ΔΕΛΤΙΟ ΒΕΑ 30/09/2010

 

  • Η τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία, βλέπει ότι συνεχίζουν να υφίστανται προβλήματα-κίνδυνοι και ευκαιρίες που πρέπει να συνεκτιμηθούν. Οι κίνδυνοι είναι η δημοσιονομική υστέρηση και η έλλειψη ρευστότητας στον ιδιωτ. τομέα. Σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι η χώρα πορεύεται ακόμη με το παλαιό αναπτυξιακό πρότυπο που διέπεται από την φιλοσοφία του κρατισμού και εξ' αυτού εκπορεύονται κίνδυνοι ανταγωνιστικότητας, βιωσιμότητας της οικονομίας και ευημερίας του λαού.

Απαιτείται νέο αναπτυξιακό πρότυπο, φιλικό προς τις αγορές, με έμφαση στην εξωστρέφεια, όπου ιδιωτικές επενδύσεις και εξαγωγές θα αναλάβουν αναπτυξιακή σκυτάλη,  ιδιαίτερα σε κλάδους με συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Στο 12% ενδεχομένως αποτέλεσε το ανώτατο όριο για τις αποδόσεις των 10ετών ελλην. κρατικών ομολόγων (12,465% ήταν στις 7/5, 6.302 στις 10/5 όταν οι ευρ. ηγέτες κατέληξαν στη συμφωνία βοήθειας της Ελλάδας 11,816% στις 7/9.

  • – Έως το τέλος του 2010 προαναγγέλθηκε η πώληση του 49% του καζίνο Πάρνηθας. Υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για τον ΟΣΕ.

  • – Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή ο Γ.Δ.Τ Παραγωγού Βιομηχανίας τον μήνα Αύγ. 2010/ προς Αυγ./2009 αυξήθηκε κατά 4,6% έναντι μείωσης 7,8%, Αυγ. 2009/Αυγ. 2008.

  • – Ο ΣΕΒ ζητάει να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι συζητεί το θέμα στο πλαίσιο του μνημονίου και πως θα υπάρχει κόκκινη γραμμή. ώστε να μην καταπατηθούν τα εργασιακά δικαιώματα. Η ΥΠ.ΕΡ συναντιέται με τους κοινωνικούς εταίρους. Εντός των ημερών θα υπάρξει Υπ. απόφαση για τα θέματα που άπτονται του μνημονίου και περιλαμβάνουν εκτός από συμβάσεις, ζητήματα ευέλικτων μορφών απασχόλησης και μερικής απασχόλησης ή μειωμένες αποδοχές για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας για ένα «δοκιμαστικό διάστημα» πριν την πρόσληψη.

  • – Στο προσχέδιο περιλαμβάνονται και οι εξής αλλαγές:

      Δικαίωμα προσφυγής τόσο της εργατικής όσο και της εργοδοτικής πλευράς στη διαιτησία με την προϋπόθεση ότι έγινε δεκτή η πρόταση μεσολάβησης από τον προσφεύγοντα.

      Δημιουργία τριμελούς επιτροπής διαιτησίας αντί της ισχύουσας ρύθμισης για παροχή υπηρεσιών διαιτησίας από έναν διαιτητή. Στην τριμελή επιτροπή θα συμμετέχει ένας διαιτητής από την εκάστοτε πλευρά, ενώ ο τρίτος θα επιλέγεται από κοινά διαμορφωμένη λίστα διαιτητών αποδεκτών και από τις δυο πλευρές.

      Ενδυνάμωση του ρόλου των κοινωνικών εταίρων στη διοίκηση και τη λειτουργία του ΟΜΕΔ ως εξής:

α) Ενίσχυση της αποφασιστικής συμμετοχής των εκπροσώπων των εργοδοτών και των εργαζομένων στην επιλογή μεσολαβητών και διαιτητών, με σαφή ρύθμιση ότι απαιτείται ομοφωνία των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΜΕΔ για την επιλογή τους και την ανανέωση της θητείας τους.

β) Αύξηση της πλειοψηφίας των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων στη διοίκηση του ΟΜΕΔ, που επιτυγχάνεται με τη μείωση του αριθμού των μελών του δ.σ. από 11 σε 9 και διατήρηση των τριών εκπροσώπων των εργοδοτών και των τριών εκπροσώπων των εργαζομένων. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη)

  • Ελαστικότερο το πόθεν έσχες

Το ΥΠΟΙΚ εναποθέτει τελικά στη διακριτική ευχέρεια των ελεγκτικών αρχών, το εάν το βάρος της απόδειξης θα το φέρει ο ίδιος ο φορολογούμενος, ή όχι, για το πόθεν έσχες των περιουσιακών του στοιχείων.

