Οι 85 αναγκαίες δράσεις μέχρι το καλοκαίρι

Οι 85 αναγκαίες δράσεις μέχρι το καλοκαίρι

Φορολογική μεταρρύθμιση, αποκρατικοποιήσεις, μείωση μη μισθολογικού κόστους είναι μεταξύ όσων πρέπει να ολοκληρωθούν
Του Σωτηρη Νικα

Σε 85 ανέρχονται οι δράσεις που θα πρέπει να ολοκληρώσει η Ελλάδα μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2012, ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα με τον επόμενο τριμηνιαίο έλεγχο της τρόικας. Φορολογική μεταρρύθμιση, ουσιαστική έναρξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, αλλαγή του συστήματος προμηθειών, αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος, πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος των δικηγόρων και άλλων, παρεμβάσεις στο σύστημα υγείας και μείωση του μη μισθολογικού κόστους στις επιχειρήσεις είναι οι βασικότερες τομές που θα πρέπει να γίνουν.

Αμέσως μετά τον «αγώνα δρόμου» για την ολοκλήρωση των «προαπαιτούμενων δράσεων» (prior actions) για την έγκριση του νέου Μνημονίου, η Ελλάδα δεν έχει χρόνο για καμία καθυστέρηση στην εφαρμογή του νέου προγράμματος. Ωστόσο, το ενδεχόμενο της διενέργειας βουλευτικών εκλογών μοιάζει αρκετό για να τινάξει τον όποιο προγραμματισμό έχει γίνει στο πλαίσιο της υλοποίησης των μέτρων του νέου Μνημονίου.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτές τις μέρες βρίσκονται τα «μεσαία» στελέχη της τρόικας στην Αθήνα για να ελέγχουν από κοντά την πορεία του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης, καθώς και το κατά πόσο εκδίδονται όλες οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις κ.λπ. για την εφαρμογή των μέτρων. «Η τρόικα έχει τη λίστα με όλες τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν και όταν αυτό συμβαίνει προσθέτει δίπλα στην κάθε δράση τη λέξη «Εγινε»» αναφέρει χαρακτηριστικά παράγοντας με γνώση των διεργασιών.

Ανάλογη αναμένεται να είναι η αντιμετώπιση της τρόικας και στο πλαίσιο του τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα στο δεύτερο τρίμηνο του 2012 (Απρίλιος – Ιούνιος). Αλλωστε, περισσότερα στελέχη της θα βρίσκονται στην Αθήνα σε μόνιμη βάση, οπότε θα μπορούν να «τσεκάρουν» τι γίνεται και τι όχι. Από τις 85 δράσεις, οι σημαντικότερες είναι:

1. Φορολογική μεταρρύθμιση και ενίσχυση των θεσμών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Στις βασικές αλλαγές περιλαμβάνεται η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, η εξάλειψη των απαλλαγών και των προνομιακών καθεστώτων και η αύξηση αντικειμενικών αξίων. Επίσης, θα πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία πρόσληψης, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα επαναξιολόγησης και πρόσληψης ελεγκτών (1.000 άτομα) μέσα στο πλαίσιο των συνολικών ορίων προσλήψεων του Δημοσίου, με σκοπό την επίτευξη του στόχου των 2.000 φορολογικών ελεγκτών μέχρι το τέλος του 2012.

2. Μεταρρύθμιση του συστήματος δημόσιων προμηθειών και συμβάσεων.

3. Αποσύνδεση φορολογίας, εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, μερισμάτων και καταβολών προς τις επαγγελματικές ενώσεις από τις δικηγορικές αμοιβές, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να προχωρήσει η πλήρης απελευθέρωση του επαγγέλματος του δικηγόρου. Σειρά παρεμβάσεων για το ουσιαστικό άνοιγμα θα γίνει και για άλλα επαγγέλματα μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

4. Εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης.

5. Αναμόρφωση δικαστικού συστήματος. Εξορθολογισμός και αναδιοργάνωση των ειρηνοδικείων. Θα πρέπει να προχωρήσει η αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ενώ η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει έμφαση στις φοροδίκες.

6. Επιβολή της μεσοσταθμικής μείωσης των αμοιβών που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στα λεγόμενα «ειδικά μισθολόγια» κατά 10%.

7. Περαιτέρω μείωση των φαρμακευτικών δαπανών, των νοσοκομειακών δαπανών και των παροχών προνοίας. Πρόκειται για το κομμάτι των δημοσίων δαπανών που θα υποστεί το επόμενο μεγάλο «κούρεμα».

8. Προώθηση αποκρατικοποιήσεων. Μέχρι τα τέλη του Ιουνίου θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες πώλησης ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ενώ θα πρέπει να είναι έτοιμη η μελέτη για την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου. Μάλιστα, θα πρέπει να δημοσιευτεί στο Διαδίκτυο η πλήρης απογραφή των κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

9. Αλλαγές στο σύστημα υγείας (διακυβέρνηση, συνταγογράφηση, χρήση γενόσημων φαρμάκων). Στόχος είναι να μειωθούν περαιτέρω οι δαπάνες του κράτους για την υγεία. Μάλιστα, στο Μνημόνιο αναφέρεται πως εάν η μηνιαία παρακολούθηση της δαπάνης για τη συνταγογράφηση δείξει ότι η μείωση των φαρμακευτικών δαπανών δεν παράγει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, θα πρέπει άμεσα να λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα, ώστε η φαρμακευτική κατανάλωση να διατηρηθεί υπό έλεγχο.

10. Μείωση μη μισθολογικού κόστους στις επιχειρήσεις με ταυτόχρονη αντιμετώπιση των φαινομένων της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο θα πρέπει να διεξαχθεί μία ανεξάρτητη αξιολόγηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα της δομής και των δραστηριοτήτων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ενώ θα τεθούν ποσοτικοί στόχοι για τον αριθμό των ελέγχων αδήλωτης εργασίας που πρέπει να εκτελεστούν.

Επίσης, για όσες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν την κάρτα εργασίας, θα είναι υποχρεωτική η ταυτόχρονη πληρωμή μισθών, παρακρατηθέντων φόρων επί της μισθοδοσίας και κοινωνικών εισφορών με ηλεκτρονικά μέσα.


 

Πηγή: kathimerini.gr