Νομοθεσία για την πυροπροστασία των επιχειρήσεων – Πρόληψη και Καταστολή πυρκαγιάς στον εργασιακό χώρο

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Ημαθίας, με θέματα την:

– Νομοθεσία για την πυροπροστασία των επιχειρήσεων
– Πρόληψη και Καταστολή πυρκαγιάς στον εργασιακό χώρο

Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΗΜΑΘΙΑΣ το ΚΕΤΑ-ΚΕΜΑΚ και η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΒΕΡΟΙΑΣ.

s_photo_2_F5997.jpgΣτην αρχή απεύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κος Νικόλαος Ουσουλτζόγλου, ο οποίος τόνισε την μεγάλη χρησιμότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και την αναγκαιότητα να ακούμε τις συμβουλές της και να ακολουθούμε την νομοθεσία που υπάρχει για θέματα πυρασφάλειας, γιατί είναι πιο εύκολο το προλαμβάνειν από το να τρέχεις να σβήσεις μια φωτιά.

Στην συνέχεια έλαβε τον λόγο ο Επιπυραγός κος Διονύσης Συντίλας ο οποίος είναι υπεύθυνος του Γραφείου Πυρασφάλειας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας και αναφέρθηκε στην ισχύουσα νομοθεσία.

Όπως τόνισε, για τις βιομηχανίες- βιοτεχνίες ισχύει ο νόμος 3325/2005 και η 1589/2006 κοινή Υπουργική Απόφαση όπου προβλέπονται συγκεκριμένοι δείκτες πυραντίστασης κάτι που δεν ίσχυε στο προ του 1988 νομοθετήματα. Έτσι πλέον απαιτείται και υποβολή μελέτης πυροπροστασίας η οποία αποτελείται από την παθητική και την ενεργητική πυροπροστασία.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει να κάνει με την ενεργητική πυροπροστασία, ενώ η Πολεοδομία με την παθητική. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σπουδαιότητα είναι η παθητική πυροπροστασία.

s_photo_1_F5954.jpgΟι σύγχρονες βιομηχανίες και άλλου είδους χρήσεων κτίρια, κατασκευάζονται με φέροντα οργανισμό από μέταλλο λόγω χαμηλότερου κόστους και λιγότερου χρόνου κατασκευής, αλλά τα μέταλλα έχουν μηδενικό δείκτη πυραντίστασης και για να αποκτήσουν τον επιθυμητό δείκτη, θα πρέπει να βαφούν με τα κατάλληλα υλικά. Έτσι αρκετά τέτοια κτίρια, ιδίως της περιόδου 1999-2000 δεν πληρούν αυτές τις προδιαγραφές.

Σχετικά με τους πυροσβεστήρες ανέφερε ότι αυτοί θα πρέπει να αναφέρουν πάνω στο σώμα τους συγκεκριμένα πράγματα όπως τον κατασκευαστή, το έτος κατασκευής, την πίεση, το βάρος, το υλικό που περιέχουν και τον σειριακό αριθμό της συσκευής. Θα πρέπει να γίνεται συντήρησή τους κάθε έτος, η αλλαγή της σκόνης (αναγόμωση) θα πρέπει να γίνεται κάθε πέντε έτη, ενώ κάθε είκοσι έτη θα πρέπει να αποσύρονται από την κυκλοφορία.

Για κάποιον επιχειρηματία που έχει 3 επιχειρήσεις , ο προμηθευτής πυροσβεστήρων θα πρέπει, όταν τους παραλαμβάνει για συντήρηση ή αναγόμωση, να εκδίδει 3 διαφορετικές υπεύθυνες δηλώσεις και όχι μία μια και 3 είναι και οι σχετικές μελέτες ( μία για κάθε εγκατάσταση). Ανά τρίμηνο θα πρέπει ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης να υπογράφει σε ειδικό πλαίσιο αφού πρώτα ελέγξει κάποια πράγματα πάνω στον πυροσβεστήρα, ενώ ο συντηρητής του πυροσβεστήρα υπογράφει ανά έτος. Στα 10 έτη γίνεται έλεγχος του δοχείου πίεσης.

Κάθε κτίριο ανάλογα με την χρήση του θα πρέπει να πληρεί και ορισμένες προδιαγραφές. Κτίριο για κάθε χρήση δεν υπάρχει. Θα μπορούσε βέβαια να κατασκευαστεί, αλλά θα κόστιζε τόσο που θα ήταν οικονομικά ασύμφορο να γίνει.

