Ομιλία Προέδρου Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Νικόλαου Ουσουλτζόγλου στην Εκδήλωση Κοπής Πίτας 2009

Σεβασμιώτατε,
Κε Υπουργέ
Κ.κ. βουλευτές
Κ. Ευρωβουλευτά
Στρατηγέ μου
Κε Νομάρχα
Κυρίες και Κύριοι Δήμαρχοι
Κ. Δ/ντή της Αστυνομίας
Κ.Δ/ντή της Πυροσβεστικής
Φίλοι Πρόεδροι και  εκπρόσωποι  των Επιμελητηρίων Πιερίας, Πέλλας, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης
Κυρίες και Κύριοι Διευθυντές Ν.Π.Δ.Δ. Οργανισμών, Τραπεζών, Συνεργάτες
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι
Αγαπητοί Προσκεκλημένοι μας

090115_ekd_pita_s01_F17407.jpgΧρόνια Πολλά  και Καλή Χρονιά.
Εκ μέρους του Δ.Σ και των εργαζομένων στο Επιμελητήριο Ημαθίας ευχαριστώ όλες και όλους που μας τιμάτε σήμερα με την παρουσία σας.  Και είναι ιδιαίτερη χαρά μου, που απευθύνομαι σ’ ένα τόσο εκλεκτό ακροατήριο, το οποίο εξ ορισμού προβληματίζεται για την πρόοδο και ευημερία του τόπου μας.

Όλοι γνωρίζουμε λίγο έως πολύ, τον Γολγοθά που καλείται ν’ ανέβει  η οικονομία της χώρας μας αλλά και η παγκόσμια οικονομία.
Συζητώντας και διαβάζοντας για την κρίση που βιώνουμε, διαπιστώνουμε ότι η συντριπτική πλειονότητα των απόψεων είναι κατάμαυρη.
Στο μέσο πολίτη η οικονομική κρίση  μοιάζει σαν αφορμή να ξαναγυρίσουμε στις παλιές μεθόδους και απλές μορφές χρηματοοικονομικών  συναλλακτικών πρακτικών.
Πολλοί την εκμεταλλεύονται (μικροπολιτικά θα έλεγα) για να προβάλουν τα παλιά  συμπεράσματα που είχαν ήδη στο μυαλό τους για την κατάρρευση  του κοινωνικού  συστήματος.

Οι περισσότεροι νουνεχείς πολίτες όμως συμφωνούν ότι δεν κατέρρευσε σήμερα ο Καπιταλισμός, όπως δεν κατέρρευσε ο σοσιαλισμός το 1989 με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.
Τα προβλήματα που έσκασαν κάτω από την άγνοια ή την ανοχή των αρχών οφείλονται στις καταχρήσεις των οικονομικών πρακτικών και μεθόδων από επιτήδειους.

090115_ekd_pita_s02_F17450.jpgΗ ανθρωπότητα όμως δεν μπορεί να γυρίσει πίσω.
Πρέπει να προσπαθήσει να κρατήσει τα όσα θετικά πέτυχε.
Υπάρχει προοπτική. Υπάρχει ελπίδα.
Ανάμεσα στις φωνές, ξεχωρίζουν χρήσιμες και σοβαρές προτάσεις.
Κάθε κρίση εμπεριέχει και τα ψήγματα της αλλαγής.
Τώρα είναι η ώρα να ξαναφτιάξουμε τις οικονομικές δομές με τρόπο που να αντέχουν στο μέλλον και να μην δημιουργούν «φούσκες», να ξαναορίσουμε πως παράγεται και διανέμεται ο πλούτος των εθνών, να ενδυναμώσουμε τις προσπάθειες οικονομικών νεωτερισμών.
Είναι ευκαιρία να διορθωθούμε  και όχι να καταστραφούμε.
Με μια πολιτική πιο προσεγμένη, με καλύτερη  πληροφόρηση, καλύτερες οικονομικές συμβουλές, πληρέστερη προστασία όλων των στρωμάτων των καταναλωτών, αλλά και με περισσότερη μετρησημότητα των αποτελεσμάτων, με περισσότερη εποπτεία.
(Όπου λείπει η εποπτεία, ελλοχεύει η κερδοσκοπία και η απληστία.)

Με σοβαρότερο και στιβαρότερο κράτος και υπηρεσίες, χωρίς μπαξίσια και ρουσφέτια .
Αν δουλέψουμε  προς τέτοιες κατευθύνσεις, μπορούμε όχι μόνο να λύσουμε τα προβλήματα, αλλά και να τα  αποτρέψουμε  το να ξανασυμβούν στο μέλλον.

