«ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ»

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΣΕΕ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΡΜΕΝΑΚΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ
«ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ»
 

«Καλή σας μέρα, σας ευχαριστώ για την ανταπόκριση στην πρόσκληση.
Σας θυμίζω ότι την συγκεκριμένη συνέντευξη τύπου και έρευνα την είχαμε συζητήσει στα τέλη Ιανουαρίου στην παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου.
Τότε, το δείγμα που σχεδιάστηκε ήταν αρκετά μεγάλο, 2000 ερωτηματολόγια ,αρκετά μεγάλα, γεγονός που μας δημιούργησε μια καθυστέρηση. Όμως σήμερα παρουσιάζουμε τα πρώτα συμπεράσματα.

Να ευχαριστήσω την VPRC και τον κ. Βερναρδάκη προσωπικά για την συνεργασία που είχαμε, όπως και το Τμήμα Έρευνας και Τεκμηρίωσης της ΕΣΕΕ με επικεφαλής την κα Αρανίτου οι οποίοι συνεργάστηκαν και που έχουμε σήμερα στα χέρια μας τα πρώτα δείγματα αυτής της συνεργασίας. Πρέπει να σας πω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε και την επεξεργασία των λοιπών ερωτημάτων γιατί είναι παρά πολλά τα ερωτήματα και θα ήθελα να πω δύο λόγια πριν δώσω τον λόγο στον κ. Βερναρδάκη.

Πρώτον, η έρευνα αφορά επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου μόνον, την διαστρωμάτωση και το μέγεθος θα σας το αναλύσει ο κος Βερναρδάκης. Έγινε στις μεγάλες πόλεις και σε ορισμένες μικρές πόλεις. Όμως, θα ήθελα να πω δύο πράγματα σε σχέση με την ατμόσφαιρα την οποία ζούμε σήμερα.
Θα θέλαμε η οικονομική πολιτική, η αντιμετώπιση από την Κυβέρνηση αλλά και από την Αντιπολίτευση αλλά και γενικότερα από την πολιτεία  να είναι πιο γρήγορη.
Πολλές συζητήσεις γίνονται αλλά δεν βλέπουμε ακόμα πολλές αποφάσεις.

Δύο μεγάλες αποφάσεις έχουν ανακοινωθεί, η μία δεν έχει ακόμα φτάσει ακόμα ούτε στο μισό της δράσης της, μιλάω για τα 28δις προς τις τράπεζες και η άλλη το ΤΕΜΠΜΕ η οποία σαν μοντέλο ευρωπαϊκού προγράμματος έχει εξελιχθεί πάρα πολύ καλά, ο κόσμος την έχει αγκαλιάσει, ο κόσμος των μικρών επιχειρήσεων και που δυστυχώς φθάνει στα όρια της, λόγω της υπερβολικής συμμετοχής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Έχουμε λοιπόν,  επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω την λέξη «απαίτηση», όταν κάτι βλέπουμε ότι είναι αποδεκτό από το κοινωνικό σύνολο, όπως στην συγκεκριμένη πράξη είναι το πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ,  η Διοίκηση να το προωθήσει ακόμα περισσότερο. Έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, και να σας πω και κάτι, για τις τράπεζες το Δημόσιο έχει εγγυηθεί για τα 28 δις, το ξέρουμε το σύστημα 5 μετρητά, 8 ομόλογα και 15 εγγυήσεις. Δηλαδή είναι μεγάλη η διαφορά το 28 να γίνει 27,5 και μισό δις να πάει στο ΤΕΜΠΜΕ;
Εδώ που τα λέμε δεν το έχουν απορροφήσει όλο το πακέτο των 28 δις οι τράπεζες. Όλο παρατάσεις παίρνουνε. Έχουμε φτάσει στον Μάιο τώρα για να μπούνε μέσα στο πακέτο. Ας τους κόψουμε τώρα τα 500 εκατομμύρια και ας τα δώσουμε εκεί που υπάρχει αυτήν την στιγμή ανάγκη. Ένα τέτοιο ποσόν θα βοηθήσει και άλλες 50 χιλιάδες μικρές ελληνικές επιχειρήσεις να ξεπεράσουν την δυσκολία στην οποία βρίσκονται σήμερα.

Και με την ευκαιρία αυτή, επιτρέψτε μου να το πω και άλλη μία φορά ότι, το περιβάλλον την συγκεκριμένη χρονική στιγμή επιβάλει την ύπαρξη μιας εθνικής κοινωνικής αναπτυξιακής συμφωνίας, η οποία όμως θα είναι μακριά από πολιτικές, κομματικές, συνδικαλιστικές, κλαδικές ή και ατομικές ακόμα σκοπιμότητες.

