Επικαιρότητα ΒΕΑ 11-13/9/2010

  • – Τα μηνύματα που επιχείρησαν να στείλουν οι ΥΠ.ΟΙΚ. και Υπ. Περ. Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας (ΥΠΠΑΑ) από το βήμα της Γεν. Συνέλ. της ΚΕΕΕ στον επιχειρηματικό κόσμο ήταν:
  • η προαγγελία νέων μηχανισμών χρηματοδότησης ΜΜΕ (ΥΠΠΑΑ)
  • η αλλαγή στον Αναπτυξιακό Νόμο (ΥΠΠΑΑ) και
  • οι διαδικασίες διασφάλισης πιστωτικής επέκτασης τραπεζών (ΥΠΟΙΚ.).

Ο ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε σχετικά ότι θα προχωρήσει σε συμφωνίες συμβόλαια με κάθε τράπεζα ώστε στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης των τραπεζών να δημιουργηθεί και πιστωτική επέκταση.

  • – Ο Πρωθυπουργός σε ότι αφορά τις κυβερνητικές προσπάθειες τόνωσης της επιχειρηματικότητας από την Θεσσαλονίκη προανήγγειλε:
  • Μία νέα αρχή στις σχέσεις φορολογούμενων και φορολογικών αρχών μέσω οριστικής περαίωσης όλων των εκκρεμοτήτων, που αφορούν 1 εκ. επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με την εφορία (για υποθέσεις 2000-2009), που αφορούν ληξιπρόθεσμα χρέη και υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια, αλλά και
  • μείωση φορολογικών συντελεστών στα αδιανέμητα κέρδη (24 → 20% από 2011)
  • γρήγορη υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων (fast truck)

Ακόμη τόνισε ότι αν επιτευχθούν οι στόχοι δεν θα χρειαστεί να επιβληθούν νέα μέτρα.

Η βελτίωση της πορείας εσόδων και οι δαπάνες της Γεν. κυβέρνησης θα κρίνουν την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων, που θα εξεταστεί από το ΥΠ.ΟΙΚ. σε συνεργασία με την Τρόικα.

Το Μνημόνιο ολοκληρώνεται το 2013, δεν αποκλείεται πάντως η επαναδιαπραγμάτευση κάποιων όρων του αν δεν αποδώσουν τα μέτρα.

Ωστόσο η πορεία του προϋπολογισμού αντιμετωπίζει προβλήματα (τα έσοδα το οκτάμηνο αυξήθηκαν κατά 3,3% έναντι στόχου 14,7% και η μείωση του ελλείμματος ήταν μικρότερη του στόχου, μείωση (39,5%) και φθάνει στο 32%.

Σε σχέση με την τόνωση της ανάπτυξης ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε επενδύσεις ύψους 44,4 δις € με στόχο την δημιουργία 210.000 θέσεων εργασίας.

Το ποσό επιμερίζεται ως εξής:

  • 16 δισ. € (μέσω επενδύσεων ΕΣΠΑ)
  • 10 δισ. € (παλαιός Αναπτυξιακός Νόμος και προτάσεις υπό αξιολόγηση)
  • 5 δισ. € (νέος Αναπτυξιακός Νόμος και επενδύσεις του έως το 2013).
  • 10 δισ. € (επενδύσεις μέσω του νέου Σ/Ν fast truck -μεγάλες επενδύσεις).

  • – Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ο κ. Λουκάς Παπαδήμος αναλαμβάνει σύμβουλος του, αμισθεί, για θέματα δημοσιονομικά και μακροοικονομικής πολιτικής, αλλά και θέματα του τραπεζικού συστήματος.

  • – Η ανακοίνωση του Παν. Φαρμακευτικού Συλλόγου – με αφορμή τη συμπλήρωση 8μηνων που τα Φαρμακεία μένουν ανεξόφλητα από τα Ασφαλιστικά Ταμεία -σημειώνει ότι υπερβαίνουν τα 550 εκ. € οι οφειλές των Ασφαλιστικών Ταμείων (πλην ΙΚΑ και ΟΓΑ), ενώ το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την μείωση του τζίρου, λόγω κρίσης και της δραματικής απομείωσης των αποθεμάτων οδηγεί σε μαζικά λουκέτα τα φαρμακεία.

