Ικανοποιημένοι οι έμποροι από την έναρξη της β’ φάσης του ΤΕΜΠΜΕ

Την ικανοποίησή του εκφράζει ο εμπορικός κόσμος της χώρας για τις εξαγγελίες του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Κώστα Χατζηδάκη, με αφορμή την έναρξη της δεύτερης φάσης του προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, κατά τις εξαγγελίες του υπουργού, λύεται πλέον ένα σημαντικό πρόβλημα που αποτέλεσε τροχοπέδη για την μαζική επιτυχία της πρώτης φάσης του προγράμματος.

– Πρώτον, το υπουργείο Ανάπτυξης ευθυγραμμιζόμενο πλήρως με τις θέσεις της ΕΣΕΕ και άλλων φορέων, απεδέχθη το αίτημά μας να μετέχουν στο πρόγραμμα οι επιχειρήσεις που έχουν αθροιστικά 3 κερδοφόρες χρήσεις κατά τα έτη 2005, 2006 και 2007 σε αντίθεση με τα έως τώρα ισχύοντα που απαιτούσαν κάθε μία από τις παραπάνω χρήσεις να είναι κερδοφόρα.

– Δεύτερον, αυξάνει το μετοχικό κεφάλαιο του ΤΕΜΠΜΕ κατά 1,5 δισ. ευρώ, οπότε πολλαπλασιάζονται και οι εγγυητικές του δυνατότητες.

– Τρίτον, το μέγιστο ύψος δανείου ανά επιχείρηση μειώνεται από 350.000 ευρώ σε 125.000 ευρώ προκειμένου να πάρουν δάνεια περισσότερες επιχειρήσεις.

– Τέταρτον, μειώνεται η εφάπαξ προμήθεια του ΤΕΜΠΜΕ από 1% στο 0,25%.

Εκτός των ως άνω θετικών υπάρχει, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ και μία σημαντική αρνητική εξέλιξη: Δεν επιδοτείται πλέον το επιτόκιο αλλά θα υπολογίζεται κατά Εuribor συν 2,1%, με το αιτιολογικό ότι έως τώρα καλυπτόταν από το ΕΣΠΑ, τα κεφάλαια του οποίου δεν επαρκούν πλέον για αυτό.

Παρ' όλες τις δυσκολίες 27.332 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν ενισχυθεί για να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της παρούσας κρίσης.

Η ΕΣΕΕ θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την εξεύρεση νέου τρόπου επιδότησης του επιτοκίου, για την επισήμανση και δημοσιοποίηση των δυσλειτουργιών του όλου προγράμματος και την βελτίωση του σχετικού πλαισίου γενικότερα.

Πηγή: www.kathimerini.gr