ΒΕΑ -ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 7/5/2015

-Σε οικονομική ασφυξία οι Μικρομεσαίοι
Τέσσερις και πλέον μήνες από την στιγμή που προκηρύχτηκαν πρόωρες εκλογές και σχηματίστηκε νέα κυβέρνηση, η χώρα είναι παγιδευμένη σε ένα καταστροφικό σπιράλ αβεβαιότητας και ανασφάλειας που οδηγεί την πραγματική οικονομία στο χείλος της καταστροφής.
Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας υπογραμμίζει την απόλυτη ανάγκη για άμεση συμφωνία με τους εταίρους προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας,
Διαβάστε  αναλυτικά το  Δελτίο Τύπου στην ιστοσελίδα ΒΕΑ.


Σε μια καθαρή λύση για τον ΦΠΑ φαίνεται να συμβιβάζονται κυβέρνηση και θεσμοί, αφήνοντας στην άκρη σενάρια αμφίβολου αποτελεσματικότητας με τέλη διαμονής στα ξενοδοχεία του Αιγαίου και νέους φόρους 3%-6% σε κάθε απόδειξη που εκδίδεται(;) για ρούχα, παπούτσια, κοσμήματα, έργα τέχνης ή πολυτελή μπαρ, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης πάντα στα μεγάλα και ευνοημένα από άποψη ΦΠΑ, νησιά του Αιγαίου.
Πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, αποκαλύπτουν πως πράγματι στο τραπέζι του Brussels Group έχει πέσει και συζητείται σενάριο για καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ. Τις πληροφορίες αυτές, επί του παρόντος τουλάχιστον, δεν επιβεβαιώνουν ευθέως πηγές της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, το σενάριο που συζητείται αφορά την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή κοντά στο 16%, με παράλληλη διατήρηση όμως του υπερμειωμένου σήμερα συντελεστή 6,5% για φάρμακα, ξενοδοχεία, εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία και εισιτήρια θεάτρων.


Προσύμφωνο» για να γίνουν αλλαγές τόσο στο Ασφαλιστικό όσο και στα εργασιακά έκαναν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιουνκέρ και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, προκειμένου να αποφευχθεί «ναυάγιο» στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.
Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης προεξοφλούν ότι στο τραπέζι θα μπουν οι ενοποιήσεις των Ταμείων («εκσυγχρονισμός»), ο ενιαίος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων χωρίς τις προνομοιακές ρυθμίσεις και τα «παράθυρα» πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που εξακολουθούν να ισχύουν ακόμη και σήμερα από ταμείο σε ταμείο («δίκαιο»), η χρηματοδότηση από άλλες «πηγές», ώστε να μην επιβαρύνουν οι συντάξεις τον κρατικό προϋπολογισμό («δημοσιονομικά βιώσιμο») και η αποφυγή της φτώχειας για την τρίτη ηλικία (στήριξη εισοδήματος για χαμηλοσυνταξιούχους χωρίς περιουσία).
Για το εργασιακό τίθενται σε νέα βάση και σε συνάρτηση με τη διατήρηση και την αύξηση των θέσεων εργασίας οι αυξήσεις των μισθών (συμπεριλαμβανομένων των κατώτατων ορίων), ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων και το καθεστώς «προστασίας» εργαζομένων και ανέργων.


H Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μοιράζονται τον ίδιο στόχο, να βοηθήσουν την Ελλάδα στην επίτευξη οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης, αναφέρεται σε κοινή δήλωση των τριών θεσμών.
Οι θεσμοί θα συνεχίσουν να εργάζονται στενά από κοινού προς την κατεύθυνση αυτού του στόχου, τονίζεται και προστίθεται ότι και Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ εργάζονται σκληρά προκειμένου να επιτευχθεί συγκεκριμένη πρόοδος στις 11 Μαΐου.


Δεν υπάρχει άλλη πολιτική προθεσμία για την Ελλάδα, από το τέλος Ιουνίου, ωστόσο τα προβλήματα ρευστότητας μπορεί να θέσουν από μόνα τους, άλλες προθεσμίες, δηλώνει ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, στην γαλλική εφημερίδα Le Monde.


Οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να βρουν μια λύση για την ελληνική κρίση χρέους, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στη νομισματική ένωση.


-Υπέρ της επαναφοράς των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων όχι όμως και της παρέμβασης του υπουργείου Εργασίας για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, τάσσονται οι εργοδοτικές οργανώσεις βάζοντας οριστικά «βέτο» στη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία που έχει προαναγγείλει ο υπουργός Π. Σκουρλέτης. Η διάσταση των θέσεων των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ (η οποία διεκδικεί την άμεση επαναφορά τόσο του κατώτατου μισθού και του ημερομισθίου όσο και των πολυετιών, όπως αυτές ίσχυαν με βάση την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας πριν από τα Μνημόνια) καταγράφεται στις συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις που γίνονται μεταξύ των εμπειρογνωμόνων των κοινωνικών εταίρων στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.


Διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τις καταβολές των συντάξεων του ΟΑΕΕ ή για μείωσή τους, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, παρείχε ο νέος διοικητής του Οργανισμού Τάσος Πετρόπουλος.

Στο 25,4% υποχώρησε το εποχικά διορθωμένο ποσοστό της ανεργίας τον Φεβρουάριο του 2015, από 27,2% που ήταν τον Φεβρουάριο του 2014 και 25,6% τον Ιανουάριο του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.