Ανάγκη για πρόσθετα μέτρα στην οικονομία βλέπει το ΙΟΒΕ
Τα μέτρα που εφαρμόζονται για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας είναι «απολύτως αναγκαία αλλά όχι επαρκή», επισημαίνει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία. Το ΙΟΒΕ, εκτιμά ότι η συρρίκνωση της οικονομίας είναι μεγαλύτερη στο τελευταίο τρίμηνο του 2010 και επισημαίνει ότι η ύφεση στο σύνολο του 2010 θα ανέλθει στο 4,2%. Για την ανεργία προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί στο 12,2% (για το σύνολο του έτους), ενώ υπολογίζει ότι το τελευταίο τρίμηνο προσέγγισε το 13%.
"Η βαθιά ύφεση θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποδυνάμωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, λόγω κυρίως της ανόδου της ανεργίας και της περικοπής του υψηλότερου από τα υπόλοιπα επιδόματος Χριστουγέννων στο δημόσιο τομέα και στους συνταξιούχους, σε μία πολύ συντηρητική πραγματοποίηση καταναλωτικών δαπανών από το κράτος, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για το έλλειμμα και σε αναιμική επενδυτική δραστηριότητα, ενόψει και του νέου «τοπίου» που θα προκύψει στο συγκεκριμένο πεδίο μετά την ολοκλήρωση των σχετικών κυβερνητικών νομοθετικών παρεμβάσεων" αναφέρει ο ΙΟΒΕ.
Απειλή για την ελληνική οικονομία η αύξηση των βραχυχρόνιων επιτοκίων
Πρόσθετη απειλή για τη δημοσιονομική προσπάθεια της Ελλάδας αποτελεί η αύξηση των βραχυχρόνιων επιτοκίων στις διεθνείς αγορές. Ο δανεισμός του Ελληνικού Δημοσίου από τον μηχανισμό στήριξης με κυμαινόμενα επιτόκια έχει καταστήσει πολύ ευαίσθητο το χρέος στις διακυμάνσεις των επιτοκίων και έχει αυξήσεις τις απαιτήσεις διαχείρισης από το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα, οι δανειακές συμφωνίες που υπέγραψε η Ελλάδα με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπουν δανεισμό του Δημοσίου, για τα επόμενα 3 χρόνια, με κυμαινόμενο επιτόκιο. Αυτό έχει ως στόχο τη μείωση δαπανών τόκων χάρη στα ιστορικά χαμηλά βραχυχρόνια επιτόκια, για όσο διάστημα παραμένουν στα επίπεδα αυτά. Λόγω των χαρακτηριστικών του νέου δανεισμού, θα μειωθεί αισθητά η μέση χρηματοοικονομική διάρκεια του χρέους του Ελληνικού Δημοσίου το 2011, σε επίπεδο μικρότερο του στόχου των 4 ετών. Επιπλέον εκτιμάται ότι η σχέση κυμαινόμενου/σταθερού επιτοκίου θα ευρίσκεται στα επίπεδα 40% κυμαινόμενο και 60% σταθερό στο τέλος του 2011, από το επίπεδο 28%-72% στο τέλος του 2010.
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Ταμείο Επιχειρηματικότητας
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για τη Σύσταση Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης. Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα αρχίσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής στις 3 Ιανουαρίου. Με το νομοσχέδιο ιδρύεται το ΕΤΕΑΝ, με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας, με στόχο να λειτουργήσει ως «καταλύτης» στη ροή κεφαλαίων προς τις επιχειρήσεις, αναβαθμίζοντας και συμπληρώνοντας το υφιστάμενο χρηματοπιστωτικό σύστημα, διοχετεύοντας μέσω ανακυκλούμενων δανείων, εγγυήσεων και αντεγγυήσεων, συνεπενδύσεων και συμμετοχών, συνολικούς πόρους άνω των 2,5 δισ ευρώ για την επόμενη διετία. Ο χρηματοδοτικός μηχανισμός ο οποίος θα προκύψει από την ενσωμάτωση του ΤΕΜΠΜΕ, του οποίου θα αποτελεί τη μετεξέλιξη (το σύνολο των κεφαλαίων του ΤΕΜΠΜΕ, ύψους άνω του 1,7 δισ ευρώ, θα αποτελέσει το αρχικό κεφάλαιο του ΕΤΕΑΝ).
Πηγή: ΒΕΘ