Ορκίστηκε η νέα Διοίκηση του Επιμελητηρίου Ημαθίας

Ορκίστηκε η νέα  Διοίκηση του Επιμελητηρίου Ημαθίας

Ν. Ουσουλτζόγλου: Δεν μπορεί πλέον η Ελλάδα και η Ημαθία να αναπτύσσεται με κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες.

Γ. Παπαστάμκος: Γεωργία και πρωτογενής τομέας, ο ασφαλέστερος οδοδείκτης για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση.

s_DSCF0451_F25867.jpgΠραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 4 Μαρτίου  η τελετή ορκωμοσίας  του Διοικητικού Συμβουλίου που προέκυψε από τις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου 2011 καθώς και η κοπή της βασιλόπιτας. Σε μια σεμνή τελετή ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βεροίας Νάουσης και Καμπανίας τέλεσε την ορκωμοσία και την κοπή της βασιλόπιτας . Στην συνέχεια ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου κ. Νικόλαος Ουσουλτζόγλου αφού  καλωσόρισε τους προσκεκλημένους απηύθυνε τον καθιερωμένη ομιλία ,  αναφερόμενος στην τρέχουσα οικονομική κατάσταση και στις προτάσεις του Επιμελητηρίου για την έξοδο από την κρίση. Σε αρκετά του λόγου του τόνισε τις οργανωμένες προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη της χώρας.

Αναλυτικά ο κ. Ουσουλτζόγλου είπε μεταξύ άλλων:

s_DSCF0472_F28101.jpg«Εκ μέρους του Δ.Σ και των εργαζομένων στο Επιμελητήριο Ημαθίας ευχαριστώ όλες και όλους που μας τιμάτε σήμερα με την παρουσία σας.  Και είναι ιδιαίτερη χαρά μου, που απευθύνομαι σ' ένα τόσο εκλεκτό ακροατήριο, το οποίο εξ ορισμού προβληματίζεται για την πρόοδο και την ευημερία του τόπου μας.

Δυστυχώς είναι κοινή διαπίστωση ότι στο μέσο πολίτη και επιχειρηματία, η οικονομική κρίση  μοιάζει σαν αφορμή να ξαναγυρίσουμε στις παλιές μεθόδους και απλές μορφές χρηματοοικονομικών  συναλλακτικών πρακτικών.

Πολλοί την εκμεταλλεύονται (μικροπολιτικά θα έλεγα) για να προβάλουν τα παλιά  συμπεράσματα που είχαν ήδη στο μυαλό τους για την κατάρρευση  του κοινωνικού  συστήματος.

s_DSCF0467_F29580.jpgΣτην πραγματικότητα όμως, αυτό που θα πρέπει να απαντηθεί το συντομότερο δυνατό, είναι το που θα πρέπει να «ποντάρει» η ελληνική οικονομία μέσα στα επόμενα χρόνια για να μπορέσουν να επανέλθουν οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας;

Αν και θα περίμενε κανείς η απάντηση να δοθεί από την κυβέρνηση, έρχεται από την μελέτη της εταιρείας McKinsey «Η Ελλάδα 10 χρόνια μπροστά», που έγινε για λογαριασμό του ΣΕΒ, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

s_DSCF0470_F31876.jpgΑπό την έρευνα προκύπτει ότι…μέχρι το 2020 αναμένεται να δημιουργηθούν 450.000 με 520.000 νέες θέσεις εργασίας εάν αναπτυχθούν περαιτέρω οι 5 μεγαλύτεροι κλάδοι της χώρας (τουρισμός, λιανεμπόριο, ενέργεια, βιομηχανία και αγροτική παραγωγή), που καλύπτουν ήδη το 42% της συνολικής Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας. Οι τομείς αυτοί συνεισφέρουν τα μέγιστα στα φορολογικά έσοδα, απασχολούν τους περισσότερους εργαζόμενους (πάνω από 50%) και θα ωφεληθούν συγκριτικά πολύ περισσότερο από τις ευρύτερες θετικές επιπτώσεις των «οριζόντιων» δράσεων.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον όμως είναι η είσοδος 8 υπο-κλάδων, που εμφανίζονται στην έρευνα ως «Αναδυόμενοι Αστέρες», οι οποίοι – παρά το σημερινό περιορισμένο τους μέγεθος – έχουν τη δυνατότητα να καταγράψουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στο μέλλον.

