Επικαιρότητα ΒΕΑ 18-2-2010

  • – Έξι χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κερδοσκόπησαν με το ελληνικό χρέος στη διάρκεια της παρούσας κρίσης, φέρεται να υποστήριξε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η κα Λαγκάρντ ανέφερε σε κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της γαλλικής Εθνοσυνέλευση ότι έξι ιδρύματα «αγγλοσαξωνικής προέλευσης» κερδοσκόπησαν εις βάρος της Ελλάδας. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη)

  • – Η υποχώρηση του τζίρου των χειμερινών εκπτώσεων υπολογίζεται να κυμανθεί μεταξύ 15-20% σε σχέση με την περσινή περίοδο (σύμφωνα με ΕΣΕΕ).

  • – Από αύριο 19/2 στις 5.30 ανοίγει τις πύλες της η 12η ΚΕΜ Διεθνής Έκθεση Franchise 2010.

  • – Σήμερα ξεκινούν στην Θεσ/νίκη οι Εκθέσεις Infacoma και Marmin πρόκειται για την 27η Διεθνή Έκθεση Δομικών υλικών Μονωτικών Κουφωμάτων ειδών υγιεινής Μπάνιου Προκατασκευών και Τεχνολογίας INFACOMA και για την 34η Διεθνή Έκθεση Μαρμάρου Πετρωμάτων Ορυκτών – Μηχανημάτων και Εξοπλισμού MARMIN-STONE.

  • – Οι φαρμακευτικές δαπάνες στην Ελλάδα αυξήθηκαν από 7δισ € το 2007 σε 8δις € το 2008 και 9δις € το 2009 (αύξηση 30% στη διετία).

Το Μέσο κόστος συνταγής είναι 100. Η  Γεν. Γραμ. Εμπορίου δημοσίευσε ανοικτή πρόσκληση http://www.gge.gr/ για επιχειρήσεις, που επιθυμούν να υποβάλλουν προτάσεις για την υλοποίηση του έργου ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ. Το σύστημα αυτό θα έχει δυνατότητα απόδοσης μοναδικού κωδικού για

  • – Ασφαλισμένους
  • – Ιατρούς
  • – Φάρμακα
  • – Κάθε συνταγή

Οι γιατροί και τα φαρμακεία θα διαθέτουν μηχάνημα scanner ώστε να καταγράφονται σε ηλεκτρονική μορφή οι συνταγές από την έκδοση μέχρι την εκτέλεσή τους.

  • – Πεντάωρη στάση εργασίας σήμερα στα τρόλεϊ από τις 11 π.μ για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.

  • – Τρεις βασικούς στόχους, την αποκέντρωση, την απλοποίηση και την αποτελεσματικότητα, προκειμένου να αυξηθεί η απορροφητικότητα των πόρων στο 15% το 2010, θα εξυπηρετεί η αναθεώρηση του διαχειριστικού πλαισίου του ΕΣΠΑ 2007-2013 (νόμος 3614/2007), που προωθείται τις επόμενες εβδομάδες προς ψήφιση από τη Βουλή.

Όπως ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και ο υφυπουργός Σταύρος Αρναουτάκης, εντάσσονται παράλληλα στο ΕΣΠΑ τρία νέα ειδικά προγράμματα (Πολιτισμός, Τουρισμός, Υγεία) με την ανάλογη ανακατανομή των υπαρχόντων πόρων.

Η υπουργός ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι κάθε μήνα θα εγκρίνονται περίπου 800- 900 εκατ. ευρώ για έργα και δράσεις ενίσχυσης επιχειρήσεων, καθώς στόχος είναι να υπάρξουν εντός του 2010 εντάξεις έργων ύψους 10,3 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του ΠΔΕ.

Αναφερόμενη στην έως τώρα πορεία του ΠΔΕ, η υπουργός είπε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2009 έως την 11η Φεβρουαρίου 2010 έχουν εγκριθεί και υπογραφεί από το ΥΠΟΙΑΝ χρηματοδοτήσεις ύψους 2,289 δισ. ευρώ (μόνο τις τελευταίες 40 ημέρες υπογράφηκαν εγκρίσεις χρηματοδότησης ύψους 1,5 δισ. ευρώ).

