Πρωτοβουλία τόνωσης επιχειρηματικών σχέσεων με τη Γερμανική Αγορά

Συνάντηση του Γερμανού Πρόξενου με εκπροσώπους τοπικών φορέων στο επιμελητήριο Ημαθία

s_pro3enos_01_F20693.jpgΟι βάσεις για την ανάπτυξη στενών σχέσεων εμπορικού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, μπήκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Ημαθίας με επίσημο προσκεκλημένο τον Γενικό Πρόξενο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη κ. Walter Leuchs, στο Επιμελητήριο Ημαθίας.

Στο τραπέζι της συζήτησης παρακάθησαν, ο Νομάρχης Ημαθίας κ. Κώστας Καραπαναγιωτίδης, ο Νομάρχης Πέλλας κ. Μιχάλης Καραμάνης, ο Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου κ. Αθανάσιος Κελέμης, Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Νίκος Ουσουλτζόγλου.Παραβρέθηκαν, Ο Αντινομάρχης Πέλλας κ. Χρήστος Κίτσος, οι Δήμαρχοι, Βέροιας κ. Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, Αλεξάνδρειας κ. Μπάμπης Γκιόνογλου, Ανθεμίων κ. Δημήτρης Σιδηρόπουλος, Αντιγονιδών κ. Γρ. Στεργιόπουλος, Δοβρά κ. Χρ. Τσιούντας και ο Δήμαρχος Σκύδρας.

s_pro3enos_02_F20719.jpgΟ κ. Ουσουλτζόγλου καλωσόρισε τον Γερμανό Πρόξενο και αναφέρθηκε σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων που αφορούν τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και δράσεις που έχει δρομολογήσει το Επιμελητήριο, τονίζοντας τα εξής:

Η Ημαθία και η ευρύτερη περιοχή του τόξου των τριών νομών Ημαθίας- Πέλλας – Πιερίας, διαθέτει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα που την καθιστούν ελκυστική για την ανάπτυξη της επενδύσεων. Αυτά είναι:

-Η κομβική γεωγραφική θέση (οδικό δίκτυο, λιμάνια, σιδηροδρομική σύνδεση, αεροδρόμιο, γειτνίαση με τη Βαλκανική)

-Εξειδίκευση στην παραγωγή και μεταποίηση άριστης ποιότητας αγροτικών προϊόντων.

-Αυξημένες εξαγωγές αγροτικών προϊόντων

-Επιστημονική και τεχνική υποστήριξη υψηλού επιπέδου

-Ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά

-Μεγάλη τάση επέκτασης επιχειρηματικών δράσεων στη Βαλκανική

-Ανεπτυγμένο διεθνές δίκτυο συνεργασιών

-Ηλεκτρονικές υποδομές διαδικτυακής συνεργασίας (auto matching applications) και παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

-Υπάρχουσες τεχνικές υποδομές

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας, τόνισε τη σημασία της δημιουργίας αεροδρομίου στην Αλεξάνδρεια και την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Βέροιας – Νάουσας – Σκύδρας – Έδεσσας.

Ακόμα επεσήμανε τις ιδιαιτερότητες και την προοπτική που δημιουργεί η σύσταση του Φορέα "ΑGROPOLIS", σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, την ΤΕΔΚ, το Επιμελητήριο Ημαθίας και το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Β. Ελλάδας.Στο δεύτερο σκέλος της ομιλίας του ο κ. Ουσουλτζόγλου αναφέρθηκε στον τουριστικό τομέα και την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού της περιοχής με την κατασκευή της διαδικτυακής πλατφόρμας στα πλαίσια του προγράμματος Interreg III B Archimed/ "MedTourNet".Το συγκεκριμένο έργο αποσκοπεί στην ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού στις απομακρυσμένες περιοχές μέσω:

-ανάπτυξης νέων τουριστικών προϊόντων

-προώθησης τους με νέους τρόπους και νέα κανάλια διανομής, για την επέκταση της τουριστικής περιόδου.

Το κεντρικό τμήμα της ομιλίας του κ. Ουσουλτζόγλου αφορούσε την ανάπτυξη και χρήση νέων τεχνολογιών και την αξιοποίηση υπαρχουσών υποδομών για την προώθηση της επιχειρηματικότητας μεταξύ Ελληνικών και Γερμανικών επιχειρήσεων.Η πρόταση του Επιμελητηρίου αφορά την δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποία το Επιμελητήριο και κάθε συνεργαζόμενος φορέας θα οργανώσει ένα Κέντρο Υποστήριξης Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, με μια σειρά αρμοδιοτήτων όπως:

-Εύρεση, συλλογή και μετάφραση επιχειρηματικών πληροφοριών και προφίλ επιχειρήσεων στα αγγλικά.