Μεταξύ αυτών είναι 6 κυρίαρχοι κλάδοι:

  1. Η φαρμακοβιομηχανία
  2. Ο εναλλακτικός τουρισμός
  3. Η ιχθυοκαλλιέργεια
  4. Η δημιουργία περιφερειακού διαμετακομιστικού κέντρου εμπορευμάτων
  5. Η διαχείριση αποβλήτων
  6. Η φροντίδα των ηλικιωμένων και των χρόνια ασθενών


και 2 δευτερεύοντες κλάδοι, που μπορούν όμως να αποτελέσουν το νέο εξωστρεφές μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας:

  1. Εξειδικευμένες κατηγορίες τροφίμων, όπως τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ για παράδειγμα, καθώς και
  2. H δημιουργία και ανάπτυξη προγραμμάτων κλασσικών σπουδών

Αγαπητοί προσκεκλημένοι, κατ' αρχήν οφείλουμε να δηλώσουμε επιφυλακτικά αισιόδοξοι, υπό την έννοια ότι η βάση του προβλήματος της ελληνικής οικονομίας πηγάζει κατά το πλείστον από δομικά προβλήματα της οικονομίας και από εσφαλμένες νοοτροπίες και πολιτικές, οι οποίες ίσχυσαν επί πολλά έτη. Υπό την έννοια αυτή, αν γίνει μια ουσιαστική και συνεπής προσπάθεια βελτίωσης των προβλημάτων, τότε, η οικονομία της χώρας μπορεί πραγματικά να προχωρήσει με γρήγορους αναπτυξιακούς ρυθμούς, υπό την προϋπόθεση ότι θα πεισθεί η ελληνική κοινωνία να στηρίξει την προσπάθεια αυτή.

 Μετά την ολοκλήρωση του PSI και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, έχουμε μπροστά μας τα εξής: Τραγική εικόνα της χώρας και της αξιοπιστίας της, για τα οποία πρέπει να βρούμε γρήγορες και σταθερές λύσεις. Μεγάλη έλλειψη κοινωνικής συνοχής η οποία θα παραταθεί όσο τα προβλήματα θα συνεχίσουν να υφίστανται. Αντίδραση του συστήματος και των κρατούντων σε οποιεσδήποτε αλλαγές. Ολοφάνερη έλλειψη ηγεσίας και σε πολλές περιπτώσεις και έλλειψη σοβαρότητας και υπευθυνότητας. Την αντιμετώπιση δύο μεγάλων θεμάτων της Ανεργίας και της Ρευστότητας, που είναι κρίσιμα για την επιτυχία των προγραμμάτων.

Αναφορικά με την ρευστότητα, παρατηρώντας τις συμπεριφορές των ελληνικών τραπεζών σε ότι αφορά την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, αντιλαμβανόμαστε εύκολα  ότι οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί γυρίζουν την πλάτη στην ελληνική επιχειρηματικότητα και δεν διατίθενται να δώσουν χρήμα στην ελληνική αγορά, παρά τις σημαντικές ενέσεις ρευστότητας που αντλούν από το ελληνικό δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ακολουθούν το ρητό «μόνοι στα κέρδη μαζί στις ζημίες», κατά το «μαζί τα φάγαμε».

  – Η Επιχειρηματικότητα η Καινοτομία, η Προστιθέμενη αξία και η Εξωστρέφεια είναι οι κύριοι άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να κτισθεί το Αναπτυξιακό Μοντέλο της χώρας.

– Η σωστή διαχείριση και η αξιοποίηση τεχνογνωσίας από το εξωτερικό που θα αφορά θέματα της Δημόσιας Διοίκησης και της Οργάνωσης κρίνεται απαραίτητη.

– Υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς, οι οποίοι δεν πρέπει να αποτελούν πεδία πολιτικής αντιπαράθεσης και απαιτούν συναίνεση στο σχεδιασμό τους, όπως η Παιδεία, ο Τουρισμός, η Ναυτιλία και η Ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα.

– Είναι αναγκαία η δημιουργία όλων εκείνων των προϋποθέσεων που θα κάνουν την Ελλάδα ελκυστική, τόσο για εθνικές όσο και για διεθνείς επενδύσεις.

– Πρέπει να δημιουργήσουμε προοπτικές ανάπτυξης και ανασυγκρότησης του πρωτογενούς Τομέα και σταδιακά της Μεταποίησης.

– Η έννοια, τόσο της χρονικής όσο της ποσοτικής στοχοθέτησης, κρίνεται αναγκαία και στην παρούσα φάση και στο μέλλον.

– Πρέπει, πλέον, να κτισθεί οριστικά η εμπιστοσύνη μεταξύ κράτους και πολιτών.

– Η διαφάνεια και η ειλικρίνεια αποτελούν θεμελιώδεις άξονες οικοδόμησης της εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών.

– Υπάρχει ανάγκη έγκαιρης και έγκυρης επικοινωνίας και ενημέρωσης, με ειλικρίνεια και σεβασμό προς τους πολίτες της χώρας, για θέματα οικονομικής και κοινωνικής φύσεως, καθώς και για θέματα ασφάλειας και εθνικής κυριαρχίας, που επηρεάζουν σημαντικά το μέλλον των πολιτών, αλλά και των επιχειρήσεων που λειτουργούν και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

– Η έννοια της κοινωνικής υπευθυνότητας πρέπει να είναι οδηγός στην προσπάθεια μας αυτή, τόσο σε επίπεδο ατομικό όσο και σε επίπεδο Επιχειρήσεων και Κράτους.

– Η επικοινωνία προς το εξωτερικό πρέπει να είναι συντονισμένη και να στοχεύει στην ανάκτηση της αξιοπιστίας μας ως Κράτους.

Από όλα τα παραπάνω γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι προτάσεις και οι ενέργειες του Επιμελητηρίου Ημαθίας αναφορικά με το επιχειρηματικό μέλλον της περιοχής μας, όχι μόνο κινούνται στη σωστή κατεύθυνση αλλά προετοιμάζουν το έδαφος για την μετέπειτα αναπτυξιακή πορεία της περιοχής.

Συνοπτικά σας αναφέρω ότι οι αναπτυξιακές ενέργειες του Επιμελητηρίου Ημαθίας τα τελευταία χρόνια εστιάζονται στα κάτωθι θέματα: 

Ανάπτυξη της εξωστρέφειας
Έχουμε αναπτύξει σχέσεις με Επιμελητήρια από πάρα πολλές χώρες όπως την Τουρκία, τα Σκόπια, το Ισραήλ, τη Ρωσία, την Αυστρία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Σερβία, την Αλβανία και αλλού, οργανώνουμε και φιλοξενούμε επιχειρηματικές αποστολές

Στήριξη πρωτογενούς τομέα
Προωθούμε την υλοποίηση της δράσης Αγροπολις, μιας ολοκληρωμένης ιδέας για την προώθηση της αγροτικής επιχειρηματικότητας με στόχο να καταστεί η Ημαθία κέντρο της αγροτικής οικονομίας. Προωθούμε τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής και επιβραβεύουμε δράσεις εξωστρέφειας αγροτικών προϊόντων όπως η εξαιρετική δουλειά του συνεταιρισμού VAENI για τις εξαγωγές κρασιού στην Κίνα.

