Επικαιρότητα ΒΕΑ

-Για τις μικρές Επιχειρήσεις που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο ΤΕΜΠΜΕ ή δεν έχουν την προαπαιτούμενη κερδοφορία- δημιουργήθηκε πρόγραμμα συνεργασίας Εθνικής Τράπεζας με το ΒΕΘ για τον περιορισμό των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης που ισχύει έως 31-12-09. Δικαιούχοι: τα μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης με διετή τουλάχιστον λειτουργία και τζίρο μικρότερο των 2,5 εκ. €.
Χορηγούνται δάνεια κεφαλαίου κίνησης (λογ. Όψεως με δικαίωμα υπερανάληψης).
Το ύψος χρηματοδότησης φθάνει στο 70% του Κύκλου Εργασιών της τελευταίας χρήσης στη περίπτωση παροχής εμπράγματης εξασφάλισης επί αστικού ακινήτου οπότε και το επιτόκιο είναι μειωμένο από 1,25%-0,75% σε σχέση με το βασικό κυμαινόμενο επιτόκιο της ΕΤΕ σήμερα για κεφ. κίνησης σε ΜΜΕ που είναι 7,35%.
Αντίστοιχα σε περίπτωση μόνο προσωπικών εγγυήσεων χρηματοδοτείται το 30% του τζίρου της τελευταίας χρήσης και μέχρι ποσό 40.000 € με επιτόκιο αυξημένο από 0,5 έως 1% του βασικού κυμαινόμενου της ΕΤΕ σε ΜΜΕ.
 
-Έρευνα της KAPA RESEARCH για λογαριασμό του ΕΒΕΑ με θέμα διεθνής οικονομική κρίση και επιχειρήσεις κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για 200.000 εργαζομένους. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων προβλέπει διάρκεια της κρίσης 2-3 χρόνια .
Το ΕΒΕΑ προτείνει μέρος των κονδυλίων ΕΣΠΑ να δοθούν για τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης, το οποίο θα καλύπτει μέρος των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζομένους των οποίων η θέση εργασίας κινδυνεύει.

-Υποχώρηση των τραπεζικών επιτοκίων καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος με τα επιτόκια καταθέσεων να πέφτουν ταχύτερα από αυτά των χορηγήσεων.
Ως προς τα επιτόκια χορηγήσεων, το μέσο επιτόκιο καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια. (δάνεια πιστωτικών καρτών, ανοικτά δάνεια και υπεραναλήψεις) μειώθηκε στο 14,72%. Το επιτόκιο επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στο 6,63% από 6,66% τον Ιανουάριο 09.

-Ο Κοινοτικός Επίτροπος σε θέματα απασχόλησης κοινωνικών υποθέσεων και ίσων ευκαιριών μετά την συνάντηση που είχε με την Ελληνίδα Υπ. Απασχόλησης σε δηλώσεις του αναφέρει, ότι για να απορροφηθούν περισσότεροι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις θα πρέπει να μειωθούν τα βάρη όσον αφορά την εργασία (επιβαρύνσεις εκτός μισθού), μεταφέρει τη θέση της Commission για διατήρηση του μείγματος ευελιξίας και ασφάλειας. Ως προς την εξίσωση των ορίων ηλικίας σημείωσε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και η Ευρώπη θα στηρίξει την Ελλάδα για να βρει μια ισορροπημένη λύση.

-Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα ζητήσει 5ετή περίοδο προσαρμογής.
Το διάστημα 2007-13 το ΕΚΤ θα χρηματοδοτήσει δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 4,3 δις. € στην Ελλάδα, για δράσεις υποστήριξης απασχόλησης και αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού.

-Η πτώση πωλήσεων καινούργιων αυτοκινήτων τον μήνα Μάρτιο 09/Μάρτιο 08 ξεπέρασε το 40% ενώ συνολικά το Α΄ Τρίμηνο κινήθηκε στο -37,8%.

