Νέες ετικέτες σήμανσης συστατικών τροφίμων

Η Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών του Ηνωμένου Βασιλείου συμφώνησε στην πρόταση του Υπουργείου Υγείας για την καθιέρωση νέου ενιαίου σχεδίου ετικετών διατροφικών στοιχείων που τίθενται στις συσκευασίες των τροφίμων.

Το σχέδιο αυτό βασίζεται στη χρωματική διάκριση των φανών οδικής κυκλοφορίας σε ότι αφορά την περιεκτικότητα των τροφίμων σε λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά, άλατα, σάκχαρα και θερμίδες ως ποσοστό της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας, όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα.  Το νέο σύστημα αρχικά θα περιλαμβάνει τα ήδη ισχύοντα όρια περιεκτικότητας συστατικών που προβλέπονται από τον κανονισμό της Ανεξάρτητης Αρχής Τροφίμων του Η.Β. (FSA) σε ότι αφορά στις κόκκινες, πορτοκαλί και πράσινες ενδείξεις των ετικετών.    

 

Τον Νοέμβριο 2012, όταν ανακοινώθηκε η πρόταση του Υπουργείου Υγείας για τροποποίηση των ετικετών, η Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών είχε εναντιωθεί, με το επιχείρημα ότι αυτή η πρόταση θα μπορούσε  δημιουργήσει  προβλήματα σε ορισμένες κατηγορίες τροφίμων. Σε συνεργασία όμως με την Ένωση Λιανοπωλητών Βρετανίας (BRC), η οποία εκδίδει και την ομώνυμη πιστοποίηση ποιότητας, επεξεργάστηκαν νέο σχέδιο ετικέτας, το οποίο αναμένεται να κοινοποιηθεί σε πωλητές και προμηθευτές για διαβούλευση στις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

 

Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, η υιοθέτηση του νέου τύπου ετικέτας διατροφικών στοιχείων θα είναι ενιαία σε όλα τα τρόφιμα, αλλά προαιρετική. Στόχος του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας είναι να ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου συστήματα από το καλοκαίρι τρέχοντος έτος.

 

Για τις εξελίξεις επί του θέματος θα σας τηρούμε ενήμερους.

  

  
 Ο Προϊστάμενος
  
  
 Αντώνιος Κατεπόδης
 Σύμβουλος ΟΕΥ Α΄