ΒΕΑ -ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 5/5/2015

-Την καρδιά του προβλήματος, που αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη ρευστότητας και η πιθανή αδυναμία της Ελλάδας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, συζήτησαν χθες η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Φέρεται να της είπε πως εάν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν βοηθήσουν μέχρι την Τετάρτη η ελληνική κυβέρνηση ίσως να μην μπορέσει να ανταπεξέλθει και να πληρώσει τους τόκους και τη δόση που χρωστά στα Ταμείο, στις 6 και 11 Μαΐου.


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απειλεί να αποσυρθεί από το ελληνικό πρόγραμμα και να “παγώσει” τη δική του συνεισφορά στη δόση των 7,2 δισ. ευρώ (που χρειάζεται απεγνωσμένα η Αθήνα για να αποφύγει την χρεοκοπία), καθώς η εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης έχει εκτροχιαστεί πλήρως και το δημοσιονομικό πλεόνασμα που υποτίθεται ότι θα εμφάνιζε η Ελλάδα φέτος έχει μετατραπεί σε έλλειμμα, έως και 1,5% του ΑΕΠ !


-«Το Grexit δεν αποτελεί επιλογή», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν, στο Βέλγιο, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε σημαντικούς κινδύνους για την Ευρώπη.


Ραγδαίες είναι πλέον οι εξελίξεις γύρω από τη διαπραγμάτευση καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Εν αναμονή των κρίσιμων αποφάσεων που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Τετάρτη, σχετικά με τη διατήρηση της μοναδικής γραμμής ρευστότητας προς την Ελλάδα, αύριο το απόγευμα θα συναντηθούν στη Φρανκφούρτη με τον Μ. Ντράγκι ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης, παρουσία και του αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος είναι επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης.


Δύσκολη παραμένει η σύγκληση ανάμεσα σας δύο πλευρές της διαπραγματευτής, καθώς παραμένουν αγεφύρωτες οι μεγάλες διαφορές για τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η δια πραγμάτευση στις Βρυξέλλες, συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, αλλά παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε άλλους τομείς αυτά τα δύο αγκάθια στέκονται εμπόδιο, στην ενίσχυση της ταμειακής θέσης της χώρας. 


Από τον προσεχή μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία χορήγησης των βιβλιαρίων υγείας, που θα δίνουν δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας σε περισσότερα από 2.500.000 ανασφάλιστους πολίτες. Το σχετικό σχέδιο υπουργικής απόφασης θα είναι σε δημόσια διαβούλευση έως τις 11 Μαΐου.


Νέα ηχηρά σήματα κινδύνου για την κατάσταση στην πραγματική οικονομία. Καταγράφονται ισχυρές τάσεις ανόδου της ανεργίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ σημειώνεται αύξηση των μακροχρόνια ανέργων κατά 7,3% τον Μάρτιο προφανώς λόγω της διστακτικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων να προχωρήσουν σε προσλήψεις, καθώς θολό εξακολουθεί να είναι το τοπίο για τις κυβερνητικές προθέσεις σχετικά με τη φορολογία.


Το 0,78% του συνόλου των μακροχρόνια άνεργων, ήτοι 4.200 από τους 537.892 εγγεγραμμένους στους καταλόγους των ανέργων του ΟΑΕΔ που δεν βρίσκουν εργασία για πάνω από ένα χρόνο, εισέπραξε από την αρχή του έτους έως και τον Απρίλιο, το επίδομα ανεργίας που έχει θεσπιστεί γι’ αυτή την κατηγορία πολιτών.