-Εντός των προθεσμιών που υποβάλλονται οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος θα υποβληθούν ηλεκτρονικά από τους υπόχρεους και οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9).

-Έως 30-11-09 θα ισχύσουν οι κωδικοί αναγνώρισης που θα λάβουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι θα κληθούν από την Γεν. Γραμ. Πληροφ. Συστημάτων να διορθώσουν είτε μέσω τηλεφων. κέντρου, είτε μέσω διαδικτύου, τα λάθη και τις παραλήψεις που εντοπίστηκαν στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) που υπέβαλαν από 2005-2008 (απόφ. Υφυπ. Οικ .)

-Σύμφωνα με τον Ευρ. Επίτροπο Ενέργειας η χώρα και χρειάζεται να λάβει περαιτέρω μέτρα για να διασφαλίσει σημαντική αύξηση της χρήσης ενέργειας από Α.Π.Ε.

-Στην Ελλάδα εκκρεμούν εκατοντάδες επενδύσεις αρκετών δισ. € σε αιολική και κυρίως ηλιακή ενέργεια, είτε λόγω γραφειοκρατικών κ.α εμποδίων είτε λόγω ρυθμιστικών εκκρεμοτήτων.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της έκδοσης ΚΥΑ που θα απεγκλωβίσει εκατοντάδες επενδύσεις αλλά η έκδοσή της καθυστερεί μήνες.

 – Σοβαρή αδυναμία κατάρτισης μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδίου, δηλώνει το Εθνικό Συμβούλιο Ενεργειακής Στρατηγικής, λόγω της πρωτόγνωρης αβεβαιότητας που δημιουργεί η οικονομική κρίση.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής που εκ του νόμου υποχρεούται τον Μάρτιο κάθε έτους να θέσει σε δημόσια διαβούλευση μελέτη για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, με ορίζοντα τουλάχιστον 10ετίας, ανέβαλε έως τον Σεπτέμβριο τη δημοσιοποίηση της έκθεσής του για το 2009, προκειμένου να αποσαφηνιστεί το τοπίο σε ό,τι αφορά την έκταση, το βάθος και τις συνέπειες της κρίσης στην Ελλάδα, αλλά και τις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών για την πορεία ενεργειακών επενδύσεων.

-Η Ένωση Νομαρχ. Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος ζητάει από το ΥΠ. ΟΙΚ. & ΥΠ. Εσωτ. κατάργηση διάταξης στο  Σ/Ν που κατετέθη στη Βουλή, που προβλέπει κατάργηση του Οικον. Πόρου των Νομαρχιών, που προέρχεται από τα τέλη μεταβίβασης αυτοκινήτων, οχημάτων και μοτοσυκλετών.

-Το Υπ. Μεταφορών έδωσε το πράσινο φως για αύξηση κομίστρων ταξί έως το 100% το Μάιο 2010 με στόχο την παροχή υπηρεσιών ποιότητος (GPS, κάρτα οδηγού, κλιματισμό, αποδείξεις).
Από 1-5-09 η τιμή μονής ταρίφας θα διαμορφωθεί
        στο 0,48 €/klm έναντι 0,36€/σήμερα
        1-11-09  η τιμή μονής ταρίφας θα διαμορφωθεί
        στο 0,60 €/klm 
        1-5-2010  η τιμή μονής ταρίφας θα διαμορφωθεί
        στο 0,72 €/klm
Από 1-5-09 η τιμή διπλής ταρίφας /klm θα διαμορφωθεί
        στο 0,84 €  από 0,68 €/klm σήμερα
        1-11-09  η τιμή της διπλής ταρίφας θα διαμορφωθεί
         στο 1,05 €/klm
        1-5-2010  η τιμή διπλής ταρίφας θα διαμορφωθεί
        στο 1,20 €/klm
Από 1-5 έως 1-7-09 στην πρωτεύουσα τα ταξί θα κινούνται πιλοτικά στις λεωφορειολωρίδες συγκεκριμένες ώρες.

