ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Η ανασύσταση του υπουργείου Οικονομικών ως αυτοτελούς υπουργείου, που θα έχει την ευθύνη για τον προϋπολογισμό και τις δημόσιες δαπάνες και η μετονομασία του μέχρι τώρα υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών σε «υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας», στο οποίο συγχωνεύονται τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής είναι οι σημαντικότερες οργανωτικές αλλαγές στον τομέα της οικονομίας, όπως προέκυψε από την ανακοίνωση της σύνθεσης του νέου Υπουργικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης. Από τη συγχώνευση αυτή εξαιρείται μόνο η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας), η οποία θα υπάγεται πλέον στο υπουργείο Εσωτερικών. Το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διαμορφώνεται ως εξής: Υπουργείο Οικονομικών, Υπουργός: Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Υφυπουργός: Φίλιππος Σαχινίδης. Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Υπουργός: Λούκα Κατσέλη, Υφυπουργός: Σταύρος Αρναουτάκης, Υφυπουργός με έδρα τη Θεσσαλονίκη: Μάρκος Μπόλαρης.
Επιπλέον, νέοι επικεφαλής των παραγωγικών υπουργείων είναι: Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Υπουργός: Ανδρέας Λοβέρδος, Υφυπουργός: Γιώργος Κουτρουμάνης. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υπουργός: Κατερίνα Μπατζελή, Υφυπουργός: Μιχάλης Καρχιμάκης. Στα υπουργεία που συσχετίζονται άμεσα με την οικονομική δραστηριότητα της χώρας το νέο επιτελείο είναι: Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υπουργός: Τίνα Μπιρμπίλη, Υφυπουργός: Γιάννης Μανιάτης, Υφυπουργός: Θάνος Μωραΐτης. Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Υπουργός: Δημήτρης Ρέππας, Υφυπουργός: Γιάννης Μαγκριώτης, Υφυπουργός: Νίκος Σηφουνάκης. Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, Υπουργός: Παύλος Γερουλάνος, Υφυπουργός: Αγγελική Γκερέκου
ΤτΕ: ΣΤΟ 10% ΤΟΥ ΑΕΠ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ
Στο 10% του ΑΕΠ τείνει φέτος, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το έλλειμμα δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Κωνσταντινούπολη. Επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια να εκμεταλλευθεί τη γενικότερη- έστω και συγκρατημένη- τάση δημοσιονομικής χαλάρωσης που υπάρχει στην Ε.Ε., για να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα, καθώς τα ελλείμματα δεν οφείλονται στην κρίση, αλλά στο λανθασμένο οικονομικό μοντέλο που εφαρμόζεται στη χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια. Ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας απαιτείται πολυετές πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων και επισήμανε ότι η ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία της νέας κυβέρνησης δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ανάληψη τολμηρών πρωτοβουλιών.
ΙΟΒΕ: ΝΕΑ ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ
Νέα άνοδο κατέγραψε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο, όπως και στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, παγιώνοντας την ανοδική τάση που έχει ξεκινήσει από το Μάρτιο του 2009. Όπως επισημαίνει το ΙΟΒΕ, μετά την ήπια διόρθωση του Ιουλίου, ο δείκτης διαμορφώνεται πλέον στις 63,8 μονάδες, από 59,2 μονάδες που ήταν τον Αύγουστο. Πρόκειται για την υψηλότερη επίδοσή του από το Νοέμβριο του 2008. Σύμφωνα πάντως με το ΙΟΒΕ, η βελτίωση του κλίματος στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο οφείλεται πάντως περισσότερο στην άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης (πλευρά της ζήτησης) και λιγότερο στους επιχειρηματικούς τομείς (πλευρά της προσφοράς). Έτσι, στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, καταγράφεται ήπια άνοδος στη Βιομηχανία και τις Κατασκευές, σταθερότητα στο Λιανικό Εμπόριο και πτώση στις Υπηρεσίες. Αντίθετα, οι καταναλωτές για άλλη μία φορά διατυπώνουν λιγότερο απαισιόδοξες προβλέψεις σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, δίνοντας συνέχεια σε μία ανοδική τάση που συνδέεται με τον εκλογικό κύκλο.
ICAP: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΑ 44,24% ΤΩΝ ΑΣΥΝΕΠΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Σημαντική αύξηση κατά 44,24% παρουσίασε το ποσοστό των ασυνεπών επιχειρήσεων στο δωδεκάμηνο Ιουλίου 2008- Ιουλίου 2009, σε σχέση με το μέσο όρο της περιόδου 2003- 2007. Ειδικότερα, οι ασυνεπείς επιχειρήσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται όσες πτώχευσαν και εκείνες που καθυστερούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους, ανήλθαν στο 4,63% έναντι 3,21% κατά την τετραετία 2003- 2007. Τα στοιχεία παρουσίασε από την ICAP στο 2o Συνέδριο Credit Risk Management, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Αθήνας. Τα μεγαλύτερα ποσοστά ασυνέπειας καταγράφονται στη βιομηχανία (5,75 %) και ακολουθούν το εμπόριο με 3,92% και οι υπηρεσίες με 3,11%. Στις ΟΕ, ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις το ποσοστό ανέρχεται σε 4,9%.
Πηγή: ΕΒΕΑ