Σ/Ν «Εκούσια κατάργηση φορολογικών διαφορών ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών, διατάξεις για αποτελεσματική τιμωρία φοροδιαφυγής κ.α».

Αρχικά το βάρος της απόδειξης το είχε ο φορολογούμενος – με την αλλαγή που επήλθε- «ο φορολογούμενος μπορεί να κληθεί να αποδείξει» το θέμα λοιπόν εναπόκειται στις ελεγκτικές αρχές πλέον.

  • – Σε εφαρμογή διατάξεων του Ν. 3863/10 για το ασφαλιστικό κυκλοφόρησαν εγκύκλιοι του ΥΠ.ΕΡΓ. με τους γενικούς και τους ειδικούς όρους συνταξιοδότησης επιζώντων συζύγων.

(Σε περίπτωση θανάτου ασφαλισμένου θα πρέπει να έχουν παρέλθει 3 χρόνια από την τέλεση του γάμου για συντάξεις χηρείας και σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου λόγω γήρατος ή αναπηρίας 5 χρόνια από την τέλεση του γάμου).

Το νέο καθεστώς στις συντάξεις της χηρείας ισχύει από 15/7/2010 και μετά.

Δεν ισχύει καμία μεταβολή για συντάξεις χηρείας εάν ο θάνατος επήλθε προ τις 15/7/2010.

Σε περίπτωση, που ο επιζών εργάζεται ή λαμβάνει σύνταξη χηρείας, καταβάλλεται πλήρης η σύνταξη για 3 χρόνια και μειώνεται στη συνέχεια κατά 50% μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας. Μετά το 65ο η μείωση είναι 30%.

Εάν ο επιζών λαμβάνει δική του σύνταξη, η μείωση γίνεται, τόσο στη κύρια, όσο και στην επικουρική σε μία από τις κύριες και σε μία από τις επικουρικές, που θα επιλέξει. Δεν ισχύουν περιορισμοί εάν ο επιζών είναι κατά 67% και άνω ανάπηρος.

  • – Επένδυση 63εκ. € σε νέο νοσοκομείο στα Τίρανα με 220 κλίνες πραγματοποίησε ο Όμιλος του Υγεία.

  • – Το Επιμελητήριο Ροδόπης παρέχει και ηλεκτρονικές υπηρεσίες στα μέλη του (έκδοση πιστοποιητικού, πληρωμή συνδρομών με πιστωτική κάρτα, τροποποίηση στοιχείων επικοινωνίας).

  • – Ασφυξία όσον αφορά την τροφοδοσία, αλλά και εκρηκτικό κλίμα ανησυχίας όσον αφορά τις επιπτώσεις στη λειτουργία των επιχειρήσεων, έχουν προκαλέσει στην αγορά οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των μεταφορέων. Περισσότερα από 10.000 κοντέινερ είναι εγκλωβισμένα στα λιμάνια όλης της χώρας, οι επιχειρήσεις υπολειτουργούν λόγω ελλείψεων πρώτων υλών, ενώ παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις σε οπωροκηπευτικά και άλλα είδη διατροφής στα σούπερ μάρκετ, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ανατιμητικές τάσεις.

Το πρόβλημα είναι ακόμη εντονότερο για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, αφού κάθε ημέρα στάσης εξαγωγών αντιστοιχεί σε απώλειες ως και 48 εκατ. ευρώ για την ελληνική οικονομία. Σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία των συλλογικών φορέων του κλάδου, περισσότερες από 200 εξαγωγικές επιχειρήσεις υπολειτουργούν, ενώ άλλες με ευπαθή προϊόντα (ιχθυοτροφεία, ζώντα ζώα, αγροτικά προϊόντα) βρίσκονται προ ολοκληρωτικής καταστροφής, με οικονομικές, αλλά και περιβαλλοντικές συνέπειες και περισσότερα από 6.000 κοντέινερ με εξαγώγιμα προϊόντα και με πρώτες ύλες έχουν ακινητοποιηθεί στα τελωνεία και τις πύλες εξόδου της χώρας. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).

  • – Κυρώσεις υπό τη μορφή επιβολής προστίμου με βάση τη Συνθήκη της Λισαβόνας πρότεινε χθες στους «27» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις χώρες που έχουν υπερβολικό έλλειμμα ή χρέος είτε υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες (ανταγωνιστικότητα, αγορά εργασίας κ.λπ.). Η Κομισιόν απέφυγε τη λήψη μέτρων που δεν είναι συμβατά με τη σημερινή Συνθήκη και συνεπώς η εφαρμογή τους απαιτεί την τροποποίησή της, κάτι που εμπίπτει στην αρμοδιότητα των ηγετών των «27».

