επίσης παρείχε παρεμβάσεις ενημέρωσης πληροφόρησης και συμβουλευτικής σε 84.500 επωφελούμενους.

 • – Κρίσιμη συνάντηση θα έχει σήμερα στο Βερολίνο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με αντικείμενο το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Στη συνάντηση θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών στη διαδικασία επιμήκυνσης του χρέους της Ελλάδας.

 • – Αυστηρή προειδοποίηση προς τους οίκους αξιολόγησης, τους πιστωτές της Ελλάδας αλλά και τους εταίρους στην ευρωζώνη απέστειλε χθες η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, υπογραμμίζοντας ότι κανείς δεν πρέπει να τους αφήσει να κάνουν ό,τι θέλουν σε ό,τι αφορά τη διάσωση της Ελλάδας. Ανάλογες απόψεις εξέφρασε και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας Εβαλντ Νοβότνι.

 • – Συγκεκριμένη πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στη διάρκεια της 48ωρης απεργίας την περασμένης εβδομάδας αλλά και όσα συμβαίνουν με βουλευτές και άλλα πολιτικά πρόσωπα, θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 • – Πλεόνασμα ύψους 2,580 δισ. ευρώ εκτιμά η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ότι θα έχουν το τρέχον έτος οι ασφαλιστικοί οργανισμοί σε σχέση με το 2010, που ήταν 73 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με όσα ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

 • – Νέα υποχώρηση -και μάλιστα τη μεγαλύτερη από την αρχή του έτους- σημείωσε η εγχώρια αποταμιευτική βάση τον Μάιο, με τις εκροές καταθέσεων να διαμορφώνονται για το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα στα 4,82 δισ. ευρώ.

 • – Δραματική επιδείνωση καταγράφουν οι συνθήκες τραπεζικής χρηματοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, καθώς οι τράπεζες λόγω έλλειψης ρευστότητας περιορίζουν συνεχώς την παροχή πιστώσεων στην πραγματική οικονομία. Έτσι ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα σημείωσε σημαντική επιβράδυνση τον Μάιο του 2011 και διαμορφώθηκε σε -1,1%, από -0,5% τον Απρίλιο του 2011 και 0% τον Δεκέμβριο του 2010.

 • – Έως τις 20 Ιουλίου αναμένεται να παραδώσει η Επιτροπή Αναμόρφωσης των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων τη νέα λίστα. Χθες τα μέλη της Επιτροπής παρέδωσαν στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη τα κριτήρια, βάσει των οποίων προτείνουν την ένταξη 9 μεγάλων κατηγοριών εργαζομένων, ενώ τις προσεχείς ημέρες θα γνωμοδοτήσουν για την εξαίρεση κάποιων άλλων από την υπάρχουσα.

 • – Οριακή βελτίωση της αισιοδοξίας των πολιτών σχετικά με τα δημόσια αλλά και τα προσωπικά τους οικονομικά, αν και ο δείκτης απαισιοδοξίας παραμένει στο 75%, και αρνητική αξιολόγηση της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση σε ποσοστό 81% καταγράφει η έρευνα με τον τίτλο «Οικονομικό Βαρόμετρο» που διενεργεί η εταιρία Alco για λογαριασμό του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας.

 • – Την άμεση εφαρμογή του άρθρου 11 του νόμου 3982/2011 που αφορά την καταστροφή των προϊόντων παρεμπορίου με κάθε πρόσφορο τρόπο ζητεί ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας με επιστολή του προς τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, τους υπουργούς Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον αστυνομικό διευθυντή Γεώργιο Δροσάκη, τον διευθυντή Δημοτικής Αστυνομίας Στέλιο Κρασσά και τον ειδικό γραμματέα ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη.

 • – Με αυτοκινητοπομπή προς το υπουργείο Μεταφορών στη λεωφόρο Μεσογείων, οι οδηγοί ταξί εκφράζουν σήμερα την αντίθεσή τους στο άμεσο και πλήρες άνοιγμα του επαγγέλματός τους, προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αθήνας. Υπενθυμίζεται ότι τα ταξί θα παραμείνουν έως αύριο το πρωί στις 5.00 ακινητοποιημένα.

 • – Υπέρ της μείωσης της συνεισφοράς της Ελλάδας στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους κατά 84 εκατ. ευρώ ψήφισαν οι ευρωβουλευτές. Το ποσό αυτό αποτελεί το πλεόνασμα που προέκυψε από το οικονομικό έτος 2010. Το συνολικό ποσό που θα επιστραφεί στα κράτη μέλη ανέρχεται σε 4,54 δισ. ευρώ.

Πηγή: BEA