ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 6 Οκτωβρίου 2009

  • Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΥΓΜΗ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Απαιτείται η νέα κυβέρνηση να επιδείξει αποφασιστικότητα και πυγμή και να προωθήσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές μη υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος, τονίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, με συγχαρητήρια δήλωσή του προς τον κ. Γ. Παπανδρέου. Ο κ. Μίχαλος σημειώνει τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση, προτρέποντάς την στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, «ακόμη και αν απαιτηθεί να συγκρουσθεί με συντεχνιακά συμφέροντα, απ' όπου και εάν αυτά προέρχονται». Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ σημειώνει ότι «ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδείξει η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στις αποφάσεις της που έχουν αντίκτυπο στις σχέσεις εργοδοτών και εργαζομένων, καθώς αυτό που έχει ανάγκη η χώρα σήμερα είναι η εργασιακή ειρήνη και η αποφυγή συγκρούσεων στον παραγωγικό τομέα. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι μόνο με την τόνωση των επιχειρήσεων, της παραγωγής και της ανταγωνιστικότητας θα πετύχουμε περιορισμό της ανεργίας και αύξηση της απασχόλησης και εν κατακλείδι την πολυπόθητη κοινωνική συνοχή», υπογραμμίζει, ενώ ο κ. Μίχαλος συνεχάρη τον κ. Παπανδρέου: «Ο επιχειρηματικός κόσμος συγχαίρει και εύχεται καλή επιτυχία στη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά στον πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου. Ταυτόχρονα, αναμένει με μεγάλη αγωνία και ενδιαφέρον τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση, τη δημοσιονομική εξυγίανση, την επίλυση του ασφαλιστικού και του εργασιακού ζητήματος, την ενίσχυση της απασχόλησης αλλά κυρίως για τη λήψη όλων εκείνων των αναγκαίων μέτρων, που θα ενισχύσουν τη ρευστότητα στην αγορά και θα στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

  • ΕΛ. ΚΟΥΡΤΑΛΗΣ: ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Άμεσα μέτρα για την τόνωση της αγοράς, τη στήριξη των μικρομεσαίων αλλά και την ενίσχυση της παραγωγής, ώστε να δραστηριοποιηθούν δυναμικά με νέες επενδύσεις οι βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις δηλώνει ότι αναμένει ο επιχειρηματικός κόσμος από τη νέα κυβέρνηση, όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών και Α΄ Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Ελευθέριος Κούρταλης.

  • ΣΕΒ: ΧΡΕΟΣ ΟΛΩΝ Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

«Χρέος όλων μας είναι να συμβάλλουμε στο δύσκολο έργο μιας πραγματικής εθνικής αλλαγής», ήταν το σχόλιο του προέδρου του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλου την επόμενη μέρα των εκλογών. Ο κ. Δασκαλόπουλος εκφράζει την ικανοποίησή του για την αυτοδύναμη κυβέρνηση και επισημαίνει: «Οι Έλληνες πολίτες ψήφισαν αποφασιστικά, με συνείδηση ότι η χώρα χρειάζεται μια νέα αφετηρία, ένα νέο ξεκίνημα. Ανέδειξαν με την ψήφο τους μια ισχυρή κυβέρνηση, δίνοντάς της την εντολή να ασκήσει την ισχυρή διακυβέρνηση που απαιτούν οι καιροί και η οριακή κατάσταση του τόπου.»

  • ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ: ΝΑ ΚΟΠΕΙ Ο ΟΜΦΑΛΙΟΣ ΛΩΡΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ – ΚΟΜΜΑΤΟΣ

«Να κοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ των κομματικών μηχανισμών και των μηχανισμών του κράτους, ώστε και οι αναζητούμενες μεταρρυθμιστικές δράσεις να έχουν πραγματικό αποτέλεσμα αλλά και να υπάρχει συνέχεια στη λειτουργία του κράτους, ανεξάρτητα από την εναλλαγή των πολιτικών κομμάτων στην εξουσία», τονίζει ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Γ. Γραμματίδης, με αφορμή την εκλογή της νέας κυβέρνησης. Ο κ. Γραμματίδης χαιρετίζει επίσης το γεγονός της εκλογής αυτοδύναμης κυβέρνησης: «Είμαστε ικανοποιημένοι, γιατί οι κάλπες ανέδειξαν μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Συγχαίρουμε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Παπανδρέου για την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας. Αναλαμβάνει μια ιστορική ευθύνη, αφ' ενός δηλαδή να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την παρούσα οικονομική κρίση, αφ' ετέρου δε να θέσει τις βάσεις για την Ελλάδα του 2020, για μια ανταγωνιστική Ελλάδα. Αυτό σημαίνει την ταυτόχρονη λήψη λελογισμένων μέτρων δημοσιονομικής σταθεροποίησης και μέτρων διαρθρωτικής προσαρμογής πού ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και είναι συνεπή με την αναγκαία προσαρμογή του παρόντος αναπτυξιακού προτύπου», τονίζει ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

  • ΕΣΕΕ: Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

«Η οικονομία χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση για να μπορεί να πηγαίνει καλά κι αυτό χθες επιτεύχθηκε», σημείωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Δημήτρης Αρμενάκης, ενώ ζητεί άμεσες ενέργειες ειδικά για τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις. Ο κ. Αρμενάκης ανέφερε, επίσης, πως δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις, ενώ συμπλήρωσε με έμφαση ότι «τα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν, τα χρονικά περιθώρια είναι γνωστά σε όλους, δεν υπάρχει η δυνατότητα ούτε για μία μέρα καθυστέρησης».

  • ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ: ΣΕ ΠΤΩΣΗ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ

Σε νέα κάθετη πτώση βρέθηκαν οι πωλήσεις νέων ΙΧ στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν έληξε το μέτρο της μείωσης κατά 50% του τέλους ταξινόμησης, με τις νέες άδειες κυκλοφορίας να καταγράφουν μείωση 35,1%, ενώ στο σύνολο του 9μήνου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου η μείωση περιορίστηκε στο 20,5%. Το μήνα Σεπτέμβριο, ο οποίος παραδοσιακά θεωρείται καλός για τις πωλήσεις αυτοκινήτων, εκδόθηκαν για το σύνολο της επικράτειας 16.130 νέες άδειες κυκλοφορίας έναντι 24.859 αυτοκινήτων τον ίδιο μήνα του 2008. Στα δίκυκλα με κυβισμό μεγαλύτερο από 50 εκατοστά, οι πωλήσεις καταγράφουν μείωση κατά 37,3% στις 6.332 από 10.240 τον ίδιο μήνα πέρυσι. Στο 9μηνο του 2009 οι νέες άδειες κυκλοφορίας έφτασαν τις 232.067 από 291.842 το ίδιο διάστημα πέρυσι. Στις πωλήσεις δικύκλων καταγράφεται μείωση 30,6% με τις νέες άδειες κυκλοφορίας να φθάνουν τις 60.803 έναντι 87.670 το ίδιο διάστημα του 2008.

  • S&P: ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΠΙΣΤΟΛΗΠΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑ

Σταθερή διατήρησε η Standard & Poor's την πιστοληπτική αξιολόγηση και τις προοπτικές της Ελλάδας, μετά το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών, επισημαίνοντας ότι, αν η νέα κυβέρνηση εφαρμόσει μια ξεκάθαρη, αξιόπιστη και βιώσιμη ατζέντα για επανενδυνάμωση των μεταρρυθμίσεων, αυτό θα μπορούσε τελικά να ευνοήσει την αξιολόγηση.

Πηγή: ΕΒΕΑ