Ο πρόεδρος Ζοζέ Μπαρόζο, που παρουσίασε τις προτάσεις από κοινού με τον επίτροπο Ολι Ρεν, βρήκε την ευκαιρία να αναφερθεί στην περίπτωση της Ελλάδας, δηλώνοντας: «Ο ελληνικός λαός πληρώνει σήμερα ακριβά το γεγονός ότι οι αρχές της χώρας δεν σεβάστηκαν το Σύμφωνο Σταθερότητας». (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).

  • Και άλλες αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

Όλες οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως τζίρου (και άνω των 20 εκατ. ευρώ) αλλά και οι εισηγμένες στο Χ.Α., οι οποίες έχουν ελεγχθεί και οι υποθέσεις τους βρίσκονται είτε στο στάδιο του συμβιβασμού με τις ΔΟΥ είτε εκκρεμούν ενώπιον της δικαιοσύνης εντάσσονται με το άρθρο 11 στη νομοθετική ρύθμιση για την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, όπως διευκρίνισε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Επιπλέον, με άλλη ρύθμιση (άρθρο 12 παρ. 6) εντάσσονται στην περαίωση και οι λήπτες των εικονικών και πλαστών τιμολογίων, καθώς και οι εκδότες εικονικών τιμολογίων, για τα οποία δεν έχει εκδοθεί απόφαση επιβολής προστίμου μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου ούτε βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου, όπως προβλέπει σχετική προσθήκη – διευκρίνιση του υπουργού. Pητά εξαιρούνται μόνο οι εκδότες πλαστών τιμολογίων. Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, επιτηδευματίας, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, που έχει λάβει μη νόμιμα φορολογικά στοιχεία ή έχει εκδώσει τέτοια στοιχεία, με εξαίρεση τους εκδότες πλαστών φορολογικών στοιχείων, μπορούν εκουσίως να υποβάλουν ειδικό σημείωμα στις ΔΟΥ με τα στοιχεία αυτά και να υπολογιστεί φόρος 55% αν πρόκειται για Α.Ε. ή ΕΠΕ και 40% σε κάθε άλλη περίπτωση. Με την υποβολή του καταβάλλεται το 20% του φόρου και το υπόλοιπο σε 12 ίσες μηνιαίες δόσεις η κάθε μία, εκ των οποίων δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 500 ευρώ εκτός της τελευταίας.

Η τελευταία διάταξη προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Eπιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, το οποίο ψηφίζεται σήμερα στο Γ' Θερινό Tμήμα της Βουλής με τις διαδικασίες του κατεπείγοντος. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).

  • – Η κυβέρνηση σκληραίνει τη στάση της απέναντι στους ιδιοκτήτες φορτηγών Δ.Χ. καθώς μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες και στην οποία συμμετείχαν οι κ. Θ. Πάγκαλος, Γ. Ραγκούσης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Ε. Βενιζέλος, Χρ. Παπουτσής, Μ. Χρυσοχοΐδης, Δ. Ρέππας και X. Καστανίδης αποφασίστηκε η κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή για επιβολή αυστηρών ποινών σε όσους ιδιοκτήτες δεν πειθαρχούν στην επίταξη. Σύμφωνα με την τροπολογία, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την περαίωση και θα ψηφιστεί σήμερα, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών όποιος, ενώ τελεί υπό καθεστώς επίταξης προσωπικών υπηρεσιών ή είναι ιδιοκτήτης ή νομέας ή χρήστης πράγματος που έχει επιταχθεί, αρνείται να συμμορφωθεί ή παραλείπει να εκτελέσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την επίταξη. Σε περίπτωση που η άρνηση συμμόρφωσης γίνεται κατ'Α εξακολούθηση, ο υπαίτιος τιμωρείται με ποινή κάθειρξης. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).

  • – Κανονικά συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων για λήψη άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, μετά την έκδοση σχετικής απόφασης της υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνας Μπιρμπίλη, με την οποία ανακαλείται προηγούμενη απόφαση του 2008 με την οποία είχε «παγώσει» η υποβολή τους. Είχε προηγηθεί επιστολή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας προς την κ. Μπιρμπίλη, στην οποία διατυπωνόταν η «νομική αμφισημία» όσον αφορά τη δυνατότητα υποβολής νέων αιτήσεων για φωτοβολταϊκά έργα, λόγω της ύπαρξης αλληλοσυγκρουόμενων ρυθμίσεων. Μετά την έκδοση της νέας απόφασης από την κ. Μπιρμπίλη, καθίσταται σαφές ότι τα νέα αιτήματα μπορούν να εξετάζονται και συνεπώς μπορούν απρόσκοπτα να υποβάλλονται και να αξιολογούνται αιτήσεις για νέες εγκαταστάσεις. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη).

Πηγή: ΒΕΑ