  • – Σε επ' αόριστο «παύση εργασίας» προχωρούν οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων – ζητώντας εκ νέου άμεση απόσυρση του Σ/Ν για το άνοιγμα του επαγγέλματός τους.

(Η επίταξη δεν επιτρέπει προκήρυξη απεργίας)

Εάν πάντως κάνουν πράξη την απόφασή τους για παράδοση κλειδιών των οχημάτων τους στις νομαρχίες – το αρμόδιο Υπουργείο διαμήνυσε ότι θα αφαιρέσει από το Σ/Ν την διάταξη για μεταβατική περίοδο 3 ετών και η απελευθέρωση θα είναι άμεση.

  • – Στην επιβολή πλαφόν στα καύσιμα προκειμένου να αποφευχθούν αδικαιολόγητες ανατιμήσεις με αφορμή την αυξημένη ζήτηση εξαιτίας της απεργίας των βυτιοφορέων, προχώρησε η κυβέρνηση.

Στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη το πλαφόν ορίστηκε στα 1,473 ευρώ το λίτρο για την αμόλυβδη και 1,701 ευρώ για την 100 οκτανίων (βενζίνη LRP 1,561, πετρέλαιο κίνησης 1,282 ευρώ το λίτρο). Η ανώτατη τιμή θα ισχύσει για επτά ημέρες, οπότε θα επανεξεταστεί η σκοπιμότητα παράτασης των ανώτατων τιμών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπιστούν και να αποφευχθούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρήθηκαν από την Κυριακή στα πρατήρια πώλησης καυσίμων. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).

  • – Κατά την συνεδρίαση του Υπ. Συμβουλίου στην Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκε το σχέδιο Νόμου για τον ΟΣΕ, το οποίο προβλέπει:
  • § Μετατάξεις 2.351 εργαζομένων
  • § Επανεξέταση δρομολογίων
  • § Απελευθέρωση τιμών εισιτηρίων
  • § Επαναδιαπραγμάτευση ΣΣΕ από μηδενική βάση

(Η επιβάρυνση του προϋπολογισμού από τον ΟΣΕ ανέρχεται σε 10,7 δις €.

Οι ζημιές του Ομίλου πρέπει να ισοσκελιστούν εντός του Α τριμήνου 2011). 

  • – Στο 11,6% η ανεργία τον Ιούνιο 2010 (από 8,6% Ιούνιο 2009).

Στις γυναίκες το ποσοστό φθάνει 15,5%

Στους άνδρες το ποσοστό φθάνει 8,9%.

Το Σύνολο των ανέργων ανέρχεται σε 582.364 άτομα, ενώ ένας στους τρεις 1/3 νέους 15-24 ετών είναι άνεργος, με ποσοστό ανεργίας στους νέους 29,8%. ΣΤΟΙΧΕΙΑ EUROSTAT.

  • – Η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι τους τελευταίους μήνες τα ποσοστά κέρδους στα περίπτερα έχουν μειωθεί κατά 50%, κυρίως λόγω της αύξησης του ΕΦΚ στα τσιγάρα, που επηρεάζει τη ζήτηση.

Οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώνονται στα μικρότερα περίπτερα.

  • – Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προωθεί μέτρα για εξίσωση των συντάξεων του ΤΕΒΕ με εκείνες του ΤΣΑ και ένταξη του επαγγέλματος του μεταφορέα στον νέο Α/Ν, ώστε να ικανοποιήσει σειρά αιτημάτων των ιδιοκτητών βυτιοφόρων και φορτηγών Δ.Χ.

Μελετάται ακόμη η στήριξη του κλάδου από το ΤΕΜΠΜΕ και μέσω ΕΣΠΑ, καθώς και η παροχή φορολογικών διευκολύνσεων στους αυτοκινητιστές, ώστε να αποσβέσουν δαπάνες που κατέβαλαν για απόκτηση άδειας φορτηγού Δ.Χ.

