Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Αγροδιατροφής (EU Agri-Food Days) αποτελούν ένα κορυφαίο ετήσιο γεγονός που φέρνει κοντά ενδιαφερόμενους φορείς από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Καταναλωτές, κοινωνία των πολιτών, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συζητούν τις τελευταίες εξελίξεις, πολιτικές επιλογές και τεχνολογικές καινοτομίες που διαμορφώνουν τη σύγχρονη γεωργία και το αγροδιατροφικό τοπίο.
Για 2η συνεχόμενη χρονιά, οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Αγροδιατροφής θα πραγματοποιηθούν από τις 10 έως τις 12 Δεκεμβρίου 2024. στις Βρυξέλλες, τον κεντρικό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φέτος, θα υπάρχει δυνατότητα εικονικής συμμετοχής μέσω live stream χωρίς να απαιτείται προεγγραφή, επιτρέποντας σε περισσότερους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν από απόσταση.
Η πρώτη διοργάνωση των Ευρωπαϊκών Ημερών Αγροδιατροφής πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2023. Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών, η εκδήλωση φιλοξένησε 700 συμμετέχοντες από 56 χώρες, ενώ πάνω από 2.800 άτομα παρακολούθησαν διαδικτυακά. Οι θεματικές περιλάμβαναν τη βιωσιμότητα, την επισιτιστική ασφάλεια και τις δυνατότητες του Ευρωπαϊκού Πράσινου Συμφώνου.
Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Αγροδιατροφής αποτελούν ένα σημαντικό ετήσιο γεγονός, που συγκεντρώνει εκπροσώπους από διάφορους τομείς του αγροδιατροφικού συστήματος, της κοινωνίας των πολιτών, των καταναλωτών, της ακαδημαϊκής κοινότητας και των πολιτικών διαμορφωτών από όλη την ΕΕ. Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στις τελευταίες τάσεις της γεωργίας, στις πολιτικές επιλογές, στις εξελίξεις της αγοράς και στον ρόλο της έρευνας, της καινοτομίας και των ψηφιακών τεχνολογιών που διαμορφώνουν τον γεωργικό τομέα σήμερα και αύριο.
Βασικές Ημερομηνίες και Δραστηριότητες
- 10 Δεκεμβρίου: Εναρκτήριες ομιλίες από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Nadia Calviño και τον Επίτροπο Γεωργίας και Τροφίμων Christophe Hansen.
- 10-11 Δεκεμβρίου: Ημερίδες της EU Agricultural Outlook Conference, επικεντρωμένες σε αγροτικές πολιτικές, προοπτικές αγοράς και βιώσιμες πρακτικές.
- 12 Δεκεμβρίου: EU Agri-Digital Conference, αφιερωμένη στον ρόλο των ψηφιακών τεχνολογιών στη γεωργία.
Θεματικές Ενότητες και Στόχοι 2024
Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Αγροδιατροφής επικεντρώνονται στα εξής:
- Οι προοπτικές της ευρωπαϊκής γεωργίας και της αγοράς τροφίμων.
- Επισιτιστική ασφάλεια και βιωσιμότητα.
- Ο ρόλος των ψηφιακών τεχνολογιών και των δεδομένων στον αγροτικό τομέα.
- Η συμβολή της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και του Ευρωπαϊκού Πράσινου Συμφώνου σε έναν πιο δίκαιο και ανταγωνιστικό αγροδιατροφικό τομέα.
Γιατί να συμμετέχετε στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Αγροδιατροφής;
- Πρόσβαση σε γνώση: Ενημέρωση για τις τελευταίες τάσεις και προκλήσεις στον αγροδιατροφικό τομέα.
- Δικτύωση: Επαφή με φορείς, ερευνητές, επιχειρηματίες και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής από όλη την Ευρώπη.
- Εμπνευσμένες ιδέες: Ευκαιρίες να γνωρίσετε καινοτόμες πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν σε τοπικό επίπεδο.