Να ενθαρρύνουμε και να επιβάλλουμε καλύτερη οικονομική συμπεριφορά από όλους, να προστατεύσουμε  την περιουσία των πολιτών, να κρατήσουμε  τον κοινωνικό ιστό σφιχτοδεμένο και να σταθεροποιήσουμε τις προοπτικές  ανάπτυξης. Να αφουγκραστούμε τις σκέψεις της νέας γενιάς.

Η υλοποίηση τέτοιων μέτρων δεν είναι υπόθεση μόνο των κυβερνήσεων .
Έχουμε χρέος όλοι μας να συμμετάσχουμε και να επικουρήσουμε τους νομοθέτες, ως επαγγελματικές οργανώσεις, σωματεία, τύπος δημοσιογράφοι. Και ακόμα και η ακαδημαϊκή κοινότητα, που μου κάνει εντύπωση πως στη χώρα μας δεν «ακούγεται».
Και επαναλαμβάνω είναι ευκαιρία να διορθωθούμε και όχι να καταστραφούμε από την υπάρχουσα κρίση.

Σκοπό μου δεν είναι να σας κουράσω με λόγια, αλλά στην σημερινή συγκυρία σαν Επιμελητήριο, σαν θεσμικό όργανο της Πολιτείας, σαν σύμβουλος του κράτους, σαν όργανο που πρέπει  να βοηθά το επιχειρείν και τους εργαζόμενους, πρέπει να καταθέτουμε όπου πρέπει τις προτάσεις μας και τις απόψεις μας.

Σήμερα ο διάλογος και οι συνεργασίες για την προκοπή του τόπου μας, για την ανάπτυξη , τις επενδύσεις, για την μείωση της ανεργίας, για την σύνδεση της παιδείας με το επιχειρείν, για την έξοδο από την κρίση είναι απαραίτητη όσο ποτέ.

Το επιμελητήριο χαράσσει και προτείνει πάντα συγκεκριμένη αναπτυξιακή πολιτική για το νομό.
Πάγια και αδιαπραγμάτευτα αιτήματα είναι:
1. Η χωροθέτηση των επιχειρήσεων (ΒΙΠΕ- ΒΙΠΑ), ήδη έχουμε συνεργασία με το Δήμο Πλατέος για την δημιουργία, ΒΙΠΑ.
2. Η είσοδος και η χρησιμοποίηση του Φυσικού Αερίου στο Νομό μας.
3. Η ολοκλήρωση των κάθετων οδών της Εγνατίας (Βέροια- Νάουσα –Έδεσσα) και (Αλεξάνδρεια -Γιαννιτσά ) και η διπλή σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης-  Κεντροδυτικής Μακεδονίας.
4. Η αξιοποίηση  των υπαρχουσών υποδομών (κτιριακών, μηχανολογικών, πάσης φύσεως Βιομηχανικών συγκροτημάτων πρέπει να προσεχθεί  ιδιαιτέρως.
5. Η δημιουργία διεθνούς κόμβου διαμετακομιστικού εμπορίου  με συνδεόμενα Περιφερειακά  Εμπορευματικά κέντρα, σε συνδυασμό  με την αξιοποίηση της Αγοράς της Κουλούρας και το αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας. Εδώ δεν σας αποκρύπτω ότι στο εγγύς μέλλον ίσως έχουμε γερές κόντρες με την Αμάλθεια αν ισχύουν αυτά που διαβάζουμε στον τοπικό τύπο.
6. Η γραφειοκρατία, η πολυνομία η αδυναμία άσκησης συγκεκριμένης Βιομηχανικής, Βιοτεχνικής, Εμπορικής πολιτικής, (φορολογικά, αδειοδοτήσεις κλπ) , οδηγούν σε συρρίκνωση το επιχειρείν.
7. Ανάγκη  για μέτρα στήριξης στις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών πρέπει να ληφθούν  άμεσα  ανάλογα  με αυτά που έλαβε η πολιτεία  για την τουριστική Βιομηχανία της χώρας.
Η εφαρμογή της νέας ΚΟΑ οπωροκηπευτικών, η μεταρρύθμιση- αναθεώρηση των κοινοτικών κανονισμών  για τα φυτοφάρμακα, η υπογραφή MEMORADUM Ε.Ε- Ρωσίας για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, η έλλειψη διαπιστευμένων εργαστηρίων εκδόσεως πιστοποιητικού υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων , το κόστος των αναλύσεων επιβαρύνουν τις εξαγωγές με κίνδυνο το Ελληνικό Εξαγωγικό Εμπόριο να χάσει μια ενδυναμούμενη νέα αγορά.
8. Στον πρωτογενή τομέα, η αγροτική οικονομία εκτός των μεγάλων  διαρθρωτικών προβλημάτων, εμφανίζει σοβαρή αύξηση του κόστους παραγωγής , το οποίο ζητείται να μειωθεί πάραυτα.
 