Ας κάνουμε την κρίση ευκαιρία διόρθωσης των πολλών κακών του παρελθόντος.
Να δώσω αμέσως τον λόγο στον κ. Βερναρδάκη να σας παρουσιάσει μερικά στοιχεία από την έρευνα και αμέσως μετά θα τοποθετηθώ και εγώ στα ευρήματα και θα απαντήσω στις ερωτήσεις.
Να ζητήσω συγνώμη για την αλλαγή του χρόνου, δεν οφείλεται σε εμάς  όπως το ξέρετε πολύ καλά, όπως επίσης και στην πίεση του χρόνου της Συνέντευξης Τύπου και των ερωτήσεων. Με την ευκαιρία θα ήθελα να εκφράσω και την απορία μου για μια προγραμματισμένη προ εβδομάδας συνέντευξης ενός Κοινωνικού Εταίρου, όπως είναι η ΕΣΕ δεν ελήφθη σοβαρά υπόψιν στον προγραμματισμό του χρόνου της συνέντευξης για την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Δύο τελευταίες κουβέντες θέλω να πω και μετά είμαι στην διάθεσή σας. Θα ξεκινήσω από το τελευταίο και θα πω ότι, για μια ακόμη φορά καταδεικνύεται ο σημαντικός ρόλος που παίζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Στην παρούσα δε φάση, από εδώ και πέρα μπορώ να πω ότι είναι πλέον ο δρόμος πλατύς να δούμε στην επόμενη δημοσκόπηση, την αντιστροφή αυτών των ευρημάτων.
Πρέπει να πω και το έχω πει κατά κόρον ότι, τουλάχιστον εμείς σαν Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου είμαστε στην ευχάριστη θέση να απολαμβάνουμε της βοήθειας σας στις επιδιώξεις την Συνομοσπονδίας που εκπροσωπεί τον εμπορικό κόσμο της χώρας, στην διάχυση της πληροφόρησης που βγαίνει από εδώ μέσα και να σας έχουμε δίπλα μας σε ότι σωστό λέμε.
Θεωρώ λοιπόν ότι στην παρούσα φάση και κάνω έκκληση σε αυτό, θα πρέπει όλοι μαζί και εσείς και εμείς, γιατί αυτή η έρευνα δείχνει ότι όλοι έχουμε ευθύνες, όλοι μαζί να πάμε το θέμα αγορά μπροστά. Μπορεί σε κάποιους να μην αρέσει η λέξη «αγορά», αλλά στην σημερινή εποχή η κινητήριος δύναμη για τα πάντα είναι η αγορά.
Και να πω και κάτι άλλο επίσης σημαντικό κατά την άποψή μας για τα ευρήματα της έρευνας. Όπως βλέπετε ο κόσμος είναι σ’ ένα σημείο που δεν ξέρει τι να κάνει. 45% λένε θα λάβω μέτρα, 44% δεν θα λάβω μέτρα, ο κόσμος λοιπόν περιμένει από εμάς και από εσάς να του πούμε λύσεις. Και όπως είπα από την αρχή, από τους πολιτικούς να πάρουν επιτέλους αποφάσεις».

Απατώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ ανέφερε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα :
1. «Εμμένω στο περιεχόμενο των δηλώσεων και σας υπενθυμίζω για παράδειγμα την δήλωση του πρωθυπουργού την  προηγούμενη Κυριακή περί ένταξης στο ΤΕΜΠΜΕ, των επιχειρήσεων των πληγεισών από φωτιές και σεισμούς περιοχών Αχαΐα, Ηλεία Αιτωλοακαρνανία , όχι με τις τρεις κερδοφόρες χρήσεις, αλλά με  συμψηφιστική   κερδοφορία των τριών ετών. Θέλω να πω ότι υπάρχουν και θετικά σε αυτά που εξαγγέλλει ή διαγγέλλει ο πρωθυπουργός».
2. « Μιας και έβαλες στο τραπέζι την λέξη μισθός. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι, οι Κοινωνικοί Εταίροι πέρσι, αποφάσισαν την αύξηση, από 1/5/2009 κατά 5,5% των κατωτάτων μισθών με στόχο την ενίσχυση των αμειβομένων με  αυτόν, ούτως ώστε να έρθουν να φτάσουν στο επίπεδο του μέσου Ευρωπαϊκού μισθού. Να είσαστε σίγουροι ότι, αν συζητούσαμε με τα σημερινά δεδομένα το 5,5 % δεν θα υπήρχε. Ξεκάθαρα πράγματα. Όμως κανένας δεν μπορεί να πει ότι σήμερα δεν θα εφαρμοστεί το 5,5 % .Κανένας. Οι αποφάσεις αυτές, η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι νόμος του κράτους, είτε έχει μπει στο ΦΕΚ είτε δεν έχει μπει στο ΦΕΚ  Να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα επειδή πολλά ακούγονται τώρα τελευταία».

Πηγή: ΕΣΕΕ