- Διαμόρφωση πολιτικών: Συμμετοχή σε συζητήσεις που επηρεάζουν την εξέλιξη του αγροτικού τομέα.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πλήρες πρόγραμμα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης.
Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/ εμπορία και/ ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων
Στόχος της Παρέμβασης είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε μεταποιημένα ποιοτικά προϊόντα αλλά και την αύξηση των δυνατοτήτων διείσδυσης στις διεθνείς αγορές, μέσω της αξιοποίησης της πρώτης ύλης της πρωτογενούς παραγωγής, της ενσωμάτωσης της καινοτομίας, της ανάπτυξης μεθόδων και διαδικασιών προστασίας του περιβάλλοντος που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Καθοριστική σημασία για τη στήριξη των επενδύσεων έχει τόσο η διατήρηση όσο και η δημιουργία θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας στην κοινωνική σταθερότητα και στην οικονομική ανάπτυξη τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο καθώς και η προστασία της ανθρώπινης υγείας.
Δικαιούχοι της Παρέμβασης είναι οι πολύ μικρές, οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και οι μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων (ως πρώτη ύλη) που ανήκουν στο Παράρτημα Ι της Συνθήκης για τη Λειτουργίας της ΕΕ και το τελικό προϊόν είναι γεωργικό. Είναι επιλέξιμη κάθε μορφή επιχείρησης που έχει υποχρέωση τήρησης βιβλίων Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας, με εξαίρεση τις επιχειρήσεις που λειτουργούν υπό τη μορφή της κοινωνίας, της εταιρείας αστικού δικαίου και της κοινοπραξίας.
Ο προϋπολογισμός των αιτήσεων στήριξης δύναται να κυμαίνεται από 400.001,00 ευρώ μέχρι και 5.000.000,00 ευρώ.
Η ένταση στήριξης καθορίζεται ως εξής:
- Περιφέρειες Ιονίου, Κρήτης και μικρά νησιά Αιγαίου: 65%
- Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: 50%
- Περιφέρεια Αττικής 40 %
Για τις περιπτώσεις επενδυτικών δαπανών που στοχεύουν σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, ύδατος, εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, μείωση της χρήσεις αποβλήτων, από ένα ποσοστό και πάνω, όπως αυτό θα καθοριστεί στο πλαίσιο εφαρμογής της παρέμβασης, προβλέπεται η προσαύξηση του ποσοστού ενίσχυσης τους κατά 10%.
Ενισχύονται αιτήσεις στήριξης από δικαιούχους οι οποίοι μεταποιούν/επεξεργάζονται ως πρώτη ύλη προϊόντα (γεωργικά προϊόντα) που ανήκουν στους ακόλουθους τομείς: Κρέας (αιγοπρόβατα, βοοειδή, χοιρινά, πουλερικά, κουνέλια), Γάλα, Αυγά, Μέλι, Ζωοτροφές, Δημητριακά, Ελαιούχα Προϊόντα, Οπωροκηπευτικά, Οίνος, Ξύδι, Άνθη, Φαρμακευτικά και Αρωματικά Φυτά, Σπόροι & Πολλαπλασιαστικό Υλικό.
Οι δράσεις που προβλέπονται στους ανωτέρω τομείς αφορούν κυρίως σε ιδρύσεις, εκσυγχρονισμούς, επεκτάσεις, μετεγκαταστάσεις, μονάδων παραγωγής και αποθηκευτικών χώρων, συγχωνεύσεις μονάδων, μονάδες διαχείρισης υποπροϊόντων όπως θα εξειδικευθούν στο θεσμικό πλαίσιο ανάλογα με τον τομέα.