  • – Την ερχόμενη Πέμπτη η ΡΑΕ, σε συνεδρίαση της, θα εκτιμήσει την αναδιάρθρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, κάτι που σημάνει την σταδιακή αύξηση τους από το 2011, η οποία στα οικιακά τιμολόγια μπορεί να φθάσει και το 30% έως το 2013.

  • – Στη Γαλλία υπερψηφίστηκε στην Κάτω Βουλή επί της αρχής η αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από 60 στα 62 έτη.

  • – Το δικαστήριο (Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας) εξέδωσε απόφαση, δικαιώνοντας 2 εργαζομένους επί 4ετία, στο ΥΠ. ΕΡΓ. του stage, κάνοντας δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει και υποχρεώνοντας το ΥΠ.ΕΡΓ. να τους επαναπροσλάβει.

Το σκεπτικό της απόφασης είναι ότι η μακροχρόνια απασχόληση, δεν είχε σκοπό την επαγγελματική κατάρτιση επί αντικειμένου ευκόλως κατανοητού, αλλά αποτελούσε εξαρτημένη εργασία με όλες τις συνέπειες.

Το δικαστήριο έλαβε υπόψη σχετική απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ύστερα από ερωτήματα των Ελληνικών δικαστηρίων.

Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών ισχύει μέχρι την τελεσίδικη έκδοση της απόφασης η κύρια αγωγή έχει προσδιοριστεί για το 2012.

  • – Το πρόβλημα της ανεργίας, τα δεδομένα της οικονομικής κρίσης, αλλά και το πώς πρέπει να εφαρμοστούν λύσεις και πολιτικές ώστε το ξεπέρασμα της κρίσης να είναι με όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις στο πρόβλημα της ανεργίας, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας Γιάνς Στόλτεμπεργκ, τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Κάν, το πρόεδρο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εργασίας Χουάν Σομάβια και την πρωθυπουργό της Λιβερίας Ελεν Τζόνσον Σιρλιφ στο Όσλο.

Στην συζήτηση τονίστηκε η ανάγκη για εφαρμογή πολιτικών ώστε η ανεργία να είναι όσο το δυνατόν λιγότερη, ενώ ταυτόχρονα συζητήθηκε και η αναγκαιότητα ύπαρξης μίας χάρτας δικαιωμάτων η οποία μέσω της καταγραφής ενός μίνιμουμ αναγκών να δημιουργεί ένα δίκτυο ασφαλείας για του πιο ευάλωτους. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).

  • – Αυξημένους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία βλέπουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και κορυφαίοι διαμορφωτές πολιτικής, επικαλούμενοι την πρόσφατη αναστάτωση στις αγορές κρατικού χρέους και τη συνεχιζόμενη εξασθένηση του χρηματοοικονομικού τομέα.

Σε μία σύντομη αναφορά που προετοίμασε για τη συνάντηση των υφυπουργών Οικονομικών του G20 στις αρχές Σεπτεμβρίου στη Ν. Κορέα, το ΔΝΤ επεσήμανε μεν ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας ήταν ελαφρώς ισχυρότερη απ' ό,τι αναμενόταν στο πρώτο εξάμηνο του 2010, προειδοποιώντας ωστόσο για προσωρινή επιβράδυνση στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και τους πρώτους έξι μήνες του 2011. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).

  • – «Χειρόφρενο» τραβούν την Τρίτη εκ νέου οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, γεγονός που θα επηρεάσει και τα δρομολόγια του Προαστιακού. Οι σιδηροδρομικοί διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την εξυγίανση του ΟΣΕ.

Για την Τετάρτη, οι εργαζόμενοι έχουν προγραμματίσει τρίωρες στάσεις εργασίας, ενώ προαναγγέλλουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Για την Τετάρτη έχουν εξαγγείλει στάσεις εργασίας: από τις 06:00 έως τις 09:00, από τις 14:00 έως τις 17:00 και από τις 21:00 έως τα μεσάνυχτα. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).