Απάντηση του Επιμελητηρίου Ημαθίας στο έγγραφο αριθμ. 492/23-02-2005 της Δ/νσης Τεχνικού Πολεοδομίας του Δήμου Βέροιας σχετικά με την Τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου πόλης Βέροιας.

Έγγραφο αριθμ. 492/23-02-2005 της Δ/νσης Τεχνικού Πολεοδομίας Δήμου Βέροιας

Θέμα: Κατάθεση απόψεων για την Τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου πόλης Βέροιας.
Όπως είναι γνωστό η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου πόλης Βέροιας βρίσκεται στο τελικό στάδιο και επίκειται η έκδοση απόφασης Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας.

Με την αριθ. 132/18-1-05 αίτηση ο Αναπτυξιακός Στεγαστικός Συνεταιρισμός Διαχείρισης Περιφερειακής αγοράς Ν. Ημαθίας ζήτησε την ανάθεση συμπληρωματικής σύμβασης της μελέτης τροποποίησης Γ.Π.Σ. προκειμένου στην αναθεώρηση του και συγκεκριμένα στο Α.Τ. 795 να επιτραπούν εκτός των επιτρεπομένων χρήσεων (μέσα μαζικής μεταφοράς) και οι χρήσεις λιανικού εμπορίου.

Επειδή το συγκεκριμένο αίτημα πρόκειται να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα διεξαχθεί στις 7-3-2005, παρακαλούμε να μας καταθέσετε εγγράφως τις απόψεις σας μέχρι την παραπάνω ημερομηνία στα γραφεία του Πολεοδομικού Τμήματος Δήμου Βέροιας.

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών
Ιωάννης Καλαϊτζίδης

Το Επιμελητήριο Ημαθίας ύστερα από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. απέστειλε προς το Δήμο Βέροιας την παρακάτω επιστολή
Απαντώντας στο έγγραφο αριθμ. οικ.492/23-02-2005 της Δ/νσης Τεχνικού Πολεοδομίας σχετικά με την κατάθεση απόψεων για την Τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της πόλης της Βέροιας, το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Ημαθίας ( και όχι του Εμπορικού) διαπίστωσε ότι:

  • το παραπάνω έγγραφο, θεωρεί όλους τους αποδέκτες του, γνώστες του θέματος και των «αναφερόμενων στοιχείων» κάτι το οποίο δεν ισχύει τουλάχιστον για το Επιμελητήριο Ημαθίας.

  • η κατάθεση απόψεων σε συγκεκριμένα θέματα, με βάση μόνο τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, είναι κατά κανόνα αντιδεοντολογική για τον τρόπο λειτουργίας ενός φορέα, ιδιαίτερα εάν αυτός ανήκει, όπως το Επιμελητήριο Ημαθίας, στο Δημόσιο Τομέα.

Με βάση τα παραπάνω, η θέση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ημαθίας και με κάθε επιφύλαξη για τα πραγματικά γεγονότα, δε μπορεί να είναι αποσπασματική και αντίθετη με αυτή την οποία εξέφρασε τεκμηριωμένα στο στάδιο της σύνταξης της μελέτης για την αναγκαιότητα της Τροποποίησης της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου Βέροιας.

Είναι άλλωστε γνωστή η πάγια θέση του Επιμελητηρίου Ημαθίας για τις χρήσεις της γης και ειδικότερα για την οριοθέτηση και χωροθέτηση περιοχών εγκατάστασης επιχειρήσεων κατά κλάδο δραστηριότητας.