ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 19 Μαΐου 2011

 

  • Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Πρωτοβουλία για την κατάρτιση μελέτης με στόχο την καθιέρωση ενός ενιαίου φορολογικού συστήματος στην ΕΕ, ανέλαβε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνάντησης των μελών της Λέσχης των Μητροπολιτικών Επιμελητηρίων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Φρανκφούρτη. Ο κ. Μίχαλος στην παρέμβασή του αναφέρθηκε διεξοδικά στις προσπάθειες που καταβάλει η χώρα μας για την έξοδο από την κρίση, ενώ αναφέρθηκε στον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται οι χώρες της ΕΕ, οι οποίες έχουν υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, από τις χώρες μέλη με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, τόσο για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, όσο και για την κερδοφορία των επιχειρήσεων τους.

  • WOLFGANG FRANZ: ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΚΛΗΡΟΙ ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνάντησης των μελών της Λέσχης των Μητροπολιτικών Επιμελητηρίων της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε στη Φρανκφούρτη, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ομιλία του Προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και συμβούλου της Γερμανικής της Κυβέρνησης και Βουλής, Καθηγητή Wolfgang Franz, o οποίος εκτίμησε ότι οι όροι του Μνημονίου, που εφαρμόζονται στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σκληροί αλλά ταυτόχρονα και αναποτελεσματικοί. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι "αν τα μέτρα αυτά εφαρμοζόταν στην Γερμανία την επόμενη μέρα θα γινόταν επανάσταση".

  • ΑΝΕΡΓΙΑ: ΣΤΟΥΣ 704.818 ΟΙ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ

Στους 704.818 ανήλθαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ τον Απρίλιο, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Την ίδια ώρα, μειωμένες κατά 13% εμφανίζονται οι απολύσεις, ενώ αύξηση κατά 37% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα παρουσιάζουν οι προσλήψεις.

  • ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: ΔΕΚΑ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΩ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ Η ΕΛΛΑΔΑ

Δέκα θέσεις χαμηλότερα σε σχέση με το 2010 κατατάσσεται η χώρα μας στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του International Institute for Management Development (IMD) για το 2011, καταλαμβάνοντας την 56η θέση, μεταξύ των 59 υπό μελέτη χωρών. Η πτώση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας βασίζεται σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος που παρουσίασε τα αποτελέσματα, στα μακροοικονομικά στοιχεία της χώρας, τους επιμέρους οικονομικούς δείκτες και τις σχετικές προβλέψεις για την εξέλιξή τους.

  • ΣΕΒ: ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΙΛΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Την κατάργηση των εμποδίων που εγκλωβίζουν την επιχειρηματικότητα επιβάλλει η επανεκκίνηση της ανάπτυξης για τον ΣΕΒ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του. Αυτό σημαίνει μικρό και ευέλικτο κράτος, ανοιχτές αγορές, σύγχρονη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, ευέλικτη αγορά εργασίας, σταθερό και ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς, ξεκάθαρους όρους χωροθέτησης και αδειοδότησης, διαφάνεια και ελκυστικό πλαίσιο για επενδύσεις, αλλά και μία νέα εταιρική σχέση μεταξύ κράτους και επιχειρηματικότητας για την επίτευξη κοινών στόχων, σε πεδία με ορατή επίδραση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Η ανάλυση αυτή κατέληξε στην εκπόνηση 6 Ειδικών Εκθέσεων για τις επιπτώσεις συγκεκριμένων γραφειοκρατικών εμποδίων σε επιλεγμένους κλάδους της οικονομίας και λειτουργίες της αγοράς.

Πηγή: ΕΒΕΑ