Ομιλία Προέδρου Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Νικόλαου Ουσουλτζόγλου στην Εκδήλωση Κοπής Πίτας 2007

s-pita-2007a_F16641.jpgΣεβασμιώτατε, 
Κε Υπουργέ
Κ.κ. βουλευτές
Στρατηγέ μου
Κε Νομάρχα
Κυρίες και Κύριοι Δήμαρχοι
Κ. Δ/ντή της Αστυνομίας
Κ.Δ/ντή της Πυροσβεστικής
Φίλοι Πρόεδροι και εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων Πιερίας, Πέλλας, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης
Κυρίες και Κύριοι Διευθυντές Ν.Π.Δ.Δ. Οργανισμών, Τραπεζών, Συνεργάτες
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι
Αγαπητοί Προσκεκλημένοι μας

Εκ μέρους του Δ.Σ. και των εργαζομένων στο επιμελητήριο Ημαθίας, ευχαριστώ όλες και όλους που μας τιμάτε σήμερα με την παρουσία σας.

Η εκδήλωση αυτή έχει γίνει πλέον θεσμός και είναι σχεδόν αναπόφευκτη αλλά και αναγκαία, η αναφορά στην εν γένει οικονομική πορεία της τοπικής και εθνικής οικονομίας.

s-pita-2007b_F16684.jpgΣκοπός μου δεν είναι να σας κουράσω με λόγια, αλλά να κεντρίσω το ενδιαφέρον των αρχών του τόπου μας, των επιχειρηματιών της Ημαθίας και των εργαζομένων για διάλογο και συνεργασίες, που έχουν σκοπό την προκοπή του τόπου, την αειφόρο ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα, τις επενδύσεις, τη μείωση της ανεργίας, την σύνδεση της παιδείας με το επιχειρείν, την ανάπτυξη του εμπορίου, της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας, του τουρισμού, των μεταφορών κα των λοιπών επαγγελμάτων. Στα πλαίσια πάντοτε του συμφέροντος της Εθνικής Οικονομίας θεωρώ ότι οι καινοτομίες και οι νέοι σχεδιασμοί είναι η πεμπτουσία, περισσότερο από ποτέ, στις επιλογές του επιχειρηματία του 2007.
Σε αυτό το κάλεσμα για καινοτομίες οφείλουμε να ανταποκριθούμε όλοι, εφ'όσον προσβλέπουμε σε ένα δημιουργικό μέλλον.

Φέτος που έχουμε νέους άρχοντες στην τοπική αυτοδιοίκηση, αφού τους συγχαρώ ολόθερμα για την εκλογή τους, τους καλώ όπως και τους βουλευτές μας, να σταθούν δίπλα μας για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα προβλήματα.

Απαιτείται επιτακτικά η οριοθέτηση και χωροθέτηση χώρων εγκατάστασης των επιχειρήσεων. Η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού στο νομό δημιουργεί τέτοια σύγχυση στις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων που οδηγεί πολλές σε απόγνωση και σε δικαστικές συγκρούσεις με τις αρχές του τόπου. Πρέπει άμεσα να εξεταστούν και να προσδιοριστούν χώροι εγκατάστασης επιχειρήσεων, ανάλογα με την μορφή και την δραστηριότητα τους. Οι χώροι αυτοί πρέπει να υπάρξουν σε κάθε δήμο ή σε ενοποιημένη γεωγραφική ενότητα μεταξύ των δήμων του νομού. Χώροι που να σέβονται το περιβάλλον.

Με τη διασπορά των χώρων εγκατάστασης επιχειρήσεων, δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης των μικρών μετακινήσεων και επιτυγχάνεται μείωση του κόστους.

Η οικονομία του τόπου μας στηρίζεται βασικά στον πρωτογενή γεωργικό τομέα και στην μεταποίηση των προϊόντων της γης. Ο εκσυγχρονισμός τους υποχρεωτικά περνά από την εκπαίδευση και είναι τραγικό λάθος της κοινωνίας μας που αποστρέφει το πρόσωπο της από την παραγωγή και αναζητά αποκλειστικά απασχόληση στις υπηρεσίες και ειδικά στον δημόσιο τομέα
Ο νομός μας σήμερα είναι πρωτοπόρος σε θέματα ολοκληρωμένης διαχείρισης της γεωργικής παραγωγής. Πολλές επιχειρήσεις ασχολούνται και ξοδεύονται για την εφαρμογή αυτών των τεχνικών παραγωγής αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα καμιά βοήθεια, στους αγρότες και στις επιχειρήσεις για τα βιολογικά προϊόντα ή τα πιστοποιημένα προϊόντα.

