Επισπεύδεται η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

Επισπεύδεται η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

Τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την επίσπευση των διαδικασιών σχετικά με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών, παρουσία των υπουργών Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Πολιτισμού και Τουρισμού. Απούσα από την συνέντευξη Τύπου ήταν η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ.Κατσέλη η οποία βρισκόταν στη Βουλή.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, η σημερινή συνέντευξη Τύπου σηματοδοτει την πρόθεση επίσπευσης των διαδικασιών, με δεδομένη πάντως την ανάγκη εξειδίκευσης ανά τομέα. Ξεκαθαρίσε ακόμα πως δεν υπάρχει καμία λογική εκποίησης, αλλά αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας για ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Παράλληλα ο κ. Παπακωνσταντίνου απηύθυνε κάλεσμα προς τον ιδιωτικό τομέα για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου δεν ανακοινώθηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, υπογραμμίστηκε ωστόσο πως στόχος της αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου είναι η οικονομική αναδιάρθρωση και ανάπτυξη, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και η βελτίωση των δημοσιονομικών.

Σε ό,τι αφορά τον ΟΣΕ, ανακοινώθηκε μεταξύ άλλων, η πώληση του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε στρατηγικό επενδυτή και η εκχώρηση μάνατζμεντ, η εισφορά σταθμών και εμπορικών ακινήτων σε εταιρεία ειδικου σκοπού. Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις συμβάσεις παραχώρησης εμπορευματικών σταθμών (Θριάσιο, Θεσσαλονίκη). Όπως εξάλλου είπε ο υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας, μέσα στον Ιούνιο θα προχωρήσει το πρόγραμμα εξυγίανσης του ΟΣΕ

Για τα λιμάνια, γνωστοποιήθηκε η πρόθεση δημιουργίας διευρυμένων εταιρικών οντοτήτων στις οποίες θα περιέλθουν οι οργανισμοί λιμένων, καθώς επίσης και η ανάπτυξη υπηρεσιών λιμένων σε συνεργασία με στρατηγικούς εταίρους. Θα ακολουθήσει είσοδος των εν λόγω εταιρικών οντοτήτων στο Χρηματιστήριο με διατήρηση τουλάχιστον του 51% από το ελληνικό Δημόσιο.

Στο τομέα των αεροδρομίων ανακοινώθηκε η χρονική επέκταση σύμβασης παραχώρησης για το «Ελευθέριος Βενιζέλος», με ενδεχόμενη εισφορά συμμετοχής στου δημοσίου σε εταιρεία συμμετοχών ή και στο ΧΑΑ, ενώ ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων.

Όσον αφορά τις συμβάσεις παραχώρησης, ο υπουργός προανήγγειλε την εφαρμογή μηχανισμού παρακολούθησης της καλής εκτέλεσης των συμβάσεων που είναι ήδη σε λειτουργία (Αττική Οδός κτλ), ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις νέες συμβάσεις παραχώρησης (Εγνατία, Νέοι Αυτοκινητόδρομοι, Εμπορευματικά κέντρα ΟΣΕ).

Στον τομέα της ύδρευσης – αποχέτευσης προωθείται η διάθεση του 23% της ΕΥΑΘ και η πώληση του 10% ΕΥΔΑΠ [EYDr.AT]  ώστε να διατηρηθεί το 51% της πλειοψηφίας του Δημοσίου.

Στις ενεργειακές εταιρείες για τη ΔΕΠΑ ανακοινώθηκε η εκτίμηση της αξίας του οption της ΔΕΗ [DEHr.AT]  και δηλώθηκε η κατεύθυνση διαχωρισμού ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ με διατήρηση του ελέγχου του δημοσιου. Στη ΔΕΗ το Δημόσιο θα διατηρήσει την πλειοψηφία στο ΔΕΣΜΗΕ, ενώ θα υπάρξουν θεσμικές παρεμβάσεις γαι το άνοιγμα της χονδρικής και λιανικής αγοράς -ζήτημα στο οποίο έκανε ειδική αναφορά και η υπουργός ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη. Τέλος στα ΕΛ.ΠΕ. ανακοινώθηκε η διατήρηση της υφιστάμενης στρατηγικής συμμετοχής.

Για τα ΕΛΤΑ προωθείται η πώληση ποσοστού 39% ώστε να διατηρηθεί η πλειοψηφία του 51%.

