Οι δέκα βασικές μεταρρυθμίσεις για να σωθεί η οικονομία

Ο περιορισμός των υπουργείων σε 10 ( από 17 που είναι σήμερα), η δημιουργία θέσεων μόνιμων υφυπουργών σε καίριους τομείς της οικονομίας και η εφαρμογή ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος που θα βασίζεται πάνω σε δέκα βασικούς άξονες, μπορούν να αποτελέσουν το νέο εφαλτήριο για «το κτίσιμο του μέλλοντος της ελληνικής οικονομίας με ορίζοντα το 2020».

Τα παραπάνω τονίστηκαν σε εκδήλωση των πέντε μεγαλύτερων διμερών Επιμελητηρίων, στην οποία παρουσιάστηκε έκθεση με τίτλο «Η ελληνική οικονομία σε αναζήτηση στρατηγικής», η οποία υπογράφεται από τον καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικό διευθυντή τη ΙΟΒΕ, Γ. Στουρνάρα και τον Ν. Βρεττό, διευθύνοντα σύμβουλο της The Boston Consulting Group.

Η έκθεση, που περιλαμβάνει 123 δράσεις κατανεμημένες σε δέκα άξονες μεταρρύθμισης, «αποτελεί μια πλήρη πρόταση και ένα εργαλείο δουλειάς προς την πολιτική ηγεσία, αλλά παράλληλα είναι και το νέο όραμα που έχει ανάγκη ο τόπος», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ελληνο- Αμερικανικού Επιμελητηρίου, Γ. Γραμματίδης, προλογίζοντας την εκδήλωση.

Μεταρρυθμίσεις
Στην εισήγησή του ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι εάν δεν προχωρήσουμε άμεσα σε ριζικές τομές, που αφορούν τους θεσμούς, τη δημοσιονομική διαχείριση, την αναπτυξιακή στρατηγική, τη λειτουργία του ανταγωνισμού (παιδεία- έρευνα- καινοτομία) και το ασφαλιστικό, η ελληνική οικονομία είναι πολύ πιθανό να εγκλωβιστεί σε ένα φαύλο κύκλο χαμηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης και αύξησης του δημοσίου χρέους.

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σήμερα κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού. «Αν η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα εφησυχάσουν και η οικονομία συνεχίσει να κινείται μόνο με τη δύναμη της αδράνειας, θα εγκλωβιστεί στον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης, της υστέρησης του βιοτικού επιπέδου και της έντασης των κοινωνικών ανισοτήτων».

Αντίθετα, αν αφυπνιστούν, δείξουν διορατικότητα και λάβουν τα μέτρα που χρειάζονται, η ελληνική οικονομία «θα ωφεληθεί από ένα νέο ωστικό κύμα».

Ο Ν. Βρεττός τόνισε ότι η υλοποίηση ενός σοβαρού μεταρρυθμιστικού προγράμματος πρέπει να ορίζεται μεταξύ άλλων από:

Ένα μακροχρόνιο και σταθερό πλάνο σε βάθος χρόνο, τουλάχιστον 10ετίας, με σκοπό όχι την επόμενη πολιτική εκλογή, αλλά την μεταρρύθμιση αυτή καθεαυτή.

Καθαρές και εμφανείς προτεραιότητες και παρακολούθηση με δείκτες απόδοσης και προόδου.

Το διορισμό μόνιμων διοικητικών στελεχών στο δημόσιο, περιλαμβανομένων και μόνιμων υφυπουργών, υπεύθυνων για κάθε δράση με μακροχρόνιο ορίζοντα και ανεξάρτητα από την εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία.

Τη δημιουργία ενός επιτελικού οργάνου σχεδιασμού και παρακολούθησης των μεταρρυθμίσεων.

Τον επανασχεδιασμό της δημόσιας διοίκησης και ένα ορθολογικά δομημένο κυβερνητικό σχήμα.

Τη συνειδητή πάταξη της ανομίας, της ατιμωρησίας και της διαφθοράς.