-Επικοινωνία με επιχειρήσεις και ανάλυση των αναγκών τους σε σχέση με τη συνεργαζόμενη χώρα.

-Χρήση μιας πλατφόρμας όπου οι επιχειρήσεις να μπορούν εύκολα να βρουν πληροφορίες για δυνητικούς συνεργάτες και να αναπτύξουν το εταιρικό τους προφίλ.

-Οργάνωση ηλεκτρονικών και φυσικών συναντήσεων

-Πιστοποίηση των εμπλεκομένων εταιρειών σχετικά με την πραγματική παρουσία τους στα Μητρώα των Επιμελητηρίων.

-Πιστοποιήση των παρεχόμενων πληροφοριών καθώς και των επιχειρηματικών ευκαιριών που παρέχονται από την πλατφόρμα.

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρθηκε και στην ανάγκη δημιουργίας Ηλεκτρονικού Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων, το οποίο θα λειτουργήσει στην ίδια βάση δεδομένων.

Οι Νομάρχες από την πλευρά τους χαιρέτησαν την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ημαθίας, και έκαναν αναφορές στη συνεργασία που έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά μεταξύ των δυο νομών.

Ο Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου εξέφρασε την ικανοποίηση του για την προοπτική συνεργασίας που οικοδομείται μεταξύ των όμορων νομών και σχολίασε τα λάθη του παρελθόντος τα οποία οδήγησαν στην απώλεια των αγορών της Δυτικής Ευρώπης και ειδικότερα της Γερμανίας η οποία θεωρείται η πλέον δυναμική αλλά και απαιτητική.

Αναφέρθηκε σε στοιχεία του περασμένου χρόνο, σύμφωνα με τα οποία οι εξαγωγές προς τη Γερμανία σημείωσαν σημαντική πτώση σε σχέση με τις εξαγωγές προς την ίδια χώρα. Τόνισε το ρόλο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, σημειώνοντας ότι οι δυνατότητες που έχει δεν περιορίζονται στις Ελληνογερμανικές ανταλλαγές, αλλά είναι διευρυμένες με δυνατότητες προβολής ελληνικών προϊόντων και εκτός των συνόρων της Ε.Ε.

Τέλος συνεχάρη τον Πρόεδρο του Επιμελητήριου για την πρόταση που προωθεί το Επιμελητήριο και δήλωσε ότι στην προσπάθεια αυτή θα είναι αρωγός.

Τον κύκλο των ομιλών ολοκλήρωσε ο Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας στην Θεσσαλονίκη.

Ο κ. W. Leuchs δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει πράγματι πολλά ενδιαφέροντα προϊόντα για εξαγωγή. Ωστόσο, και ο ίδιος θεωρεί ότι το μάρκετινγκ που γίνεται δεν είναι ικανοποιητικό και δε ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών.

Σημείωσε ότι η προτάσεις του Επιμελητηρίου Ημαθίας είναι πολύ ενδιαφέρουσες και επιδοκίμασε τη συνεργασία των Νομαρχιών. Κυρίως ο Γερμανός Πρόξενος τόνισε τη σημασία της συνεργασίας των τοπικών Φορέων με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, το οποίο έχει τις δυνατότητες να φέρει τις ελληνικές επιχειρήσεις κοντά στην Γερμανική Αγορά.

Έκλεισε την ομιλία του διαβεβαιώνοντας ότι μαζί με τα Επιμελητήρια θα επεξεργαστεί σοβαρά όλες τις προτάσεις για την ενδυνάμωση των εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων.

Ο λόγος δόθηκε στη συνέχεια στους Δημάρχους, που με τη σειρά τους αναφέρθηκαν στις προσπάθειες που γίνονται για την ανάπτυξη των καινοτομιών και τη δημιουργία υποδομών που συμβάλουν στην τόνωση της επιχειρηματικότητας και του τουρισμού.Η κ. Ουσουλτζόγλου ανακοίνωσε ότι η Βέροιας σύντομα θα είναι μια εκ των έξι πόλεων της χώρας, όπου θα αναπτυχθούν οι "έξυπνοι οικισμοί".

Ο κ. Γκιόνογλου τόνισε ότι η ανάπτυξη απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες από φορείς που μπορούν να σχεδιάζουν με προοπτική μέλλοντος σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τις συνθήκες της αγοράς.Ανακοίνωσε δε, ότι σύντομα θα διοργανώσει ημερίδα στην Αλεξάνδρεια για το θέμα του αεροδρομίου, το οποίο πράγματι μπορεί να αποτελέσει πόλο ανάπτυξης της περιοχής.