Δυσχέρεια στην εμπορική διάθεση  των προϊόντων, απειλή  μείωσης επιδοτήσεων και πολλά καλλιεργητικά αδιέξοδα από την εγκατάλειψη παραδοσιακών δραστηριοτήτων, όπως ο καπνός και το βαμβάκι.

Είναι ανάγκη να αλλάξει η πολιτική ώστε να αντιμετωπιστούν  τα πραγματικά προβλήματα του πρωτογενή τομέα παραγωγής. Παράλληλα, πρέπει να ληφθούν  συγκεκριμένα μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης και στον αγροτικό τομέα. Η πολιτεία από την πλευρά της πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για αναχαίτιση των σχεδίων περικοπής των επιδοτήσεων όχι μόνο μετά το 2013, αλλά πολύ νωρίτερα, καθώς κάθε χρόνο οι παραγωγοί διαπιστώνουν μείωση της στήριξης στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.
Οι επιχειρήσεις δυστυχώς ακόμη και σήμερα βάλλονται από παντού, αδιακρίτως και ισοπεδωτικά με τρόπο και ένταση που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει στα όρια της δυσφήμισης και του διασυρμού.
Η Επιστημονική  έρευνα και η μετουσίωση της σε ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, ως κάτι χειροπιαστό, αποτελεί πολύ σημαντικό εργαλείο της σύγχρονης επιχείρησης.

Στο πλαίσιο αυτό το Επιμελητήριο Ημαθίας, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια των όμορων νομών δημιουργεί το Κέντρο Επιχειρηματικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Business service center).
Αποσκοπούμε στην ανάπτυξη της συνεργασίας με τα επιμελητήρια των Βαλκανικών και Παρευξείνιων χωρών, στην δικτύωση τους και εν τέλει στην υποστήριξη της Επιχειρηματικής Κοινότητας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ήδη με το πρόγραμμα της Κοινωνίας της Πληροφορίας μέτρο 3.1 που ολοκληρώθηκε: σας ενημερώνουμε ότι έχει τεθεί σε λειτουργία η νέα δικτυακή πύλη (portal) του Επιμελητηρίου Ημαθίας στο Διαδίκτυο, το οποίο προσφέρει πλήθος υπηρεσιών στα μέλη μας και σας καλούμε να το επισκεφτείτε στη διεύθυνση www.imathiachamber.gr  για να εκμεταλλευτείτε τις υπηρεσίες που σας παρέχει τόσο για την πληροφόρηση σας όσο και στην προβολή των προϊόντων και υπηρεσιών σας.
 

Η σύνδεση του Επιμελητηρίου Ημαθίας με τα ΚΕΠ ολοκληρώθηκε και όλες οι επιχειρήσεις μέλη μπορούν να εξυπηρετούνται από τα 1056  ΚΕΠ της χώρας.
Ακόμη η πλατφόρμα για τον κλάδο τουρισμού είναι προς χρήση από όλα τα μέλη του Επιμελητηρίου Ημαθίας στην ηλεκτρονική Διεύθυνση
www.MEDTOURNET.EU

Ο συνήγορος του Επιχειρηματία συνεχίζει να λειτουργεί  με επιτυχία προσφέροντας υπηρεσία ενημέρωσης, εξειδικευμένη πληροφόρηση και διαμεσολάβησης  προς τα μέλη του Επιμελητηρίου Ημαθίας στις σχέσεις τους  με τους δημόσιους φορείς.

Έχουμε υποβάλλει ακόμη μελέτες ωρίμανσης και προετοιμασίας του επιμελητηρίου Ημαθίας για την προγραμματική περίοδο 2007-2013 σε θέματα  τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών με το μέτρο 5.1 και με το μέτρο 2.1.2 (Ψηφιακή Σύγκληση). Υποβλήθηκε το Τεχνικό Δελτίο έργου με τίτλο : « Ψηφιακό Κέντρο Υπηρεσιών  μιας Στάσης για την  διοικητική εξυπηρέτηση και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων του Νομού Ημαθίας και προώθηση της Ευρυζωνικότητας  και του e-επιχειρείν στις ΜΜΕ του Νομού Ημαθίας».

Σε συνεργασία με τον ΕΛΟΤ εντός Ιανουαρίου 2009 ολοκληρώνεται η Διαχειριστική Επάρκεια (ISO) του Επιμελητηρίου Ημαθίας. Και τέλος με το AGROPOLIS που ανακοινώσαμε πέρσι, με τις υπάρχουσες υποδομές του e-επιχειρείν  που φτιάξαμε, προωθείται η δημιουργία του Κέντρου Επιχειρηματικής Στήριξης με τα αντίστοιχα Βαλκανικά και Παρευξείνια  Επιμελητήρια.

