ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΠΟΣΑ ΚΑΘΑΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομίας τα ελάχιστα ποσά καθαρού εισοδήματος που αντιστοιχούν στα εφάπαξ ποσά φόρου που θα καταβάλλουν φέτος οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων, διαμερισμάτων και κάμπινγκ, πλανόδιων λιανοπωλητών και λιανοπωλητών σε λαϊκές αγορές, καθώς και οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται φορτηγά αυτοκίνητα Δ.Χ..

ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις θα βρεθούν και φέτος πρώτοι «αντιμέτωποι» με την Εφορία, καθώς καλούνται να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του Α.Φ.Μ. τους από τις 3 έως και τις 17 Μαρτίου. Το δεδομένο φυσικά αυτό αναγκάζει και το οικονομικό επιτελείο να αποσαφηνίσει ταχύτερα τον τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και εμποροβιοτεχνών, για το εάν δηλαδή θα προχωρήσει στη μετάθεση για το 2010 του μέτρου που αφορά την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 10.500 ευρώ και τη θέσπιση φορολογικού συντελεστή 10% για εισοδήματα μέχρι του ποσού αυτού. Από την άλλη πλευρά οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα υποβάλλουν φέτος τις δηλώσεις τους από τις 5 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου, ενώ τα νομικά πρόσωπα στο τρίμηνο Μαρτίου – Απριλίου.

ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΕΝΔΟΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΦΠΑ
«Καμπανάκι» έχει χτυπήσει στο υπουργείο Οικονομίας ύστερα από τον εντοπισμό πολλών επιχειρήσεων που δήλωσαν στην Εφορία ανύπαρκτες ενδοκοινοτικές συναλλαγές με Ουγγρικές επιχειρήσεις, με στόχο να καταφέρουν να εισπράξουν παράνομα από τις Δ.Ο.Υ. τις επιστροφές του Φ.Π.Α. των εισροών τους. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις εντοπίστηκαν ύστερα από διασταυρώσεις στοιχείων στις οποίες προχώρησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, που συνέκρινε τους πίνακες ενδοκοινοτικών συναλλαγών και διαπίστωσε ότι πολλές Ελληνικές επιχειρήσεις δήλωσαν ενδοκοινοτικές παραδόσεις ενώ οι Ούγγροι αγοραστές δεν δήλωσαν αντίστοιχες αποκτήσεις από τους Έλληνες. Ήδη έχουν σταλεί σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες αναλυτικές καταστάσεις με τα στοιχεία των επιχειρήσεων, οι εκπρόσωποι των οποίων θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για το εάν έγιναν οι συναλλαγές ή όχι οπότε και θα αντιμετωπίσουν αυστηρές κυρώσεις.

ΑΓΓΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΚΡΙΣΗ
Αύξηση της ανεργίας και πτώση του τζίρου στη βιομηχανία, το λιανεμπόριο και τις υπηρεσίες δείχνει η οικονομική συγκυρία του ΙΟΒΕ για το μήνα Δεκέμβριο καταγράφοντας έτσι τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οκτώ στους δέκα Έλληνες εκτιμούν επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα διαμορφώθηκε στις 54,3 μονάδες χάνοντας περισσότερες από 25 σε σχέση με τον Αύγουστο.

ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ Η ΠΑΡΟΧΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
Σήμερα 13 Ιανουαρίου επρόκειτο να αρχίσει η αποκατάσταση της παροχής φυσικού αερίου και στην ελληνική αγορά, όπως ειδοποίησε σχετικώς χθες η Gazprom τη ΔΕΠΑ.

ΜΙΚΡΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗΝ ΒΕΝΖΙΝΗ
Αυξήσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων από δύο έως και πέντε λεπτά το λίτρο σε διάστημα μιας εβδομάδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων αλλά και τις μετρήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώθηκε στα 0,83 ευρώ στις 9 Ιανουαρίου από 0,809 ευρώ το λίτρο στις 2 του ίδιου του μήνα.

Πηγή: ΕΒΕΑ