Επικαιρότητα ΒΕΑ

– Μέχρι 30/6/09 η προθεσμία για την ρύθμιση ληξιπρόθεσμων  χρεών προς το δημόσιο.
Η εγκύκλιος του ΥΠΟΙΟ διευκρινίζει ότι στην ρύθμιση υπάγονται οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες 31-12-08, οφειλές σε αναστολή είσπραξης, οφειλές σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής (άρθρο 13-21 του Ν. 2648/98) οφειλές προσώπων που ευθύνονται μαζί με τον πρωτοφειλέτη για την καταβολή τους, κληρονόμοι αποβιωσάντων οφειλετών (επιμεριστική ευθύνη καταβολής), οφειλέτες σύζυγοι (από κοινή δήλωση φορολ. Εισοδήματος).
Με την υποβολή αίτησης για ρύθμιση καταβάλλεται η πρώτη δόση, ή εφ’ άπαξ το ποσό της οφειλής.
Μαζί με την Α΄ δόση καταβάλλεται ποσοστό 5% του υπαγόμενου στη ρύθμιση κεφαλαίου πλέον των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής που αναλογούν σε αυτό το ποσοστό.
Οι ρυθμιζόμενες οφειλές καταβάλλονται:
1. Εφάπαξ, με απαλλαγή ποσοστού 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και 50% των πρόσθετων φόρων.
2. Από δύο έως τρεις μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή ποσοστού 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.
3. Από τέσσερις μέχρι έξι μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή ποσοστού 90% των προσαυξήσεων.
4. Από επτά μέχρι δώδεκα μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή ποσοστού 80% των προσαυξήσεων.
5. Από δεκατρείς μέχρι δεκαοκτώ μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή ποσοστού 70% των προσαυξήσεων.
6. Από δεκαεννέα μέχρι εικοσιτέσσερις μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή ποσοστού 60% των προσαυξήσεων.
Το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο (σε κεφάλαιο και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής μαζί) των 150 ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι καθυστερήσεις καταβολής δόσεων έχουν οικονομικές συνέπειες.
(Πλήρες κείμενο στη Ναυτεμπορική 8-4-09).

– Ανακοίνωση της Ευρ. Επιτροπής προβλέπει «προσωρινό Κοινοτικό Πλαίσιο» για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης, με σκοπό να στηριχθεί η πρόσβαση στην χρηματοδότηση κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης.
Στο πλαίσιο αυτό είναι συμβατή με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία «κρατικών ενισχύσεων» η επιχορήγηση από το κράτος μετρητών ύψους 500.000 €/επιχείρηση.
Προϋπόθεση η επιχείρηση να μη δραστηριοποιείται στην αλιεία, να μην είναι εξαγωγική, η ενίσχυση, να δίδεται έως 31-12-2010, η επιχείρηση να μην είναι προβληματική έως 31-7-08.
Η ίδια ανακοίνωση κάνει αναφορά στη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων υπό μορφή εγγυήσεων, επιδότησης επιτοκίου, ενισχύσεων για παραγωγή πράσινων προϊόντων κ.α. Οι Τράπεζες λόγω της κρίσης εφαρμόζουν πολιτική απομόχλευσης και αποφυγής κινδύνων που προκαλούν πιστωτική στενότητα.
Έτσι τα κράτη μέλη μπορούν:
1. να εγκρίνουν σειρά μέτρων για όλες τις εταιρείες και να εξαιρούνται του πεδίου εφαρμογής περί κρατικών ενισχύσεων, με στόχο την προσωρινή ανακούφιση των προβλημάτων χρηματοδότησης σε βραχυπρόθεσμη  και μεσοπρόθεσμη βάση. π.χ με παράταση προθεσμιών πληρωμής για εισφορές κοινωνικής ασφάλισης ή και φόρους  ή να θεσπίσουν μέτρα για τους εργαζομένους.
Εάν τα μέτρα είναι γενικά (για όλες τις επιχειρήσεις δεν αποτελούν κρατική ενίσχυση).
2. να χορηγούν άμεση στήριξη στους καταναλωτές π.χ απόσυρση παλαιών ή αγορά πρασίνων προϊόντων.
Εάν δεν γίνεται διάκριση με βάση την προέλευση του προϊόντος δεν τίθεται θέμα κρατικής ενίσχυσης.

– Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ δήλωσε κατ’ αρχήν αντίθετος με την μείωση των ημερών και των ωρών εργασίας ενώ αναφέρει ότι ο ΣΕΒ θα τηρήσει την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που προβλέπει αύξηση 5,5% από 1-5-09. (ομιλία στο FORUM 09).
Σύντομα θα υπάρξει κοινή πρόταση της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ για την απασχόληση και την οικονομική ύφεση (συνδιαχείριση ΛΑΕΚ κλπ.).

– Από την δημοπρασία των εντόκων γραμματίων προέκυψαν χαμηλότερα επιτόκια .
Το επιτόκιο των ετησίων ομολόγων διαμορφώθηκε στο 1,78% ενώ το επιτόκιο των 6μηνων εντόκων γραμματίων υποχώρησε στο 1,48% – (έναντι επιτοκίου ετήσιων εντόκων Ιαν. 09 2,67% και 2,46% εξαμηνιαίων)
Την Τρίτη θα ακολουθήσει η δημοπρασία των τρίμηνων εντόκων γραμματίων.
Ο συνολικός δημόσιος δανεισμός έφθασε τα 37,6 δις € μέχρι σήμερα(το 2009).
Η μείωση αυτή των επιτοκίων (τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου από το 1960) αποδίδεται  στην μείωση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ και στη ζήτηση των εντόκων γραμματίων από τις Τράπεζες οι οποίες τους τίτλους αυτούς τους ενεχυριάζουν στην ΕΚΤ από την οποία λαμβάνουν ρευστότητα  με χαμηλότερο επιτόκιο.

– Στοιχεία της EUROSTAT αναφορικά με τον ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης στο 4ο 3μηνο 2008 επιβεβαιώνουν την ραγδαία επιδείνωση της Ευρωπαϊκής Οικονομίας. (-1,6% στην Ευρωζώνη, -1,5% στην Ε.Ε. των 27)
(Ελλάδα και Κύπρος οι μόνες χώρες με θετικό ρυθμό ανάπτυξης, 0,3% και 0,6% αντίστοιχα).

– Πρόεδρος του ΣΒΒΕ στις αρχαιρεσίες ανεδείχθη ο Ν. Πέντζος Διευθ. Σύμβουλος της ΖΑΝΑΕ.

– Έρευνα της MRB για λογαριασμό του ΣΕΒ.
Το 80,2% των πολιτών,  υποστηρίζει ότι η κρίση ανέδειξε τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας δεκαετιών για τις οποίες ευθύνονται /οι κυβερνήσεις 33% /τράπεζες 22%/ συνδικαλιστές 7,4%,/επιχειρήσεις 7%.

– Μέχρι Μ. Τετάρτη η καταβολή του Δώρου Πάσχα.
– Ο Τουρισμός στην Ελλάδα (17,2% του ΑΕΠ) θα φρενάρει την οικονομική ανάπτυξη έπειτα από χρόνια ανάπτυξης με ποσοστό 4% ετησίως.

– Οι εργαζόμενοι στα ΕΛ.ΤΑ απειλούν με απεργιακές κινητοποιήσεις ακόμη και την Μεγάλη Εβδομάδα, εάν η κυβέρνηση κλείσει συμφωνία εξαγοράς των «Ταχυμεταφορών» με τον εδώ και 10 μήνες εναπομείναντα υποψήφιο αγοραστή.

– Υποχρεωτικά ζωντανή θα πρέπει να είναι η μετάδοση δελτίων ειδήσεων στην T.V σύμφωνα με χθεσινή οδηγία του ΕΣΡ.

– Τρίωρη στάση εργασίας από 12.00΄΄ έως την λήξη του ωραρίου πραγματοποιούν σήμερα οι δικαστικοί υπάλληλοι.

