Ελληνομολδαβικό Forum και επιχειρηματικές συναντήσεις αντιπροσωπείας των Επιμελητηρίων της Κεντρικής Μακεδονίας στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας Κισινάου και την Οδησσό.

s_mol_01_F472.jpgΜε ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο κύκλος επαφών της αντιπροσωπείας των Επιμελητηρίων της Κεντρικής Μακεδονίας που, με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Νικόλαου Ταχιάου, επισκέφθηκαν, από 19 έως 24 Μαρτίου, την πρωτεύουσα της Μολδαβίας Κισινάου και την Οδησσό. Οι επαφές οργανώθηκαν και συντονίστηκαν από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Οδησσού και το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος.

s_mol_03_F547.jpgΣτο Κισινάου,  διοργανώθηκε στις 20 Μαρτίου ελληνομολδαβικό επιχειρηματικό forum, στο οποίο παρέστησαν και μίλησαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Οικονομίας και Εμπορίου κ. Κοπάτσι, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κισινάου κ. Γκεόργκιε Κούκου και εκπρόσωποι των Υπουργείων Γεωργίας, Οικονομίας και Ανάπτυξης. Το Φόρουμ ολοκληρώθηκε με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Επιμελητηρίου Κισινάου και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Επιμελητηρίων Κεντρικής Μακεδονίας (ΕΚΕΜ) για την δημιουργία Κέντρων Ενίσχυσης της Επιχειρηματικής Συνεργασίας, το οποίο υπέγραψαν αντίστοιχα ο εκπρόσωπος της ΕΚΕΜ κ. Νικόλαος Ουσουλτζόγλου και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κισινάου κ. Γκεόργκιε Κούκου. Ακολούθησαν επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ 22 ελληνικών επιχειρήσεων των Επιμελητηρίων Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας και Σερρών και αντίστοιχων μολδαβικών επιχειρήσεων των κλάδων τροφίμων και κατασκευών, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

s_mol_04_F587.jpgΣτο Κισινάου πραγματοποιήθηκαν επίσης στις 21 Μαρτίου συναντήσεις του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα ΔΟΣ & ΑΣ κ. Νικόλαου Ταχιάου με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Μολδαβίας κ. Οσταλέπ, τον Μητροπολίτη Κισινάου κ.κ. Βλαδίμηρο, εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας του Κισινάου, εκπροσώπους του Ελληνο- Μολδαβικού Επιμελητηρίου, καθώς και με τον υπό σύσταση Σύνδεσμο Ελλήνων Επιχειρηματιών Μολδαβίας, ενώ δείπνο εργασίας παρέθεσε στον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα ΔΟΣ & ΑΣ και τους συνεργάτες του ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Βίκτορ Λουτσίνσκι.

s_mol_02_F502.jpgΣτην Οδησσό, πραγματοποιήθηκαν στις 23 Μαρτίου συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου κ. Νικολάε Σκόρικ, τον Αντινομάρχη κ. Πέτρο Χλουτσόφ και άλλους φορείς της περιοχής, επιστέγασμα των οποίων ήταν επίσης η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για την δημιουργία Κέντρων Ενίσχυσης της Επιχειρηματικής Συνεργασίας μεταξύ της ΕΚΕΜ και της Περιφέρειας Οδησσού, το οποίο υπέγραψαν αντίστοιχα ο εκπρόσωπος της ΕΚΕΜ κ. Νικόλαος Ουσουλτζόγλου και ο επικεφαλής του Κέντρου Προσέλκυσης Επενδύσεων Οδησσού κ. Αλεξέι Σοροκόβσκυ. Σημειώνεται ότι τα υπό ίδρυση Κέντρα πρόκειται να αποτελέσουν την πλατφόρμα διαδικτυακής σύνδεσης μεταξύ επιχειρήσεων οι οποίες θα μπορούν, σε πραγματικό χρόνο, να αξιοποιούν δυνατότητες προσφοράς και ζήτησης προϊόντων και υπηρεσιών. Επισημαίνεται ότι, μετά από μακρά διαβούλευση και ο Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριο Οδησσού υπέγραψε με την ΕΚΕΜ επιστολή προθέσεων για συμμετοχή του στην ίδια πρωτοβουλία.

Στις συζητήσεις παρέστησαν επίσης ο Νομάρχης Ημαθίας κ. Κωνσταντίνος Καραπαναγιωτίδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σερρών κ. Αριστείδης Δρογαλάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΚΕΜ κ. Δημήτρης Παυλίδης και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνο- Ουκρανικής Φιλίας και Εμπορίου κ. Κυριάκος Τασιοβασίλης.
Οι συναντήσεις, οι οποίες καλύφθηκαν από το σύνολο των τηλεοπτικών μέσων της πόλης της Οδησσού και τις οποίες ακολούθησε συνέντευξη τύπου με τα τοπικά τηλεοπτικά και έντυπα μέσα, υπήρξαν κατά γενική ομολογία εξαιρετικά παραγωγικές και αναμένεται να οδηγήσουν σε εντονότερη συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Οδησσού και των αντίστοιχων των Επιμελητηρίων Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας και Σερρών.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο Αναπληρωτής Γ.Γ. ΔΟΣ & ΑΣ κ. Ταχιάος παρέστη στις 24 και 25 Μαρτίου στις εκδηλώσεις που οργάνωσαν για τον εορτασμό της Εθνικής Παλιγγενεσίας το Γενικό Προξενείο Οδησσού και το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού – Παράρτημα Οδησσού.