Επικαιρότητα ΒΕΑ 2-06-2010

  • – Το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη σε ύψος ρεκόρ 10,1% στην Ελλάδα.

  • – Το ΥΠΟΙΑΝ αξιολόγησε θετικά το αίτημα της ΚΕΕΕ και της ΟΥΕ να μη καταργηθεί το Εποπτικό Συμβούλιο ως όργανο εποπτείας του ΓΕΜΗ.

  • – Παρατείνεται έως 30-7-2010 η προθεσμία για την προσκόμιση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για υπαγωγή στη ρύθμιση οφειλών (Ν.3816/2010) προς τις Τράπεζες προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στους δανειολήπτες να αξιοποιήσουν τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ.

Λόγω της παράτασης της προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών, κρίνεται αναγκαία και η παράταση της προθεσμίας αποπληρωμής του 10% των οφειλών που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1-1-2005 έως 30-6-2007 από 15-6-2010 στις 10-8-2010 (Ν.3816/2010).

  • – Θεσπίζονται δημοσιονομικοί κανόνες που θέτουν συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις για τις κρατικές δαπάνες και τα κρατικά έσοδα. Θα επιβάλλεται ανώτατο όριο αύξησης δαπανών του κάθε Υπουργείου. Ο Υπουργός που θα ξεπερνά το plafond θα απολογείται στο Υπουργικό Συμβούλιο, η δε αύξηση θα εγκρίνεται από τη Βουλή. Ο κάθε Υπουργός θα είναι υπόλογος για αποκλίσεις τόσο στο Υπουργείο του όσο και για τους εποπτευόμενους φορείς π.χ. ΟΤΑ, νοσοκομεία, ΝΠΔΔ. Η ευθύνη για την εκτέλεση προϋπολογισμών δεν αφορά μόνο τα ποσά αλλά διαδικασίες και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

  • – Έντονες οι αντιδράσεις για την παράταση επιστροφής ΦΠΑ στις επιχειρήσεις. Ζητείται ανάκληση για την παράταση (ΣΕΒΕ-ΕΒΕΑ-ΣΕΠΕΕ, ΒΕΑ).

  • – Σ/Ν του ΥΠΟΙΑΝ αλλάζει το πλαίσιο προμηθειών στην ιδιωτική ασφάλιση προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των ασφαλισμένων, ιδιαίτερα όσων τοποθετούν κεφάλαια σε συνταξιοδοτικά και επενδυτικά προγράμματα. (ορίζει συγκεκριμένες παραμέτρους για αυξήσεις στα προγράμματα υγείας, καθορίζει στενά περιθώρια καταβολής αποζημιώσεων (για προγράμματα ζωής), προβλέπει προθεσμίες και για διαδικασίες αποζημιώσεων στον κλάδο αυτ/του. Στις ασφάλειες αυτ/του ειδικότερα, εντός 10 ημερών από την έκθεση πραγματογνωμοσύνης ο ασφαλιστής υποχρεούται να ενημερώσει εγγράφως τον ασφαλισμένο για το ύψος της ζημιάς κ.λπ.

  • – Αυξημένος έως και 30% ο κατ' αποκοπή ΦΠΑ που καλούνται να πληρώσουν για το Α' εξαμ. τρέχοντος έτους οι εκμεταλλευτές ταξί (από 220-390€ ανάλογα με την περιοχή έδρας τους). Παράλληλα εντάσσονται από 1-7-2010 στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και στην υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων ΠΟΛ 1073/28-5-2010 ΥΠΟΙΚ.

  • – Αναμόρφωση του «made in Greece» και ενίσχυση των εξαγωγικών επιχειρήσεων για συμμετοχή σε εκθέσεις εξωτερικού προτείνει ο ΣΕΒΕ.

  • – «Design Greece» είναι η νέα πρωτοβουλία ου ΟΠΕ για ανάπτυξη της εξωστρέφειας http://www.designgreece.gr/. Η πρωτοβουλία ανοίγει διάλογο μεταξύ σχεδιαστών και επιχειρήσεων.

  • – Αύριο 3/6 απεργούν εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

  • – Παραίτηση υπέβαλλε ο Διοικητής του ΟΑΕΕ στον Υπ. Εργασίας. Ο βασικός λόγος όπως σημειώνεται είναι η έλλειψη ηθικής υποστήριξης στο πρόσωπο του Διοικητή και η ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης του Οργανισμού.

Πηγή: ΒΕΑ