-Στην ΕΕ κατέφυγε η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ) για το ωράριο και τις ελλείψεις προσωπικού στα Ελληνικά Νοσοκομεία «Το ΥΠ. ΥΓ. απαξιώνει το ΕΣΥ, συντηρώντας συνθήκες υποστελέχωσης  ενώ οι διοικήσεις καλυπτόμενες από το ΥΠ. ΥΓ. παραβιάζουν την εργασιακή νομοθεσία»  υποστηρίζει η (ΠΑΣΟΝΟΠ).

-Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργεί σήμερα το ΕΚΑΒ, λόγω της 24ωρης απεργίας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι στις 10.00 το πρωί θα κάνουν συγκέντρωση στο Πεδίο του Άρεως και στη συνέχεια πορεία προς το υπουργείο Υγείας. Επίσης, με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσει σήμερα και την Πέμπτη, 7.00-10.00, το Λαϊκό νοσοκομείο. Οι εργαζόμενοι ζητούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

-Από χθες με εγκύκλιο του ΥΠ. ΥΓ. καλούνται  οι διοικήσεις των Νοσοκομείων να ξεκινήσουν διαδικασία καταγραφής και ρύθμισης οφειλών προς τους προμηθευτές με χρονοδιάγραμμα 2μηνών.

-Με διεθνή τιμή Brent την Παρασκευή 3-4-09 50,7$/βαρέλι ο Μέσος Όρος λιανικής τιμής απλής αμόλυβδης βενζίνης σε 2.300 πρατήρια της χώρας διαμορφώθηκε στο 0,915 €/lit (άνοδος 1,44% σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή).

-Υπεγράφη και πάλι το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπ. Αγροτ. Ανάπτυξης και της Διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ για την απευθείας ανάθεση χωρίς διαγωνισμό του έργου  της διεκπεραίωσης του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) των Κοινοτικών Αγροτικών Ενισχύσεων για μια τετραετία (2009-2012) με την δικαιολογία έλλειψης χρόνου για διενέργεια διαγωνισμού (όπως τα τελευταία 5 χρόνια).

-Οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ΟΛΘ από τον Μάιο αιφνιδιάζουν σε περίοδο που τα transit φορτία containers από το Λιμάνι έχουν σχεδόν μηδενιστεί, κυρίως λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων.

 -Δύσκολη, ωστόσο ελεγχόμενη, χαρακτήρισε τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ο υπουργός Oικονομίας και Oικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου, μιλώντας στη χθεσινή γενική συνέλευσης του ΣΒΒΕ.
Τα δύσκολα είναι μπροστά μας, πρόσθεσε ο υπουργός, αυτό όμως είναι διαφορετικό από το κλίμα καταστροφολογίας για την οικονομία που καλλιεργείται από ορισμένες πλευρές. Και όπως εσείς γνωρίζετε, το κλίμα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για τη λειτουργία της αγοράς. Και το κλίμα καταστροφολογίας κάνει τελικά μεγαλύτερη ζημιά από την ίδια την κρίση. Διότι δημιουργεί αδικαιολόγητη ανησυχία σε επιχειρήσεις και καταναλωτές.

-Στις προθεσμίες των φορολογικών δηλώσεων η υποβολή του "Ε9". Σε ισχύ παραμένει η επιβολή Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) στα ακίνητα που βρίσκονται σε χωριά πληθυσμού μικρότερου των 1.000 κατοίκων, παρά τις πληροφορίες που ήθελαν το Υπουργείο Οικονομικών να καταργεί τη διάταξη αυτή. Με βάση τον αρχικό νόμο, σε ΕΤΑΚ (και στο ελάχιστο ποσό του 1 ευρώ ανά τ.μ.) υπόκεινται και οι ιδιοκτήτες με ακίνητα σε χωριά μέχρι 1.000 κατοίκους και παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες, δεν υπήρξαν μεταβολές στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Bουλή.

 

         

Πηγή: ΒΕΑ