Τέλη της χρονιάς είχαμε μια  πολύ καλή συνεργασία, στην Θεσσαλονίκη, τα Επιμελητήρια της ΕΚΕΜ με  Επιμελητήρια από  τη Σερβία – Μαυροβούνιο – Σκόπια –Αλβανία και Αρμενία.
Σκοπός μας είναι να εγκαταστήσουμε τα μητρώα τους στη βάση που έχουμε ήδη εμείς.
Ιδιαίτερη αξία, για τις τοπικές επιχειρήσεις, είχε η παρέμβαση, προτάσεις του Επιμελητηρίου Ημαθίας για την αντιμετώπιση της  οικονομικής κρίσης. Πήραμε πολλές συγχαρητήριες επιστολές και τηλεφωνήματα από υπουργούς, γραμματείς , προέδρους τραπεζών, οικονομολόγους, επιμελητήρια, αλλά………….
Σήμερα βέβαια δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη αλλά μόνον για την έξοδο από την κρίση.
Και όπως είπα στον πρόλογο μου, υπάρχουν χρήσιμες  και σοβαρές προτάσεις. Συνεργαζόμαστε γι’ αυτές  τις προτάσεις με τα Επιμελητήρια της ΕΚΕΜ και της ΕΚΕΔΥΜ.
Αλλά πάντα θα λέμε ότι ενστερνιζόμαστε το πολυκεντρικό μοντέλο της ισόρροπης οικονομικής ανάπτυξης, όπως το διατυπώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο ψήφισμα του σχετικά  με την χωροταξία και το σχέδιο ανάπτυξης του κοινοτικού χώρου.

Σεβόμαστε  το μητροπολιτικό ρόλο της Θεσσαλονίκης στην ευρύτερη  περιοχή, αλλά εστιάζουμε και στην ανάπτυξη περιφερειακών αστικών κέντρων με στοχευμένες δραστηριότητες.
Ισχυροί οικονομικοί  και κοινωνικοί ιστοί, περιφερειακά της μητρόπολης ενδυναμώνουν τη μητρόπολη- Θεσσαλονίκη, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της, περιορίζουν την αστυφιλία, δημιουργούν  θέσεις  εργασίας στην περιφέρεια και τονώνουν  την οικονομική και περιφερειακή ανάπτυξη.

Δεν θέλουμε η Θεσσαλονίκη να γίνει Αθήνα Νο 2 με υπερνομάρχες και υπερδημάρχους.
Πέραν τούτου, ιδιαίτερη  σημασία προσδίδουμε στην αγαστή συνεργασία με όλους τους θεσμικούς φορείς.
Πάντα η από κοινού  πίεση προς το Κέντρο είναι προς όφελος της περιφέρειας.
Το Επιμελητήριο Ημαθίας, επιθυμεί να συνεργαστεί και να υπηρετήσει όλες τις επιχειρήσεις του νομού, προωθώντας προτάσεις και αιτήματα προς την πολιτεία. Απευθύνεται σε κάθε αρμόδια αρχή, ζητώντας τη συμπαράσταση και τη Βοήθεια για την επίλυση των θεμάτων που μας αφορούν.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω
Τους Βουλευτές τους Νομού μας, το Νομάρχη και του Δημάρχους μας, τους Προέδρους Φορέων- Συλλόγων, Ομοσπονδιών, για τη γόνιμη συνεργασία μας.
Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης  του Νομού για την προβολή και διάχυση των απόψεων του Επιμελητηρίου.

Τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΚΕΜ και ΕΚΕΔΥΜ  Παυλίδη Δημήτριο
και τέλος ιδιαιτέρως τους συναδέλφους Προέδρους των Επιμελητηρίων της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας  που μας τιμούν σήμερα με την παρουσία τους, για την άριστη με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ συνεργασία που έχουμε.

Κυρίες και κύριοι,
Η εθιμοτυπική αυτή ετήσια συνάντηση μας για την  κοπή της Βασιλόπιτας, ενισχύει τους ανθρώπινους δεσμούς μεταξύ μας. Ελπίζω πως η σημερινή παράθεση των απόψεων μας θα προβληματίσει όσους πρέπει, και τα επιχειρηματικά θέματα και οι σκέψεις  που σας παραθέσαμε θα μας κεντρίσουν ώστε όλοι μαζί να ξαναανασκουμπωθούμε  και να παλέψουμε  για αυτό τον τόπο, για την έξοδο από την κρίση, για καλύτερες προοπτικές να ανέβουμε τον Γολγοθά, και να έρθει πάλι η Ανάσταση.

Παρακαλούμε ο καλός Θεός της Ερατεινής Ημαθίας να μας βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση και να μη μας εγκαταλείψει ποτέ.

Εύχομαι το 2009 να περάσει όσο το δυνατόν ανώδυνα

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