Γραφειοκρατία
Θέμα προτεραιότητας κατά τον κ. Βρεττό αποτελεί ο ορισμός των 20 βασικών διαδικασιών που θα διέπουν τις σχέσεις τους κράτους με τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, οι οποίες «θα πρέπει να απλοποιηθούν κατά 80%».

Επίσης, αναγκαία είναι «η απόλυτη απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης», που θα πρέπει να γίνει με την επανίδρυση του ΕΛΚΕ, ο οποίος θα μετατραπεί σε ένα φορές που θα απαρτίζεται από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες που εμπλέκονται στις διαδικασίες αδειοδότησης. Στις περιφέρειες θα πρέπει να ιδρυθούν Κέντρα Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων που θα υπάγονται στο ΕΛΚΕ.

Οφέλη
Τα δυνητικά οφέλη του προτεινόμενου μεταρρυθμιστικού προγράμματος, υπογράμμισαν οι ομιλητές, είναι πολλαπλά. Μόνο η βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η μείωση του διοικητικού βάρους, έχει εκτιμηθεί ότι σε βάθος χρόνο έχει όφελος τουλάχιστον 10% του ΑΕΠ.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι πρόεδροι των επιμελητηρίων Ελληνο- Αμερικανικού, Ελληνο- Βρετανικού, Ελληνο- Γαλλικού, Ελληνο- Γερμανικού και Ελληνο- Ιταλικού.

Γιάννης Στουρνάρας
Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι την επόμενη δεκαετία οι όροι ασφάλισης, οι κανόνες λειτουργίας και οι παροχές των 13 ενοποιημένων ταμείων θα πρέπει σταδιακά να συγκλίνουν προς τις παραμέτρους του ΙΚΑ.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι θα όχι μόνο οι αυξήσεις των συντάξεων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον κατά μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερες από την αύξηση των μισθών ετησίως, ενώ σήμερα συμβαίνει το εντελώς αντίθετο.

Φρένο στις προσλήψεις
Επίσης θα πρέπει να περιοριστούν δραστικά οι προσλήψεις στο δημόσιο (2 προσλήψεις για κάθε 5 αποχωρήσεις), να καταργηθούν οι περισσότεροι αυτοτελείς φόροι κ.λπ.

Η πρόταση για δέκα υπουργεία…

1. Οικονομίας, με μόνιμους υφυπουργούς (περιστολής εξόδων και αύξησης εσόδων).

2. Συντονισμού Οικονομικής Πολιτικής, που θα περιλαμβάνει τους τομείς βιομηχανίας, εμπορίου, γεωργίας, τουρισμού (με μόνιμο υφυπουργό Τουρισμού).

3. Υποδομών, με τους τομείς της ενέργειας, των δημοσίων έργων, των μεταφορών κ.λπ.

4. Περιβάλλοντος, χωροταξίας και υδάτινων πόρων, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και τα δάση.

5. Κοινωνικής πρόνοιας.

6. Παιδείας (θα περιλαμβάνεται και ο πολιτισμός).

7. Εξωτερικών.

8. Εθνικής Άμυνας.

9. Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης.

10. Δικαιοσύνης.

…και Oι δέκα άξονες μεταρρύθμισης

Οι δέκα βασικές μεταρρυθμίσεις για να σωθεί η οικονομία

Δημοσιονομικός εξορθολογισμός με περιστολή των δαπανών και αύξηση των εσόδων.

Eπαναπροσδιορισμός της έννοιας και του ρόλου του κράτους.

Yγιές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Δημιουργία ισχυρών ελληνικών ομίλων και καινοτόμων επιχειρήσεων σε συνδυασμό με διείσδυση στη N.A. Eυρώπη και στις αναδυόμενες μεσογειακές αγορές.

Aποτελεσματική παιδεία.

Eυέλικτο πλαίσιο για το εργατικό δυναμικό.

Περιβάλλον και πράσινο ενεργειακό ισοζύγιο.

Ποιοτικός τουρισμός και σύνδεσή του με τον πολιτισμό.

Iσχυρή ναυτιλία.

Aνταγωνιστική γεωργία.

Του Θανάση Ηλιοδρομίτη

Πηγή: www.imerisia.gr