Δημιουργία Κέντρου Διαμετακόμισης Προϊόντων
Προωθούμε την αξιοποίηση υπαρχουσών μηχανολογικών και μεταφορικών υποδομών, την αξιοποίηση της Αγοράς της Κουλούρας και τη δημιουργία εμπορευματικού αεροδρομίου στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Αλεξάνδρειας. Διεκδικούμε την ολοκλήρωση των κάθετων οδών της Εγνατίας (Βέροια-Νάουσα-Έδεσσα) και (Αλεξάνδρεια -Γιαννιτσά) και τη διπλή σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης –  Κεντροδυτικής Μακεδονίας

Φυσικό Αέριο και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Προωθούμε τις ΑΠΕ με πολλές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποιήσαμε την τοπική κοινωνία για να περάσει το Φυσικό Αέριο από το Νομό μας, ενώ πιέζουμε και για την παροχή μεσαίας και χαμηλής πίεσης στο φυσικό αέριο

Διοικητική εξυπηρέτηση επιχειρήσεων
Υλοποιήσαμε και λειτουργούμε το Γενικό Εμπορικό Μητρώο καθώς και το Συνήγορο του Επιχειρηματία και με τον τρόπο αυτό παρέχουμε σημαντικές υπηρεσίες στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Νομό μας.

Χωροθέτηση επιχειρήσεων.
Διεκδικούμε ΒΙΠΕ- ΒΙΠΑ

Προωθούμε και υποστηρίζουμε τη σύνδεση εκπαίδευσης και επιχειρηματικότητας.
Οργανώσαμε πάρα πολλές εκδηλώσεις για τη στήριξη και την ενημέρωση των επιχειρηματιών καθώς και την ενημέρωση της νεολαίας μας για το επιχειρείν, με επισκέψεις και διαλέξεις και στα σχολεία.

Αποκέντρωση αναπτυξιακών δράσεων
Διεκδικήσαμε την υλοποίηση μιας περιφέρειας χωρίς τη μητροπολιτική Θεσσαλονίκη, ενστερνιζόμενοι πλήρως το πολυκεντρικό μοντέλο ισόρροπης οικονομικής ανάπτυξης, σχετικά  με την χωροταξία, και πάντα σεβόμενοι το μητροπολιτικό ρόλο της Θεσσαλονίκης στην ευρύτερη  περιοχή.

Ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον
Προσδώσαμε ιδιαίτερη σημασία στην αγαστή και στενή συνεργασία με όλους τους τοπικούς θεσμικούς φορείς με στόχο πάντα την από κοινού άσκηση πίεσης προς την Κεντρική Διοίκηση προς όφελος της ευημερίας στην περιοχή μας αλλά και τη δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε τοπικό επίπεδο, σε αντίθεση με το επιχειρηματικό κλίμα της χώρας στο σύνολό της.

Η Ημαθία είναι μια ευλογημένη περιοχή, με πλούσιους φυσικούς πόρους, με εξαιρετική παραγωγή αγροτικών προϊόντων, με μεγάλες μεταποιητικές μονάδες, με σπουδαία ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά, με πολλά τουριστικά αξιοθέατα, με καταπράσινα βουνά. Είναι επίσης οδικός και σιδηροδρομικός κόμβος για όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και βρίσκεται στην καρδιά του Μακεδονικού κάμπου. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας δώσω ένα σημαντικό στατιστικό στοιχείο αναφορικά με το Νομό μας: σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας του έτους 2010, ο Νομός Ημαθίας εξάγει το 21% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών νωπών και επεξεργασμένων φρούτων και λαχανικών. Το νούμερο είναι πραγματικά τεράστιο και αποδεικνύει περίτρανα τον εξαγωγικό χαρακτήρα της Ημαθίας!!!

Όλα τα παραπάνω αποτελούν σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που αν τα εκμεταλλευτούμε μπορούν να οδηγήσουν την περιοχή μας στην οικονομική ανάπτυξη.

