ΈΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ – Η Παγκόσμια Οικονομία βελτιώνεται αλλά με αργούς ρυθμούς

ΈΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ
Η Παγκόσμια Οικονομία βελτιώνεται αλλά με αργούς ρυθμούς

Η Παγκόσμια Οικονομία εμφανίζει τάσεις ανάκαμψης από τη χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών, σύμφωνα με την οικονομική έρευνα για το τρίτο τρίμηνο που παρουσίασε το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο. Παρά τη βελτίωση των δεικτών όμως εξακολουθούν να καταγράφονται μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις Ηπείρους, ενώ η Βόρειος Αμερική και η Ασία εμφάνισαν συγκράτηση στην ανάπτυξη.

Σε παγκόσμιο επίπεδο ο δείκτης του οικονομικού κλίματος το τρίτο τρίμηνο έπεσε ελάχιστα στο 103,2 από το 104,1 που ήταν το δεύτερο τρίμηνο. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της πτώσης των προσδοκιών, κυρίως στην Αμερική και την Ασία. Συνολικά πάντως τα αποτελέσματα δείχνουν μία σημαντική βελτίωση συγκρινόμενα με το τρίτο τρίμηνο του 2009, όταν η ίδια μέτρηση βρισκόταν στο 79,6.

Η Ευρώπη, που εμφάνιζε σημαντική επιβράδυνση στην προηγούμενη έρευνα, ήταν ιδιαιτέρως δυναμική σε αυτήν. Η Γερμανία -ωθούμενη ιδιαίτερα από τις εξαγωγές της- ήταν η ατμομηχανή της ανάπτυξης στην ζώνη του Ευρώ. Η χώρα παρουσίασε ανάπτυξη 2,2% και είχε το καλύτερο τρίμηνο μετά την ένωση των δύο Γερμανιών το 1990. Δυστυχώς όμως το οικονομικό outlook την Ευρώπης εξακολουθεί να επηρεάζεται αρνητικά από την συνεχιζόμενη ύφεση στην Ελλάδα, αλλά και τα προγράμματα αναδιάταξης των οικονομιών σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία.
Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση όπως διαμορφώνεται μέσα από την έρευνα, αλλά κυρίως αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του ICC Hellas κ. Ν. Α. Βενίκος τόνισε: «Είναι δυσάρεστο όχι η χώρα μας επηρεάζει αρνητικά τις ευρωπαϊκές επιδόσεις, αλλά τουλάχιστον θα μπορούσαμε να είμαστε λίγο αισιόδοξοι, καθώς ουδέν κακόν αμιγές καλού. Που σημαίνει ότι η Ελλάδα, εκτός από πιλοτική περίπτωση για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων μίας οικονομίας εντός της Ευρωζώνης, θα μπορούσε να γίνει και ένα παράδειγμα προς μίμηση για τις επιτυχείς μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, οι οποίες αναμένεται τελικά να μας οδηγήσουν στην ανάπτυξη».

Πάντως από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην Βόρειο Αμερική τα στοιχεία δείχνουν μία κόπωση της ανάκαμψης. Η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, η κατανάλωση είναι χαμηλή, όπως και οι επενδύσεις, οδηγώντας το outlook σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που περίμεναν οι αναλυτές της έρευνας. Λίγο πιο βόρεια, στον Καναδά, η κατά τα άλλα ικανοποιητική αυτή οικονομία αναμένεται να χάσει λίγη από τη δυναμική της στη συνέχεια του έτους.

Στην Ασία τώρα, στις ειδήσεις κυριαρχεί η συγκράτηση των δεικτών της Κινεζικής οικονομίας. Παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξή της παραμένει εντυπωσιακή, η πρόσφατη χαλάρωση στις πωλήσεις και η μείωση των εισαγωγών, καθώς και η υπαναχώρηση της κυβέρνησης από την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, είναι ενδείξεις ότι η Κίνα θα κατεβάσει ταχύτητα στους επόμενους μήνες. Παρά ταύτα σε άλλες χώρες, όπως η Ταϊλάνδη, η Μαλαισία και η Σρι Λάνκα το κλίμα είναι θετικό με επενδύσεις κεφαλαίων, ιδιωτική κατανάλωση και εξαγωγές που φαίνεται ότι θα συνεχιστούν περαιτέρω.

Δυστυχώς στην Αφρική η εικόνα δεν είναι καλή και παρουσιάζει μεγάλες διαφορές ανάμεσα στην Νότιο Αφρική και την Κένυα που έχουν θετικό outlook, σε αντίθεση με την Τανζανία, την Γκαμπόν και την Μαδαγασκάρη. Η Νότιος Αφρική πάντως, ενώ έχει ακόμα την φόρα του Μουντιάλ και αναμένεται να παρουσιάσει βελτίωση στην κατανάλωση και τις εξαγωγές, έχει αρχίσει ήδη να χάνει σε δαπάνες κεφαλαίου.

Όσον αφορά τώρα το μέλλον του διασυνοριακού εμπορίου και τις επενδύσεις, η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση, που είναι ιδιαίτερα σημαντική, παρέμεινε αδύναμη, επηρεασμένη κυρίως από την αυξημένη ανεργία. Επίσης η κατάσταση επηρεάζεται ιδιαίτερα στην Ευρώπη, από την αδυναμία πρόσβασης σε εμπορικά κεφάλαια σε χώρες όπως η Ισπανία, η Βουλγαρία, η Τσεχία η Ουγγαρία και η Ρουμανία, μία κατάσταση που προβληματίζει ιδιαίτερα το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο. Επιπλέον, εμφανίστηκαν τάσης προστατευτισμού στην Γερμανία, την Δανία και τη Νορβηγία, που κάνουν χειρότερη την εικόνα γύρω από το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Η τριμηνιαία Παγκόσμια Οικονομική Έρευνα πραγματοποιείται από το Ifo Institute που βρίσκεται στο Μόναχο και είναι το αποτέλεσμα της ανάλυσης των απαντήσεων 1.103 οικονομικών αναλυτών σε 116 χώρες. Τα ερωτηματολόγια επικεντρώνονται στην αξιολόγηση της γενικής οικονομικής εικόνας μίας χώρας και στις προσδοκίες γύρω από σημαντικούς οικονομικούς δείκτες.

Πηγή: ICC Ελλάς