Επικαιρότητα ΒΕΑ 8-7-2011

ΒIOTEXNIKO ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΤΥΠΟΥ ΕΚΔΟΣΕΩΝ

ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ                                                                  Αθήνα, 8-7-2011

Επικαιρότητα

  • – Την Κυβερνητική Επιτροπή ενημέρωσε χθες το απόγευμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Eυ. Βενιζέλος για τις επαφές που είχε στη Γερμανία με τον υπουργό Οικονομικών B. Σόιμπλε και τον κεντρικό τραπεζίτη Z.K. Τρισέ και κατά κύριο λόγο αφορούσαν γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει επενδυτικό ενδιαφέρον σε Γερμανία και Γαλλία.

  • – Αυστηρά χρονοδιαγράμματα θέτει η 4η επικαιροποίηση του μνημονίου με στόχο το ξεκαθάρισμα όλων των οφειλών από και προς το Δημόσιο, σύμφωνα με το κείμενο του 4ου μνημονίου που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Οικονομικών.

  • – Μεταξύ άλλων προβλέπεται εξίσωση των μισθών του δημόσιου τομέα και των ΔΕΚΟ με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, απολύσεις υπαλλήλων από τους καταργούμενους ή συγχωνευόμενους φορείς, αλλά και μειώσεις των βασικών συντάξεων του ΟΓΑ και άλλων ασφαλιστικών ταμείων.

  • – Εντός των επόμενων δεκαπέντε ημερών πρόκειται να εισαχθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο η ρύθμιση για τα αυθαίρετα, η οποία θα βασιστεί στο μοντέλο της «τακτοποίησης των ημιυπαίθριων», θα προβλέπει κατηγοριοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων, θα εξαιρεί αυτά που βρίσκονται στον αιγιαλό ή τα δάση και θα συνδυαστεί με την αναθεώρηση της διαδικασίας κατεδάφισης προκειμένου αυτή να καταστεί πιο αποτελεσματική.

  • – Ύφεση 4%, ανεργία 16,5% και πληθωρισμό 3,3% προβλέπει για εφέτος το ΄Iδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.

  • – Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε χθες τα επιτόκια στην Ευρωζώνη στα υψηλότερα επίπεδα διετίας, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις της αγοράς. Συγκεκριμένα η ΕΚΤ αύξησε το βασικό κόστος δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης -στο 1,5%- στα υψηλότερα επίπεδα από το Μάρτιο του 2009.

  • – Η ΕΚΤ δεν πρόκειται να δεχθεί ούτε «επιλεκτική χρεοκοπία» ούτε «πιστωτικό γεγονός» στην περίπτωση της Ελλάδας, ξεκαθάρισε χθες ο πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Τρισέ, φροντίζοντας να προσθέσει ότι η τράπεζα δεν είναι αρμόδια για να κρίνει τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί σχετικά με την επίλυση της κρίσης χρέους της χώρας.

  • – Ειδική ομάδα εργασίας («task force»), εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο την παροχή τεχνικής βοήθειας για τη βελτίωση της απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων από την Ελλάδα προτίθεται να συστήσει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, σύμφωνα με απαντητική επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

  • – Άρση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη προανήγγειλε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

  • – Η δραστική απλοποίηση των διαδικασιών και ο περιορισμός του χρόνου περιβαλλοντικής αδειοδότησης είναι οι στόχοι νομοσχεδίου που θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Παπακωνσταντίνου και το οποίο προβλέπεται να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή έως τις αρχές Αυγούστου.

  • – Τρία σενάρια για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ εξετάζει η κυβέρνηση, παράλληλα με τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και το άνοιγμα της λιγνιτικής παραγωγής σε ιδιώτες ακόμη και με την πώληση μονάδων, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

  • – Στους ρυθμούς της ύφεσης και της συρρίκνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος εξακολουθεί να κινείται η αγορά αυτοκινήτου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που ανακοινώθηκαν χθες, τον Ιούνιο εφέτος οι πωλήσεις Ι.Χ. επιβατικών αυτοκινήτων έφθασαν τις 12.444, σημειώνοντας μείωση 31% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010.

  • – Με ρυθμό 3,1% «έτρεχε» ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Ιούνιο, ρυθμός που ήταν ο ίδιος και τον Μάιο.

  • – Τη θέση της ότι προχωρά κανονικά η απελευθέρωση του κλάδου των ταξί με βάση τους κανόνες που θα καθοριστούν το επόμενο διάστημα, όπως ο νόμος προβλέπει, εξέφρασε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών κατά τις συναντήσεις που είχε με τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών (ΣΑΤΑ) και των οδηγών (ΟΣΜΕ) ταξί.

Πάντως, οι ιδιοκτήτες, δια του προέδρου του ΣΑΤΑ κ. Θύμιου Λυμπερόπουλου, υποστηρίζουν ότι στη συνάντηση συμφωνήθηκε να υπάρξει μια τρίμηνη διαπραγμάτευση και ότι οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν από μηδενική βάση.

  • – Κλειστό θα παραμείνει σήμερα από τις 10 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας, το τμήμα του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου από τον Πειραιά έως την Ομόνοια, λόγω των εργασιών ανακαίνισης της σιδηροδρομικής γραμμής.

Πηγή: ΒΕΑ