Δεν είναι όμως από μόνα τους αρκετά. Σε όλες τις καπιταλιστικές οικονομίες, από τον 19ο αιώνα και έπειτα, υπάρχουν ακόμη δύο παράγοντες που κρίνονται απαραίτητοι για να υπάρχει οικονομική ανάπτυξη:

  • 1. Η ορθολογική και δίκαιη λειτουργία του κράτους και
  • 2. Η συμπαράσταση, με δίκαιους όρους, από την πλευρά των χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι θα πρέπει να μπει καλά στο μυαλό όλων όσων ασχολούνται με το επιχειρείν ότι δεν δύναται πλέον η Ελλάδα και η περιοχή μας να αναπτύσσεται με κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποβάλλουμε την επιρροή που τυχόν ασκούσε η κεντρική διοίκηση στην επιχειρηματικότητα.

Οι πολιτικοί δεν είναι για να επενδύουν ούτε για να αμείβονται από τις επενδύσεις των επιχειρηματιών (και η αμοιβή δε νοείται μόνο με χρήματα αλλά και με ψήφους). Ο κάθε ένας ας έχει επιτέλους το ρόλο του στην κοινωνία μας και ας ασκεί τα καθήκοντα που του επιβάλει ο ρόλος του και τίποτα παραπάνω. Έτσι σίγουρα τα πράγματα θα είναι καλύτερα.

Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω, πως η δύσκολη συγκυρία επιβάλλει σε όλους μας να ενισχύσουμε περισσότερο τους δεσμούς που μας ενώνουν. Ιδιαίτερα από την πλευρά της Πολιτείας, θα πρέπει να κρατηθεί υψηλά το γόητρο της χώρας και η αξιοπρέπεια των Ελλήνων, που τα δύο τελευταία χρόνια καταπατήθηκαν από πολλούς και σε υπερβολικό βαθμό. Εύχομαι σε όλους το 2012 να κυριαρχήσει η δύναμη, η αισιοδοξία και η μαχητικότητα που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που θα υπάρχουν και τα επόμενα χρόνια, όπως επίσης η κοινωνική συνοχή και η δικαιοσύνη».

s_DSCF0481_F30396.jpgΚληθείς να απευθύνει χαιρετισμό, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κ. Γιώργος Παπαστάμκος είπε χαρακτηριστικά: «Έφθασε η εποχή όπου οι συσσωρευθείσες  αγκυλώσεις και τα διαρθρωτικά προβλήματα στη χώρα μας μπορούν να ξεπεραστούν και να δημιουργήσουμε ευημερία εκ των κάτω προς τα πάνω. Και τα Επιμελητήρια μπορούν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο». Επισημαίνοντας ότι έχει αλλάξει η Ευρωπαϊκή στάση απέναντι στη γεωργία. « Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Η γεωργία έχει μέλλον. Η γεωργία και ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει το πιο αξιόπιστο εργαλείο, το πιο ασφαλή οδοδείκτη για την έξοδο της χώρας από την κρίση», σημείωσε ο κ. Παπαστάμκος.

s_DSCF0483_F31193.jpgΧαιρετισμό απηύθυνε  και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Άγγελος Τόλκας, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόσφατη αλλαγή χρήσης της Αγοράς της Κουλούρας, σημειώνοντας τη συνεργασία του με το Επιμελητήριο για την επίλυση του θέματος. Τόνισε και αυτός με την σειρά του την αναγκαιότητα στήριξης  και ενίσχυσης της Ημαθίας στον Πρωτογενή τομέα, λέγοντας: «όπως πέσαμε με αρνητικά σημεία, μπορούμε να ανακάμψουμε , γινόμενοι παράγειγμα για όλη τη χώρα».

s_DSCF0460_F420.jpgΤην εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία, οι Περιφερειακές Σύμβουλοι Γεωργία Μπατσαρά,  και κ. Δώρα Μπαλτατζίδου, η αντιδήμαρχος Βέροιας κ. Βέτα Αρχοντάκη, ο αντιδήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Γρηγόρης Στεργιόπουλος, ο αντιδήμαρχος Νάουσας κ. Γεώργιος Βασιλείου,  Πρόεδροι και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων ,γειτονικών Επιμελητηρίων, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας κ. Δημήτρης Παπαχρήστου και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας κ. Διονύσιος Συντίλας.