Για τον ΟΤΕ ανακοινώθηκε η διατήρηση της υφιστάμενης στρατηγικής συμμετοχής, ενώ για τον ΟΠΑΠ η διατήρηση της συμμετοχής του Δημοσίου με παράλληλη επέκταση των δραστηριοτήτων. Στο πλαίσιο των ενεργειών για το χώρο των παιγνίων ανακοινώθηκε η κατάθεση σχεδίου νόμου για την εποπτεία της αγοράς, το διαδικτυακό στοίχημα και τις άδειες ηλεκτρονικών παιγνίων περιορισμένου κέρδους.

Επιπρόσθετα ανακοινώθηκε η πλήρης πώληση των συμμετοχών της ΕΤΑ στα καζίνα.

Τέλος, όσον αφορά τις Τράπεζες (Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο , ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση.

Εξάλλου, ανακοινώθηκε η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων μέσω εταιρείας συμμετοχών, όπου το δημόσιο θα εισφέρει «καλάθι» πλειοψηφικών ή μη συμμετοχών.

Συγχώνευση ΚΕΔ – ΕΤΑ – Ολυμπιακών Ακινήτων

Καταλήγοντας, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας (ΚΕΔ, Ολυμπιακά Ακίνητα, ΕΤΑ), προαναγγέλλοντας τη συγχώνευση των εταιρειών, τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου με εταιρείες συμμετοχών και την ενδεχόμενη εισαγωγή τους στο ΧΑΑ.

Επίσης ανακοινώθηκε η πώληση μεμονωμένων ΞΕΝΙΑ, ή η δημιουργία επενδυτικού σχήματος στο οποίο θα εισφερθούν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης όλων των ΞΕΝΙΑ και η αξιοποίηση με συμβάσεις παραχώρησης.

Για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία του δημοσίου τέλος (Ελληνικό, Τατόι), ανακοινώθηκε η δημιουργία ειδικών φορέων αξιοποίησης.

KKE: Νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων – ξεπουλήματος

Για «νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων – ξεπουλήματος» κάνει λόγο το ΚΚΕ εκτιμώντας ότι πρόγραμμα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση «θα έχει βαριές αρνητικές συνέπειες στη ζωή συνολικά του λαού, όπως είχαν και όλες οι προηγούμενες».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «η ιδιωτικοποίηση κρίσιμων υποδομών, λιμανιών, αεροδρομίων, σιδηροδρόμων, περιουσίας του δημοσίου, ακόμα και του νερού γίνεται για να δοθεί νέα διέξοδος κερδοφορίας στο μεγάλο κεφάλαιο. Αποτελεί μία ακόμα ισχυρή κρατική παρέμβαση υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων».

Αυτό, προσθέτει, «θα σημάνει μεγαλύτερο κόστος και υποβάθμιση των παροχών για τα λαϊκά στρώματα, απολύσεις και αρνητικές αλλαγές στα εργασιακά δικαιώματα. Θα επιφέρει επίσης αρνητικές εξελίξεις στις παραγωγικές – αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, θα πλήξει τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, θα έχει συνέπειες στο περιβάλλον».

Όπως υποστηρίζει το ΚΚΕ, «εκτός από τις οικονομικές συνέπειες η εμπορευματοποίηση του νερού μέσω της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ περικλείει σοβαρούς κινδύνους για την ίδια την υγεία του λαού. Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι θα διατηρήσει το 51% δεν αλλάζει την ουσία και τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης».

«Οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούσαν και αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της αντιλαϊκής πολιτικής ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που γι’ αυτό οι εργαζόμενοι και ο λαός πρέπει να αντιπαλέψουν με ενιαίο μέτωπο. Η λύση για το λαό είναι να μετατρέψει με τη συμμαχία και την εξουσία του τις μεγάλες επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα σε λαϊκή περιουσία ώστε η οικονομία να υπηρετεί τις δικές του ανάγκες και όχι τα καπιταλιστικά κέρδη», καταλήγει το ΚΚΕ.

ΣΥΡΙΖΑ: Πάρτε κόσμε!

«Η κυβέρνηση, αφού λεηλάτησε εισοδήματα και δικαιώματα, προσφέρει προς λεηλασία ό,τι έχει απομείνει από το δημόσιο πλούτο και τις στρατηγικές δημόσιες επιχειρήσεις της χώρας», σχολίασε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ.

«Πάρτε κόσμε! Η Ελλάδα έχει καταντήσει «μπανανία» των διεθνών κεφαλαιαγορών και των ιδιωτικών συμφερόντων», πρόσθεσε ο κ. Λαφαζάνης.

Πηγή: www.naftemporiki.gr