Περίοδος και τρόπος υποβολής αιτήσεων στήριξης, αξιολόγηση και επιλογή των δικαιούχων
Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (OΠΣΚΕ) στον δικτυακό τόπο www.opske.gr. Η επιλογή και ένταξη των δικαιούχων γίνεται με συγκριτική αξιολόγηση και βαθμολόγηση της κάθε αίτησης. Οι αιτήσεις στήριξης που ικανοποιούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας βαθμολογούνται με βάση τα κριτήρια επιλογής που ορίζονται στο θεσμικό πλαίσιο της Παρέμβασης και κατατάσσονται με απόλυτα φθίνουσα σειρά. Οι αιτήσεις που έχουν λάβει βαθμολογία μεγαλύτερη ή ίση με τη βάση της κάθε κατηγορίας επιλέγονται για στήριξη μέχρι την κάλυψη των διαθέσιμων πιστώσεων.
Κριτήρια Επιλογής
Τα επενδυτικά σχέδια θα επιλέγονται στη βάση κριτηρίων επιλογής που θα στηρίζονται στις εξής αρχές και προτεραιότητες:
- Εγκατάσταση σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις των φαινομένων που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή όπως πλημμύρες και πυρκαγιές
- Χρήση καινοτομίας και νέων τεχνολογιών
- Επεξεργασία βιολογικών πρώτων υλών ή πρώτων υλών παραγόμενων με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον
- Παραγωγή προϊόντων ποιότητας ( όπως ΠΟΠ, ΠΓΕ)
- Προστασία του περιβάλλοντος, συμβολή στο μετριασμό και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (όπως εξοικονόμηση ενέργειας και χρήση ΑΠΕ)
- Εξοικονόμηση ύδατος
- Ωριμότητα επενδυτικού σχεδίου
- Εξωστρέφεια επιχείρησης
- Διατήρηση υφιστάμενων και αύξηση θέσεων απασχόλησης.
- Μέγεθος της επιχείρησης
Κριτήρια επιλεξιμότητας
Είναι επιλέξιμες για ενίσχυση αιτήσεις στήριξης:
- που υποβάλλονται από μη προβληματικές επιχειρήσεις
- που υποβάλλονται από φορείς για τους οποίους δεν έχει εκδοθεί απόφαση καταλογισμού για παραβάσεις των υποχρεώσεων που απορρέουν από την ένταξή τους σε προηγούμενα προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα ή μη και δεν έχει προσκομισθεί απόδειξη πληρωμής του καταλογισθέντος ποσού
- που αφορούν σε βιώσιμες επενδύσεις
- που αφορούν σε επενδύσεις σε επίπεδο χονδρικού εμπορίου
- που αφορούν σε επενδύσεις που δεν έχουν περατωθεί φυσικά ή δεν έχουν υλοποιηθεί πλήρως πριν την υποβολή τους ανεξάρτητα αν όλες οι πληρωμές έχουν γίνει από το δικαιούχο.
- που αφορούν σε μεταποίηση μη γενετικά τροποποιημένων προϊόντων (εκτός ζωοτροφών)
- που υποβάλλονται από δικαιούχους του Υπομέτρου 4.2 του Μέτρου 4 του ΠΑΑ 2014-2020 υπό την προϋπόθεση ότι κατά την ημερομηνία οριστικοποίησης της αίτησης στήριξης στο ΟΠΣΚΕ θα έχει ολοκληρωθεί το εγκεκριμένο επιλέξιμο φυσικό και οικονομικό αντικείμενο της αίτησης στήριξης που υλοποίησε ο δικαιούχος στο πλαίσιο του Υπομέτρου 4.2 και θα έχει οριστικοποιηθεί στο ΠΣΚΕ το αίτημα ελέγχου για την καταβολή της τελικής δόσης της εγκεκριμένης Δημόσιας Ενίσχυσης.
Επιλέξιμες δαπάνες
- Απόκτηση ακίνητης περιουσίας (οικοπέδου ή και κτιριακών εγκαταστάσεων). Η δαπάνη για την απόκτηση οικοπέδου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού της αίτησης στήριξης.
- Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του οικοπέδου στο οποίο θα υλοποιηθεί η αίτηση στήριξης
- Κατασκευή νέων ή βελτίωση υφιστάμενων κτιριακών υποδομών
- Προμήθεια, μεταφορά και εγκατάσταση: μηχανολογικού εξοπλισμού μεταποίησης, συσκευασίας και ψύξης / εξοπλισμού εργαστηρίων ώστε να εξυπηρετείται η λειτουργία της μονάδας / εξοπλισμού παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για τις ανάγκες της επιχείρησης όχι ως μεμονωμένη δράση αλλά ως τμήμα της συνολικής παραγωγικής επένδυσης / εξοπλισμού εξοικονόμησης ύδατος, όχι ως μεμονωμένη δράση αλλά ως τμήμα της συνολικής παραγωγικής επένδυσης / εξοπλισμού εξοικονόμησης ενέργειας όχι ως μεμονωμένη δράση αλλά ως τμήμα της συνολικής παραγωγικής επένδυσης / εξοπλισμού επεξεργασίας αποβλήτων όχι ως μεμονωμένη δράση αλλά ως τμήμα της συνολικής παραγωγικής επένδυσης/ εξοπλισμού γραφείων και μηχανογράφησης, όπως προμήθεια τηλεφωνικών εγκαταστάσεων, δικτύων ενδοεπικοινωνίας, ηλεκτρονικών υπολογιστών και περιφερειακών μηχανημάτων, φωτοτυπικών, συστημάτων ασφαλείας εγκαταστάσεων, συστημάτων πυροπροστασίας και πυρόσβεσης κ.λπ.
- Προμήθεια μέσων εξωτερικής μεταφοράς και ειδικότερα καινούργιων οχημάτων μεταφοράς προϊόντων ειδικού τύπου τα οποία, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, θεωρούνται απαραίτητα για την λειτουργία της επένδυσης προκειμένου να διασφαλίζεται η ποιότητα και η υγιεινή του προϊόντος (αφορά στην πρώτη ύλη και στο παραγόμενο προϊόν/υποπροϊόν). Ενδεικτικά αναφέρονται: φορτηγά – σιλό μεταφοράς χύμα αλεύρου, ισοθερμικά βυτία αναγκαία για τη μεταφορά του γάλακτος προς τον χώρο τυποποίησης – μεταποίησης, βυτιοφόρα αυτοκίνητα μεταφοράς ελαιοπυρήνα και υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείων, αυτοκίνητα ψυγεία αποκλειστικά για χονδρεμπορία προϊόντων, οχήματα για τη μεταφορά των ζωικών υποπροϊόντων προς τις μονάδες αδρανοποίησης, με προδιαγραφές σύμφωνες με την κείμενη νομοθεσία
- Προμήθεια μέσων εσωτερικής μεταφοράς που καλύπτουν τις ανάγκες της επένδυσης (όπως περονοφόρα, ανυψωτικά, κ.λπ.).
- Σύνδεση με δίκτυα ηλεκτροδότησης, υδροδότησης, τηλεφωνίας, γεωθερμίας, εφόσον πραγματοποιούνται εντός των ορίων του οικοπέδου
- Απόκτηση πιστοποιητικών διασφάλισης ποιότητας από αρμόδιους οργανισμούς (όπως ISO, HACCP, BRC Global Standards, IFS Food Standard, GLOBALG.A.P.), τα οποία εφαρμόζονται σε όλα τα στάδια της διατροφικής αλυσίδας, από τον αγρό έως και το ράφι και εξασφαλίζουν στον καταναλωτή την ποιότητα και την ασφάλεια του τροφίμου που καταναλώνει.
- Γενικές δαπάνες συνδεόμενες με τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό της μονάδας, όπως αμοιβές αρχιτεκτόνων, μηχανικών και συμβούλων, αμοιβές για συμβουλές σχετικά με την περιβαλλοντική και οικονομική βιωσιμότητα, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για μελέτες σκοπιμότητας
- Άυλες δαπάνες όπως απόκτηση ή ανάπτυξη λογισμικού και αποκτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, αδειών, δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, εμπορικών σημάτων, δημιουργία αναγνωρίσιμου σήματος (ετικέτας) του προϊόντος, έρευνα αγοράς για τη διαμόρφωση της εικόνας του προϊόντος.