Πάνω από το 80% από αυτούς τους πόρους (1,8 δισ. ευρώ) έχουν διοχετευθεί στην περιφέρεια και πάνω από το 25% (570 εκατ. ευρώ) σε άμεσες επιχορηγήσεις προς επιχειρήσεις (240 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, 228 εκατ. ευρώ για τον επενδυτικό νόμο, 52 εκατ. ευρώ για το ΤΕΜΠΜΕ και 50 εκατ. ευρώ για άλλες δράσεις).

Επίσης, από το σύνολο των 2,289 δισ. ευρώ, τα 1,638 δισ. ευρώ αφορούν σε εγκρίσεις για συγχρηματοδοτούμενα έργα και τα υπόλοιπα 651,51 εκατ. ευρώ για το εθνικό σκέλος.

Ακόμη η υπουργός Οικονομίας ανέφερε τη δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων ΤΕΜΠΜΕ των επιχειρήσεων ώστε να πληρώσουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές τους εξετάζει το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Επίσης η υπουργός ανέφερε ότι σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις για την επέκταση των προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ, πέρα από τα προγράμματα κίνησης κεφαλαίου σε προγράμματα επενδυτικών πρωτοβουλιών, καινοτομίας, εξωστρέφειας, προγράμματα ενίσχυσης του αγροτικού τομέα. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη)

  • – Την εκπόνηση ειδικού προγράμματος στήριξης των επιχειρήσεων της κλωστοϋφαντουργίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τα πρότυπα των αντίστοιχων προγραμμάτων που διεκδίκησαν και κέρδισαν η Ισπανία και η Πορτογαλία, ζήτησαν από την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Η υπουργός ζήτησε από τους εκπροσώπους του κλάδου να καταθέσουν τις αναλυτικές προτάσεις τους στους συμβούλους της για να εξεταστεί εάν υπάρχουν περιθώρια ένταξης του κλάδου στο ΕΣΠΑ. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη)

  • – Κατά τη διάρκεια συνάντησης αποφασίστηκε, στο πλαίσιο της Μεικτής Οικονομικής Επιτροπής Ελλάδας – Τουρκίας, να συσταθεί ομάδα εργασίας μεταξύ των δύο αρμόδιων Υπουργείων, προκειμένου να εξεταστούν τα δασμολογικά και συναφή εμπόδια στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, με στόχο την άμβλυνση ή τον περιορισμό τους. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη)

  • – Από σήμερα ξεκινούν απεργιακές κινητοποιήσεις οι τελωνειακοί και όλοι οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, λόγω της μείωσης των επιδομάτων τους και την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησής τους, ενώ οι απεργίες θα κλιμακωθούν με την απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι τελωνειακοί απεργούν έως και σήμερα, ενώ υπάρχει ανησυχία για την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς, ιδιαίτερα με καύσιμα, αλλά και για καθυστερήσεις στον εκτελωνισμό αγαθών.

Παράλληλα, από σήμερα έως και την Παρασκευή εξήγγειλαν απεργία και οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και συγκεκριμένα απεργούν οι υπάλληλοι των υπηρεσιών: ΓΓΠΣ, (ΚΕΠΥΟ), Γενικό Χημείο Κράτους, Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι υπάλληλοι που υπηρετούν στις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας, Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ΟΔΔΥ και Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις συνεχίζονται την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου με νέα 24ωρη απεργία που έχουν προγραμματίσει οι ιδιοκτήτες ταξί (για την κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης και την τοποθέτηση ταμιακών μηχανών), ενώ στις 24 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ στην οποία θα συμμετάσχει και η ΑΔΕΔΥ, με αιτήματα την απόσυρση των μέτρων για τη φορολογία και το ασφαλιστικό. Παράλληλα το ενδεχόμενο απεργιακής κινητοποίησης της αύριο Παρασκευή θα εξετάσουν οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αγορές και η Κομισιόν θα παρακολουθούν στενά τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις απεργίες, και θα αξιολογήσουν αρνητικά, τυχόν βήματα προς τα πίσω. Στο ενδεχόμενο αυτό η θέση της κυβέρνησης θα καταστεί ιδιαίτερα δύσκολη, αν το κύμα των αντιδράσεων είναι μεγάλο. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη)

Πηγή: ΒΕΑ