– Η Commission έχει ξεκινήσει διαδικασία προσφυγής στο Ευρ. Δικαστήριο κατά της Ελλάδος ως η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν εφαρμόζει την Κοινοτική Οδηγία που έπρεπε να τεθεί σε ισχύ από 1-1-106 για «ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΣΕ ΘΥΜΑΤΑ ΑΞΙΟΠΟΙΝΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ» (εγκληματικές ενέργειες, τρομοκρατία κ.λ.π).
Η πρόταση Οδηγίας προβλέπει και ρύθμιση για αποζημιώσεις για θύματα, σε κράτος-μέλος διαφορετικό της μόνιμης κατοικίας.

– Δικάζονται και πάλι οι 2 υπεύθυνοι της εταιρείας Κτηματολόγιο ΑΕ, οι οποίοι αντί να τηρούν τους κανόνες διαχείρισης, διασπάθισαν χρήμα, ωφελώντας αναδόχους έργου με τους οποίους υπέγραψαν συμπληρωματικές συμβάσεις, δίχως αντίστοιχο έργο, ζημιώνοντας την εταιρεία με 110 εκ. €
Με απόφαση του Εφετείου κακουργημάτων, είχαν απαλλαγεί λόγω παραγραφής, η ολομέλεια του Αρείου Πάγου όμως, έκρινε πως πρέπει να αναιρεθεί η απόφαση του Εφετείου.  

– Εγκρίθηκε η επιχορήγηση 1,2 εκ. ευρώ για προβολή των ελληνικών προϊόντων.
Τη χρηματοδότηση 67 επιχειρησιακών σχεδίων συνολικής δαπάνης 1.680.091 ευρώ, με επιχορήγηση 1.221.660 ευρώ, που αφορούν την προβολή και την προώθηση ελληνικών αγροτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας στις μεγάλες διεθνείς αγορές, ενέκρινε με απόφασή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρης Χατζηγάκης.

– Δάνεια άνω των 13 δισ. έχουν πάψει να εξυπηρετούνται από τους κατόχους τους.
Αύξηση 15% καταγράφουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το τελευταίο εξάμηνο, με αποτέλεσμα να προσεγγίζουν στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2009 το 5,5% επί του συνόλου των χορηγήσεων, από 4,8% που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2008.
Όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, η αυξητική αυτή τάση είναι σχεδόν ίδια σε όλες τις κατηγορίες των χορηγήσεων (επιχειρηματικά, καταναλωτικά, στεγαστικά, πιστωτικές κάρτες), ενώ δεν κρύβουν και τον προβληματισμό τους ότι η εξέλιξη αυτή συμβαίνει παράλληλα με τη μηδενική αύξηση που καταγράφουν οι χορηγήσεις για το ίδιο διάστημα.

– Γ. Προβόπουλος : Το επιτόκιο της ΕΚΤ μπορεί να μειωθεί και κάτω από το 1%.
Πιθανό θεωρεί ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε μείωση του βασικού επιτοκίου αναφοράς ακόμη και σε επίπεδα χαμηλότερα του 1% στην περίπτωση που οι συνθήκες στην οικονομία συνεχίσουν να επιδεινώνονται.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Tύπου στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Προβόπουλος –που είναι παράλληλα και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ– εξέφρασε την εκτίμησή του πως το κατώτατο όριο για τα ευρω-επιτόκια δεν θα είναι το 1% και πρόσθεσε πως η ΕΚΤ ενδέχεται να μειώσει το ύψος του κόστους δανεισμού κάτω από το εν λόγω επίπεδο, αν οι συνθήκες στην οικονομία επιδεινωθούν.

– Μεταξύ 1,3% και 1,4% θα κυμανθεί τον Μάρτιο ο πληθωρισμός.
Περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σημειώθηκε τον Μάρτιο εφέτος και σύμφωνα με πληροφορίες η Στατιστική Υπηρεσία θα ανακοινώσει σήμερα ότι διαμορφώθηκε τον συγκεκριμένο μήνα σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο 1,3% – 1,4% από 1,6% τον Φεβρουάριο.

Πηγή: ΒΕΑ