ΒΕΑ – ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 6/5/15


Στο πόλεμο μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδίδει το μέχρι τώρα ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση. Με non paper από το Μαξίμου τονίζεται ότι αν και η Αθήνα έχει κάνει υποχωρήσεις προκειμένου να υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός με τους δανειστές, οι διαφορές που υπάρχουν εντός των θεσμών προκαλεί την εμπλοκή.
Συγκεκριμένα τονίζεται ότι το ΔΝΤ θέτει θέμα συνταξιοδοτικού και εργασιακών ενώ η Κομισιόν βάζει ως πρώτη προτεραιότητα το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος.


Για «εποικοδομητική συνάντηση» με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έκανε λόγο ο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου «τετ-α-τετ» στη Φρανκφούρτη, στο οποίο μετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν ζητά προς το παρόν ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, όμως όσο απομακρύνεται η Αθήνα από το καθορισμένο πρόγραμμα, τόσο περισσότερο θα πρέπει να εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο, διευκρίνισε το ταμείο σε ανακοίνωση του.


Δύο μέτρα, η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και φέτος και οι παρεμβάσεις στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης αναμένεται να αποτελέσουν το «κλειδί» που ενδεχομένως να «ξεκλειδώσει» σε αυτή τη φάση τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές.
Μπορεί η κυβέρνηση να «παγώνει» προς το παρόν την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, όμως ο εμπλουτισμός των μέτρων της λίστας Βαρουφάκη έχει αποκτήσει διαρκή χαρακτήρα και το «γράψε – σβήσε» δεν έχει τελειωμό.


Η κυβέρνηση της Ελλάδας προτείνει την επιβολή ενός ειδικού τέλους στις 500 πλουσιότερες οικογένειες της χώρας γράφει στο σημερινό της φύλλο η γερμανική ταμπλόιντ εφημερίδα Bild, επικαλούμενη τη νέα λίστα μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε η Αθήνα στο Eurogroup.


Κάποτε οι συνταξιούχοι άφηναν κληρονομιά στις επόμενες γενιές, Ακίνητα, αποταμιεύσεις ή ακόμη και επιχειρήσεις περνούσαν από χέρι σε χέρι, από τον έναν συγγενή στον άλλο. Έρευνα που διενήργησε η HSBC στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 16.000 άτομα από 15 χώρες δείχνει ότι πλέον η κληρονομιά με την παραδοσιακή έννοιά της ενδέχεται να εκλείψει.
Στη θέση της, πολλοί συνταξιούχοι «μοιράζουν» τις αποταμιεύσεις τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους με τη μορφή «κληρονομιάς εν ζωή».


-«Αναχαίτιση της ανάκαμψης, λόγω της υψηλής πολιτικής αβεβαιότητας» είναι ο τίτλος της οικονομικής έκθεσης για την Ελλάδα που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, η αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2014 ήταν της τάξεως του 0,8%. Η Κομισιόν προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ 0,5% το 2015 και το 2016 προβλέπει νέα αύξηση της τάξης του 2,9%.


-Ισχυρό κίνητρο για εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου αποδεικνύεται η ρύθμιση των 100 δόσεων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Καθημερινά η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet δέχεται περισσότερες από 20.000 αιτήσεις. Μέσα σε μόλις 13 ημέρες και συγκεκριμένα από τις 18 Απριλίου που ενεργοποιήθηκε η ρύθμιση έως τις 30 Απριλίου, 278.000 οφειλέτες υπέβαλαν αιτήσεις υπαγωγής στην νέα ευνοϊκή ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών σε έως 100 μηνιαίες δόσεις.


Στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών παραπέμπεται από τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών  Ασφαλίσεων το σκάνδαλο της χορήγησης διπλών συντάξεων σε συνταξιούχους της πρώην Εμπορικής Τράπεζας που αποκάλυψε η έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, προκάλεσε ζημιά 1,3 εκατ. ευρώ στα ΕΤΕΑ και στο ΙΚΑ