Για τα μεταλλικά κτίρια ο μελετητής θα πρέπει να καταγράφει με ποιο τρόπο θα επιτύχει αυτό που λέει στην μελέτη ότι θα ισχύει για το κτίριο. 
Οι επιχειρηματίες θα πρέπει να είναι γνώστες της μελέτης πυροπροστασίας της επιχείρησής τους. Στην 1589 υπάρχουν 15 παράμετροι για τις βιομηχανίες που θα πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα όπως πχ
– Η ανάρτηση πινακίδων σε εμφανή σημεία
– Το κλείσιμο του διακόπτη με το τέλος της εργασίας
– την δυνατότητα πρόσβασης στην πυροσβεστική φωλιά. Πολλές φορές λόγω εναπόθεσης εμπορευμάτων είναι αδύνατη η πρόσβαση αυτή, με αποτέλεσμα να αναιρείται η όλη επένδυση στο σύστημα πυρασφάλειας μια και αν υπάρξει μια πυρκαγιά δεν θα είναι δυνατή η χρήση αυτών των συστημάτων. Επίσης υπάρχει και πρόβλημα για επέκταση της πυρκαγιάς μια και υπάρχει συνέχεια υλικών προς καύση και δεν υπάρχει ικανή απόσταση μεταξύ των εμπορευμάτων.

Ακόμα και επιχειρήσεις που εκ του νόμου δεν είναι υποχρεωμένες να υποβάλουν μελέτη πυρασφάλειας, καλόν είναι να απευθυνθούν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για να πληροφορηθούν τι είναι υποχρεωμένοι να έχουν και να πάρουν έτσι ένα πιστοποιητικό με πολύ απλές διαδικασίες, το οποίο θα πρέπει να το ανανεώνουν κάθε πέντε χρόνια και να έχουν στην επιχείρησή τους ένα πυροσβεστήρα που ενδεχομένως να χρησιμοποιήσουν για δική τους χρήση, ή για κάποιο διερχόμενο αυτοκίνητο που καίγεται κοντά στο κατάστημά τους.

Τα μέτρα πυρασφάλειας όμως δεν αφορούν μόνο τις επιχειρήσεις αλλά και κτίρια άλλων χρήσεων όπως : Νοσηλευτικά κέντρα, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια- Λύκεια, Δημόσια κτίρια κλπ.

Αναφορικά με την καταστολή της πυρκαγιάς, θα πρέπει να υπάρχει αρχηγός πυρασφάλειας και ομάδες πυρασφάλειας κατανεμημένες σε βάρδιες, που θα εκπαιδευτούν από αξιωματικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και κατόπιν θα γίνονται σε τακτά διαστήματα από τον υπεύθυνο πυρασφάλειας, κάποια μαθήματα και να μην υπάρχει μόνο στα χαρτιά η σύσταση αυτής της ομάδας.

Επίσης πρόβλημα είναι η χρήση υγρού τύπου δείκτη, με αποτέλεσμα να παγώνουν σε χαμηλές θερμοκρασίες, οπότε θα πρέπει να εξετασθεί το ενδεχόμενο χρήσης δείκτη ξηρού τύπου.

Οι εργασίες κατασκευής αυτών των συστημάτων θα πρέπει να ανατίθεται σε εξειδικευμένα άτομα και όχι στον οποιοδήποτε με αποτέλεσμα να κάνει αυτά που αυτός ξέρει και όχι ότι αναφέρεται στην μελέτη. Στα νέα κτίρια απαιτείται μελέτη εγκατάστασης φυσικού αερίου. Πόσοι όμως από αυτούς, ξέρουν να φτιάχνουν σωστά τις εγκαταστάσεις;
Πως προλαμβάνουμε μια πυρκαγιά ; Τηρούμε τα μέτρα που έχουν καταγραφεί στην μελέτη πυρασφάλειας που έχουμε.

Σε περίπτωση πυρκαγιάς τι κάνουμε:

  • σημαίνουμε αμέσως συναγερμό
  • διακόπτουμε το ηλεκτρικό ρεύμα από τον γενικό διακόπτη
  • παίρνουμε από την πυροσβεστική φωλιά το κατάλληλο μέσο για να σβήσουμε την φωτιά
  • ειδοποιούμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο 199
  • απομακρύνουμε από τον χώρο τα εύφλεκτα υλικά

Μετά το τέλος της ομιλίας του, ο κος Συντίλας απάντησε σε ερωτήματα που τέθηκαν από τους παρευρισκόμενους.

Η εκδήλωση συγχρηματοδοτήθηκε κατά 70% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).