Ειδήσεις ΕΒΕΑ

Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: ΤΡΙΑ ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε.
Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α. κ. Κ. Μίχαλος με δηλώσεις του τόνισε: «Τρία θετικά και ένα μεγάλο αρνητικό σημείο για τις ΜΜΕ εμπεριέχει η δεύτερη φάση του προγράμματος δανειοδότησης των επιχειρήσεων μέσω του Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε.. Το Ε.Β.Ε.Α. θεωρεί ότι, με τη μείωση του ανώτατου ύψους των χορηγουμένων δανείων στις 125.000 ευρώ, δίνεται η δυνατότητα σε περισσότερες επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση. Με την τροποποίηση των κριτηρίων για τις επιλέξιμες επιχειρήσεις, δηλαδή με την αλλαγή του όρου των τριών κερδοφόρων χρήσεων σε κερδοφόρο αποτέλεσμα συμψηφιστικά τα τρία τελευταία χρόνια, επίσης, δίνεται η δυνατότητα υπαγωγής στο πρόγραμμα σε περισσότερες επιχειρήσεις. Η μείωση της προμήθειας του Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε., που θα μπορούσε να θεωρηθεί θετικό μέτρο εξανεμίζεται, καθώς διακόπτεται η επιδότηση του επιτοκίου, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα το κόστος του δανεισμού, που σήμερα είναι το μεγάλο ζητούμενο για τις επιχειρήσεις».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΤΕΜΠΜΕ
Τη δεύτερη φάση του προγράμματος του ΤΕΜΠΜΕ που αφορά στη δανειοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων για κεφάλαια κίνησης ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης. Στόχος είναι να δανειοδοτηθούν 50.000 επιχειρήσεις με συνολικό ποσό ύψους 6,3 δις. ευρώ εκ των οποίων τα 5 δις. ευρώ θα εγγυηθεί το Ταμείο Εγγυοδοσίας. Στο νέο πρόγραμμα δεν προβλέπεται επιδότηση επιτοκίου όπως στην πρώτη φάση (το επιτόκιο θα είναι το Euribor + 2.1%), ενώ "ψαλιδίζεται" και το ανώτατο ύψος δανείου από τα 350.000 ευρώ στα 125.000 ευρώ. Επιπλέον το πρόργαμμα του ΤΕΜΠΜΕ περιλαμβάνει άλλες δύο αλλαγές: Επιλέξιμες εταιρίες είναι πλέον όλες εκείνες που ο μέσος όρος των τριών τελευταίων χρήσεών τους (2005,2006 και 2007) είναι θετικός. Δηλαδή δεν υπάρχει πια η προϋπόθεση για κερδοφορία και στις τρεις χρήσεις. Επίσης τέταρτη αλλαγή είναι η μείωση της εφάπαξ προμήθειας υπέρ του Ταμείου Εγγυοδοσίας από το 1% στο 0,25%. Οι υπόλοιποι όροι δεν αλλάζουν όπως φυσικά και η εγγύηση κατά 80% του δανείου.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ
Οι ασφαλιστικές εταιρείες υποχρεούνται να επιστρέψουν στους ασφαλισμένους τα τέλη χαρτοσήμου που είχαν υπολογίσει στις αποδείξεις πληρωμής ασφαλίστρων για τους κλάδους ζωής, τους κλάδους ασφαλίσεων κατά ζημιών κλπ, που εκδόθηκαν από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 16 Φεβρουαρίου 2009, οπότε και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος που προβλέπει την αναδρομική κατάργησή τους. Η συγκεκριμένη διευκρίνιση δόθηκε χθες με ειδική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, στην οποία επισημαίνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2009 καταργείται το τέλος χαρτοσήμου που επιβάλλεται:

*στις αποδείξεις πληρωμής ασφαλίστρων για τους κλάδους ζωής 

*στις εξαγορές από ασφαλιστικές εταιρείες ασφαλιστηρίων ζωής,

*στους τυχόν απορρέοντες από τις ασφαλιστικές αποζημιώσεις τόκους.

*στις αποδείξεις πληρωμής ασφαλίστρων για τους κλάδους ασφαλίσεων κατά ζημιών.

Η κατάργηση πάντως δεν αφορά το τέλος χαρτοσήμου, που επιβάλλεται:

-στις αποδείξεις πληρωμής ασφαλίστρων νομικής προστασίας

-στα δάνεια που χορηγούνται από ασφαλιστικές εταιρείες επί ασφαλιστηρίων ζωής

-στο μέρος, που μπορεί να διανέμουν στους ασφαλισμένους τους από τα κέρδη  που πραγματοποιούν ετησίως οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Επισημαίνεται ότι στην κατάργηση δεν εμπίπτουν οι αποδείξεις πληρωμής ασφαλίστρων για την παροχή υπηρεσιών οδικής βοήθειας σε περίπτωση βλάβης ή ατυχήματος οδικού οχήματος, τα οποία εισπράττονται από μη ασφαλιστικές επιχειρήσεις και εξακολουθούν να υπόκεινται σε τέλος χαρτοσήμου 2%.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΚΑΜΨΗ 4,6% ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ     
Πτώση 4,6% κατέγραψε ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής το Φεβρουάριο, σε ετήσια βάση, ενώ ο μέσος δείκτης της περιόδου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου παρουσίασε μείωση της τάξεως του 7,8%. Από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος προκύπτει ότι ο δείκτης παραγωγής μεταποιητικών βιομηχανιών υποχώρησε κατά 6,5%. Ο δείκτης παραγωγής ορυχείων-λατομείων κατέγραψε πτώση 5,4%, ο δείκτης παροχής νερού σημείωσε μείωση 1,7%, ενώ ο δείκτης παραγωγής ηλεκτρισμού παρουσίασε αύξηση 1,3%. Επίσης, πτώση 12,5% κατέγραψε ο δείκτης παραγωγής κεφαλαιουχικών αγαθών το Φεβρουάριο του 2009 σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2008 και μείωση 10,7% κατέγραψε ο δείκτης παραγωγής ενδιάμεσων αγαθών.

Πηγή: ΕΒΕΑ