Στο περιβάλλον του νομού μας, κατά καιρούς, παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα ρύπανσης. Η επιδότηση προγραμμάτων νιτρορύπανσης που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από φέτος μπορεί να δώσει θετικά αποτελέσματα αλλά και εδώ το πρόβλημα είναι πρόβλημα παιδείας και διαχείρισης των αποβλήτων.

Η γεωθερμία μας επιτέλους πρέπει να αξιοποιηθεί.
Ο δευτερογενής τομέας (η βιομηχανία , η βιοτεχνία , οι κατασκευές) στο Νομό μας εδώ και πολλά χρόνια διέρχεται σοβαρή κρίση. Η βιομηχανική δραστηριότητα, είναι ιδιαίτερα υποτονική, εξαιτίας της βαθιάς κρίσης που διέρχεται ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, της κονσερβοποιίας φρούτων, εξαιτίας πολιτικών εξελίξεων στις χώρες της Ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης, εξαιτίας του ανταγωνισμού από χώρες χαμηλού εργατικού κόστους και εξαιτίας των υπερκερδών Ελληνικών τραπεζών.

Πρέπει να προσεχθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επαναχρησιμοποίηση εγκαταλειμμένων βιομηχανικών κτιρίων και συγκροτημάτων και η αξιοποίηση του εξοπλισμού τους.
Στον τριτογενή τομέα και ειδικότερα στις υπηρεσίες που επιδιώκει να προσφέρει το Επιμελητήριο Ημαθίας.

Η Κυρίαρχη φιλοσοφία του επιμελητηρίου είναι η επιθυμία δόμησης ενός πραγματικού περιβάλλοντος συγχρόνων υπηρεσιών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με την υποβοήθηση τεχνολογιών τηλεπικοινωνίας και πληροφορικής στην περιοχή της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Ο ανταγωνισμός από τη διεθνοποίηση της επιχειρηματικής συνεργασίας θα περιορίσει τον ζωτικό χώρο των Μ.Μ.Ε που κινούνται με εθνικό προσανατολισμό.

Σύμφωνα με έκθεση του Ο.Ο.Σ.Α. για τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης της αγοράς στις ΜΜΕ , το 40% από τις ΜΜΕ είναι απίθανο να επιβιώσει στην παρούσα τους μορφή, χωρίς αλλαγές στο κόστος , στην ποιότητα των προϊόντων και τις διοικητικές πρακτικές.

Σε αυτό το πλαίσιο η σημερινή ελληνική πραγματικότητα χαρακτηρίζεται από τους παρακάτω ανασταλτικούς παράγοντες:

1. Μικρό μέγεθος για το εξελισσόμενο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον

2. Μικρή χρήση σύγχρονων μορφών Management

3. Υστέρηση σε τεχνολογία και καινοτομία.

4. Υστέρηση στο σχεδιασμό προϊόντων και το marketing

5. Ανταγωνιστική στρατηγική με εγχώρια και όχι διεθνή προοπτική
Με βάση αυτά τα προβλήματα το Επιμελητήριο Ημαθίας σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια της ΕΚΕΜ επιθυμούν να ΠΑΡΕΜΒΟΥΝ ακόμα και σ' αυτό το επίπεδο προς τις παρακάτω γενικές κατευθύνσεις:

  1. Εστίαση σε παράγοντες πέραν της ποιότητας και του κόστους όπως η ολοκλήρωση υπηρεσιών, ευελιξία, σχεδίαση, εξατομίκευση, καινοτομικές εφαρμογές.
    2 Καινοτομίες στην εφαρμογή και προσαρμογή νέων τεχνολογιών στη βάση σχέσεων με τον πελάτη και την αγορά.

  2. Αξιοποίηση των παραδοσιακών χαρακτηριστικών της χώρας και της επιχείρησης για δημιουργία διαφοροποιημένων προϊόντων κυρίως σε σχέση με πολιτιστικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά σε τομείς όπως π.χ. τα αγροτικά προϊόντα.