Επικαιρότητα ΒΕΑ 17-6-2011

 

ΒIOTEXNIKO ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΤΥΠΟΥ ΕΚΔΟΣΕΩΝ

ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ                                                                  Αθήνα, 17-6-2011

Επικαιρότητα

  • – Ως βαλβίδα εκτόνωσης ευελπιστούν στην κυβέρνηση να λειτουργήσει ο σημερινός ανασχηματισμός της κυβέρνησης και κυρίως η αλλαγή του οικονομικού επιτελείου , που συγκέντρωνε τα πυρά των βουλευτών. Το νέο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να είναι ολιγομελές, περίπου 25 μέλη, και κατά τον πρωθυπουργό πιο «αποτελεσματικό και συνεκτικό». Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες ότι θα υπάρξει δημοψήφισμα για τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές που αφορούν και το πολιτικό σύστημα και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι βουλευτές είναι έτοιμοι να υποστούν θυσίες των προνομίων τους και να δώσουν το καλό παράδειγμα. (ΑΡ.Μ.)

  • – Εν μέσω καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων υπερψηφίστηκε χθες επί της αρχής στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, η δεύτερη ανάγνωση του οποίου θα γίνει προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Σημειώνεται πως στη διαδικασία δεν συμμετέχουν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. (ΑΡ.Μ.)

  • – Από τις 4 έως και τις 8 Ιουλίου καλούνται οι υπόχρεοι να υποβάλλουν το ειδικό σημείωμα Αυτοελέγχου του ΦΠΑ.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες την παράταση της σχετικής προθεσμίας, καθώς επίσης και των προθεσμιών υποβολής της οριστικής δήλωσης απόδοσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, της κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης, των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των υπόχρεων που ασκούν ατομικά εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και τηρούν βιβλία Α΄, Β΄ και Γ΄ κατηγορίας του ΚΒΣ. «Ν»

  • – Στο 15,9% αυξήθηκε το ποσοστό της ανεργίας το α΄ τρίμηνο εφέτος, από 11,7% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010 και 14,2% το δ΄ τρίμηνο 2010. Οι άνεργοι, σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού που διενεργεί η Ελληνική Στατιστική Αρχή έφτασαν πλέον στα 792.601 άτομα, αριθμός που αυξήθηκε κατά 35,1% μέσα σε έναν χρόνο και κατά 11,3% μέσα σε ένα τρίμηνο. (ΑΡ.Μ.)

  • – Με τη σκέψη στις αντιδράσεις των αγορών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναβεβαίωσε χθες ότι θα χορηγηθεί στην Ελλάδα η 5η δόση του δανείου στις αρχές Ιουλίου, αφήνοντας καθαρά να εννοηθεί ότι η συμφωνία με το ΔΝΤ είναι δεδομένη. Από την άλλη πλευρά, θέτει ως όρο στην Αθήνα για τη χορήγηση συμπληρωματικής βοήθειας, αλλά και της 5ης δόσης του δανείου, την υιοθέτηση μέχρι τα τέλη Ιουνίου του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και επιμένει στο αίτημά της για επίτευξη συναίνεσης των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, επισημαίνοντας ότι μία χρεοκοπία της Ελλάδας θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για τη χώρα και την ευρωζώνη. (ΑΡ.Μ.)

  • – Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις δρομολόγησαν χθες οι παραιτήσεις δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από την Κ.Ο., των κ. Γιώργου Φλωρίδη και ΄Eκτωρα Νασιώκα, οι οποίοι με δηλώσεις τους «έβαλαν» κατά του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου. Στη συνέχεια η κ. Βάσω Παπανδρέου συνέλεξε υπογραφές βουλευτών απαιτώντας την άμεση σύγκληση της Κ.Ο. προκειμένου να συζητηθούν όλα. Αρκετοί βουλευτές (Λυντζέρης, Σαλαγιάννης) και με δηλώσεις τους έθεσαν ευθέως θέμα ηγεσίας. (ΑΡ.Μ.)

  • – Εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, το οποίο φορολογείται με βάση τη φορολογική κλίμακα, θεωρούνται οι παροχές σε είδος μέσω πιστωτικών καρτών που παρέχουν οι εταιρίες στα στελέχη τους, όπως διευκρινίζει με εγκύκλιό το Υπουργείο Οικονομικών. (ΑΡ.Μ.)

  • – Πλήρη ενημέρωση για τις αλλαγές στον αριθμό των εργαζόμενων, τις ώρες απασχόλησης τους, αλλά και τα ποσά των μισθών τους θα πρέπει να υποβάλουν οι επιχειρήσεις στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και τον ΟΑΕΔ, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του Σώματος που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Παράλληλα, το σχέδιο νόμο προβλέπει μεταξύ άλλων τη θεσμοθέτηση της κάρτας εργασίας από την 1η Σεπτεμβρίου με την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εφόσον η οικονομική κατάσταση των ταμείων το επιτρέπει. (ΑΡ.Μ.)

  • – Κατά 15% μειώνεται το εφάπαξ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ η μείωση αυτή περιορίζεται στο 10% σε ότι αφορά τον δημόσιο τομέα. Η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ψηφίστηκε χθες στην επιτροπή της Βουλής, με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη να διευκρινίζει ότι η εισφορά στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ θα κυμαίνεται από 3 έως 10 %. Παράλληλα ορίστηκαν τα κλιμάκια για την επιβολή ειδικής εισφοράς από 3 έως 14%στους συνταξιούχους για κύριες συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ. Συνταξιούχοι κάτω των 60 ετών για τις συντάξεις άνω των 1700 ευρώ θα έχουν περικοπή από 3 έως 10%. (ΑΡ.Μ.)

Πηγή: ΒΕΑ