Ενημέρωση για Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις με συμψηφισμό παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας

Ξεκινάει το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις»

 – Επιδότηση έως 15 εκατ. ευρώ σε 3.000 εταιρείες

– Τα κριτήρια ένταξης και οι προθεσμίες 

 Ξεκινάει μετά από πολλές προαναγγελίες το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις», μέσω του οποίου θα ενισχυθούν εταιρείες για να εγκαταστήσουν συστήματα αυτοπαραγωγής με ή χωρίς τη συνοδεία μπαταρίας αποθήκευσης.

Η δράση στοχεύει κάθε ωφελούμενη επιχείρηση, μέσω της παραγωγής του φωτοβολταϊκού, να μειώσει τουλάχιστον κατά 35% την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει από το δίκτυο. Ως συνέπεια, οι εταιρείες που θα ενταχθούν θα μειώσουν τις εκπομπές τους κατά τουλάχιστον 30%.

Στο πλαίσιο εκκίνησης του προγράμματος, επί θύραις βρίσκεται η δημοσίευση του Οδηγού, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να προετοιμαστούν για την υποβολή αίτησης. Θα ακολουθήσει αμέσως μετά η Υπουργική Απόφαση που θα «ενεργοποιήσει» και επίσημα το πρόγραμμα, σηματοδοτώντας έτσι την εκκίνηση της υποβολής αιτήσεων.

Το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 160 εκατ. ευρώ, κεφάλαια τα οποία εκτιμάται πως θα επιτρέψουν να λάβουν επιδότηση πάνω από 3.000 επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια. Μάλιστα, έχει προβλεφθεί επιμερισμός του συνολικού προϋπολογισμού, ώστε να ωφεληθούν εταιρείες όλων των μεγεθών.

Η ενδεικτική αυτή κατανομή προβλέπει πως 60 εκατ. θα δοθούν για τη χρηματοδότηση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, 60 εκατ. για ΜμΕ και 40 εκατ. για την επιδότηση μεγάλων επιχειρήσεων. Οι δικαιούχοι θα προκύψουν μέσω κριτηρίων επιλογής.

 

Με ή χωρίς μπαταρία

Φορέας διαχείρισης του προγράμματος είναι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στις αρμοδιότητες του οποίου εμπίπτουν ο σχεδιασμός των σχετικών διαδικασιών, η υπαγωγή των δικαιούχων, καθώς και η διενέργεια συστημικών και δειγματοληπτικών ελέγχων για τον έλεγχο τήρησης των όρων και προϋποθέσεων της δράσης. Φορέας υλοποίησης είναι το ΤΑΙΠΕΔ και πιο συγκεκριμένα η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας.

Το Ταμείο μεταξύ άλλων θα αναλάβει την υποδοχή των αιτήσεων χρηματοδότησης, καθώς και τον έλεγχο και την αξιολόγησή τους. Επίσης, αρμοδιότητά του είναι να εξετάσει τις ενστάσεις που τυχόν θα υποβληθούν, αλλά και να εισηγηθεί για την έκδοση απόφασης ολοκλήρωσης των έργων.

 

Αλλαγές στη διάθεση του «χώρου» 10 Μεγαβάτ ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ – Ωφελούμενες οι Ενεργειακές Κοινότητες και τα φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις

Αλλαγές στη διάθεση του ηλεκτρικού «χώρου» 10 Μεγαβάτ, που προέκυψε από την αύξηση των περιθωρίων ισχύος σε κάθε υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ, δρομολογεί το ΥΠΕΝ. Από τις αλλαγές αυτές ωφελούμενες θα είναι οι Ενεργειακές Κοινότητες -καθώς θα ενταχθούν πλέον στους δικαιούχους ηλεκτρικού «χώρου»- καθώς και οι επιχειρήσεις οι οποίες θα ενταχθούν σε πρόγραμμα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι, χωρίς να έχει δοθεί το τελικό πράσινο φως, η πρόθεση του ΥΠΕΝ, προς την κατεύθυνση που περιγράφεται παραπάνω, θα πάρει σάρκα και οστά σε νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει σύντομα στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι με νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ, το καλοκαίρι του 2022, ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε σε τροποποιήσεις του Κώδικα Διαχείρισης του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΔΔΗΕ), ώστε να αυξήσει τα περιθώρια ισχύος των υφιστάμενων υποσταθμών. Στόχος ήταν να απελευθερωθεί «χώρος» 10 Μεγαβάτ σε κάθε έναν από τους υποσταθμούς (ή να δεσμευθούν 10 Μεγαβάτ από τα διαθέσιμα περιθώρια ισχύος), ώστε να διατεθούν για να εγκατασταθούν καινούρια συστήματα net-metering  και virtual net-metering, καθώς και φωτοβολταϊκά στη στέγη.

Από τα 10 Μεγαβάτ, το 40% προοριζόταν για οικιακά συστήματα, το 30% σε αυτοπαραγωγούς αγρότες και το υπόλοιπο 30% σε αυτοπαραγωγούς στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Όλα τα συστήματα θα έπρεπε να έχουν μέγιστο όριο εγκατεστημένης ισχύος παραγωγής 10 κιλοβάτ.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός «χώρος» που απελευθερώθηκε αγγίζει τα 2,5 Γιγαβάτ περίπου. Πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι να αλλάξει την παραπάνω φόρμουλα διάθεσης. Έτσι, πλέον το 50% του συνολικού «χώρου», δηλαδή περίπου 1,25 Γιγαβάτ, θα διατεθούν στις τρεις παραπάνω κατηγορίες αυτοπαραγωγών, στις οποίες θα προστεθούν ως δικαιούχοι οι Ενεργειακές Κοινότητες.

Ως συνέπεια, τα 1,25 Γιγαβάτ θα διατεθούν κατά 40% για οικιακά συστήματα, κατά 30% σε αυτοπαραγωγούς αγρότες. Το υπόλοιπο 30% προορίζεται πλέον όχι μόνο για αυτοπαραγωγούς στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα, αλλά και Ενεργειακές Κοινότητες. Παράλληλα, το όριο της ισχύος παραγωγής σχεδιάζεται να παραμείνει στα  10 κιλοβάτ μόνο για τα οικιακά συστήματα, ώστε να αυξηθεί στα 100 κιλοβάτ στις υπόλοιπες περιπτώσεις.

Το υπόλοιπο 50% του συνολικού χώρου θα διατεθεί αποκλειστικά σε εταιρείες οι οποίες θα ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα επιδότησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι το «Φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις»

 

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΑΠΟΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Επειδή όπως και στις προηγούμενες προσκλήσεις για υποβολή τηρούνταν η προτεραιότητα της κατάθεσης του φακέλου, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προετοιμάζουν τα βασικά δικαιολογητικά και τις άδειες των υπηρεσιών για την εξασφάλιση της  σύντομης υποβολής του φακέλου μετά τη προκήρυξη του προγράμματος καθότι προϋπολογισμός των επιδοτήσεων και της ένταξης των επιχειρήσεων είναι συγκεκριμένος ως προς το διαθέσιμο οικονομικό μέγεθος και ως προς τον αριθμό.

 

Για την Εταιρεία  ΠΙΕΡΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ  O.E.

Επικοινωνία         ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΛΑΣ

Τηλέφωνο           2331064477 6977335368

Διεύθυνση            Ιπποκράτους 38 Βέροια

www:                   pieriaenergy@gmail.com

email:                   pieriaenergy@gmail.com