Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ |
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Τηλ. : 2310 539817, Fax : 2310 541933 | Τρίτη, 21 Ιουνίου 2011 |
Θέμα: | Συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα Μείωσης Λειτουργικού Κόστους σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις |
Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011 η εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος «Διασυνοριακή Εφαρμογή Καινοτόμων Τεχνολογιών Μείωσης Κόστους σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις» (Cross Border Implementation of innovative cost cutting technologies), το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Βουλγαρία 2007-2013, INTERREG IV με επικεφαλής εταίρο τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).
Στη συνάντηση συμμετείχαν τα αρμόδια στελέχη της Κοινής Τεχνικής Γραμματείας του Προγράμματος κ. Γιώργος Τασκούδης και κα Galena Georgieva και εκπρόσωποι από τους εννέα (9) εταίρους που υλοποιούν το πρόγραμμα.
Σήμερα το βασικό πρόβλημα των επιχειρήσεων στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης είναι ένα και μοναδικό: η διεθνής τους ανταγωνιστικότητα. Οι επιχειρήσεις της διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας – Βουλγαρίας δεν έχουν πολλά περιθώρια ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς τους, παρά μόνον ένα: τη μείωση του κόστους λειτουργίας τους. Μέσω του προγράμματος θα εφαρμοσθούν καινοτόμες τεχνικές και διαδικασίες για την μείωση του λειτουργικού κόστους σε εκατό (100) επιχειρήσεις με έδρα τη Βόρεια Ελλάδα και τη Νότια Βουλγαρία. Το αντικείμενο του έργου συνοπτικά περιλαμβάνει τα εξής:
- Αρχικά θα δημιουργηθεί μια συλλογή καινοτόμων τεχνολογιών μείωσης κόστους σε έξι περιοχές παρέμβασης (πεδία μείωσης κόστους). Στη συνέχεια θα εκπαιδευτούν μέσα από μια σειρά σεμιναρίων και συναντήσεων εργασίας στη διασυνοριακή περιοχή οι εξειδικευμένοι επιστήμονες που θα αναλάβουν το έργο της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις.
- Ακολούθως θα επιλεγούν εκατό (100) επιχειρήσεις με έδρα τη διασυνοριακή περιοχή οι οποίες θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, τις οποίες θα επισκεφθούν οι εξειδικευμένοι επιστήμονες για να διαγνώσουν την υπάρχουσα κατάσταση στις έξι (6) περιοχές παρέμβασης.
- Με την ολοκλήρωση αυτού του σταδίου θα επιλεγούν τριάντα (30) επιχειρήσεις στις οποίες θα παραδοθεί από τους ειδικούς του προγράμματος ένα συγκεκριμένο πλάνο εργασίας για τη μείωση του λειτουργικού τους κόστους.
- Το τελευταίο στάδιο υλοποίησης του έργου περιλαμβάνει την επιλογή των δέκα (10) από τις τριάντα (30) επιχειρήσεις του προηγούμενου σταδίου για την εφαρμογή των προτεινόμενων πλάνων εργασίας.
Επίσης, έχει προβλεφθεί να υπάρχει ένας διαδικτυακός τόπος συζήτησης για την περιφερειακή τεχνολογική και επιχειρηματική ανάπτυξη ιδιαίτερα καινοτόμος, ο οποίος έχει ονομασθεί "Community of Interest". Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που αντίστοιχή της, δεν έχει υλοποιηθεί στο παρελθόν τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βουλγαρία. Φιλοδοξούμε ν΄ αποτελέσει σημείο αναφοράς όχι μόνο για το πρόγραμμα αλλά και για κάθε ενδιαφερόμενο τρίτο μέρος το οποίο θα ήθελε να συμμετάσχει στην προσπάθεια των εταίρων του προγράμματος.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από τους ακόλουθους φορείς:
- Από την Ελλάδα:
- Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (επικεφαλής εταίρος)
- Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – Ερευνητική Μονάδα URENIO
- Σύνδεσμος Βιομηχάνων Ανατολικής Μακεδονίας
- Σύνδεσμος Βιομηχανιών – Βιοτεχνιών Ν. Ροδόπης
- Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βιοτεχνών Ξάνθης
- Σύνδεσμος Βιοτεχνιών – Βιομηχανιών Έβρου
- Από τη Βουλγαρία:
- Πανεπιστήμιο "Neofit Rilski" (Blagoevgrad)
- Industrial Association – Petritch
- Industrial Association – Kardjali
Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από Εθνικούς Πόρους (Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Γενική Γραμματεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης).
Οι ενδιαφερόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και να λάβουν δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες μπορούν να επικοινωνούν με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) ως εξής: αρμόδιο στέλεχος κ. Κωνσταντίνος Στυλιαράς, (τηλ. 2310 539817, εσωτ.202, email: k.styliaras@sbbe.gr ).
Θεσσαλονίκη, 20 Ιουνίου 2011
Πηγή: ΣΒΒΕ