Αύξηση εισφορών στον ΟΑΕΕ εξαιτίας των ελλειμμάτων

«Πράσινο φως» για την επιβολή, μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, επιπλέον εισφορών υπέρ του ΟΑΕΕ, ώστε να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματά του, «άναψε» η διοίκηση του Ταμείου καταθέτοντας στο Δ.Σ. εισήγηση για την παρακράτηση 14 μηνιαίων εισφορών αντί των 12.

Το μέτρο (που είχε προαναγγείλει πριν από την προκήρυξη των εκλογών στους εκπροσώπους της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ ο υπουργός Οικονομίας Ι. Παπαθανασίου και το οποίο είχε αποκαλύψει η «Η» στις 29 Αυγούστου) προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπόρων που έβαλαν προσωρινά «μπλόκο» στη λήψη αποφάσεων.

Ο διοικητής του ΟΑΕΕ Κ. Παπαθανασίου, ωστόσο, επικαλούμενος τα ταμειακά προβλήματα από τα διογκούμενα ελλείμματα και τη μείωση των εσόδων (άνω του 2% μέχρι σήμερα) εξ αιτίας και της κρίσης στην αγορά, δήλωσε ότι θα καλέσει άμεσα σε διάλογο τους εκπροσώπους των επαγγελματιών και των εμπόρων ώστε να συζητηθούν τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ?μετεκλογικά έτσι ώστε να εξασφαλιστούν πρόσθετα έσοδα και να βελτιωθούν τα οικονομικά μεγέθη του Ταμείου.

Το σχέδιο
Όπως προκύπτει από την εισήγηση των υπηρεσιών του ΟΑΕΕ στο τραπέζι του διαλόγου θα τεθούν τα παρακάτω μέτρα (για τα οποία θα χρειαστούν πολιτικές αποφάσεις και νομοθετικές ρυθμίσεις):

1. Η σταδιακή παρακράτηση 14 μηνιαίων εισφορών με την πληρωμή ενός επιπλέον διμήνου, σταδιακά από το 2010 έως και το 2013, έτσι ώστε οι καταβαλλόμενες εισφορές να αντιστοιχούν στα ποσά που αναλογούν για την πληρωμή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα (που ήδη πληρώνει ο ΟΑΕΕ στους συνταξιούχους χωρίς, ωστόσο, να εισπράττει κανένα σχετικό έσοδο).

Σύμφωνα με την εισήγηση «τον Ιούνιο του 2010 θα εισπραχθεί η 13η εισφορά χωρίς να επιβληθεί καμία ετήσια αύξηση, το 2011 και το 2012 θα γίνουν κανονικά οι ετήσιες αυξήσεις των εισφορών και το Δεκέμβριο του 2013 θα αρχίσει να εισπράττεται η 14η εισφορά».

2. Η υποχρεωτική μεταφορά στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ (από τον ΟΓΑ) των ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι επιλέγουν ως έδρα της επιχείρησής τους περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων με κριτήριο και την επαγγελματική ιδιότητα του ασφαλιστέου προσώπου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από 12.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και έμποροι, αποφεύγουν σήμερα να ασφαλιστούν στον ΟΑΕΕ με αποτέλεσμα να «χάνονται» εισφορές περί τα 28 εκατ. ευρώ ετησίως.

3. Η μείωση του ποσού των μελλοντικών συντάξεων καθώς, όπως τονίζεται, «καταβάλλονται υψηλές συντάξεις σε σχέση με τις εισφορές» και «ο μέσος δείκτης αναπλήρωσης φτάνει το 110% για 35 έτη ασφάλισης έναντι 70% που είναι στο ΙΚΑ».

Τα ελλείμματα
Ο ΟΑΕΕ έχει προϋπολογίσει για φέτος έλλειμμα -άνω των 700 εκατ. ευρώ- παρά την αύξηση κατά 5%, από την 1/1/2009, των εισφορών και τον Οκτώβριο θα χρειαστεί πάνω από 130 εκατ. ευρώ για να πληρώσει συντάξεις. Το αναλογιστικό έλλειμμα του ΟΑΕΕ, ύστερα από 50 χρόνια, θα «αγγίζει» τα 51,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με αναλογιστική μελέτη που έχει συντάξει η Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Του Γιώργου Γάτου

Πηγή: www.imerisia.gr