Τα σχέδια για νέα φοροκαταιγίδα

Τα σχέδια για νέα φοροκαταιγίδα

ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΔΗ

Αλλαγές στο φορολογικό σύστημα επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας στο πλαίσιο των μέτρων που θα πρέπει να παρουσιάσει η κυβέρνηση στην Κομισιόν μέσα στον Οκτώβριο, ως αντάλλαγμα για τη λήψη παράτασης για τη μείωση του ελλείμματος πέρα από το 2010. Οι Βρυξέλλες καταρχήν δεν έχουν αντίρρηση να χορηγήσουν στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο για να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Παράταση
Ωστόσο η χορήγηση του έξτρα χρόνου, αλλά και το εάν αυτός θα είναι ένα έτος ή δύο θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο η κυβέρνηση θα μπορέσει να πείσει την Κομισιόν ότι προτίθεται να ενεργοποιήσει πλέγμα μέτρων για την τόνωση των εσόδων, την περικοπή των δημοσίων δαπανών και την προώθηση μεταρρυθμίσεων, όπως ασφαλιστικό, ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων και περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών. Στο πλαίσιο αυτό:

Σημαντικές αναμένεται να είναι οι αλλαγές που θα γίνουν στο φορολογικό σύστημα της χώρας, βάσει των οποίων θα βρεθούν στο στόχαστρο της εφορίας δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, οι οποίοι θα φορολογηθούν με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που ίσχυε μέχρι σήμερα, όχι για τα μελλοντικά εισοδήματα, αλλά γι' αυτά που αποκτήθηκαν και θα αποκτηθούν εντός του 2009.

Οι βασικές αλλαγές, που είτε θα περιλαμβάνονται σε αυτοτελές νομοσχέδιο ή θα προωθηθούν σταδιακά με επιμέρους αποφάσεις και ρυθμίσεις, θα αφορούν στην κατάργηση μεγάλου μέρους των φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα και των εισοδημάτων που φορολογούνται αυτοτελώς.

Παράλληλα προωθείται η θέσπιση νέου συστήματος τεκμηρίων διαβίωσης. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας υπολογίζουν ότι μόνο από τις φοροαπαλλαγές το κόστος για το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται στο ποσό των 7 δισ. ευρώ ετησίως.

Φοροαπαλλαγές
Τα ίδια στελέχη ανεβάζουν στα 17 δισ. ευρώ τα ποσά που φορολογούνται αυτοτελώς. Από αυτά τα 6,5 δισ. ευρώ αφορούν αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων. Όσον αφορά στις κυοφορούμενες αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης, το τοπίο είναι ακόμη ασαφές.

Μέτρα δρομολογούνται και στο μέτωπο των δαπανών, όπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζιτών θα μπορούσε να υπάρχει το ίδιο αποτέλεσμα με δαπάνες κατά 30% λιγότερες. Στο πλαίσιο των περικοπών, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο «παγώματος» των μισθών και των συντάξεων στο Δημόσιο και το 2010 ενώ παράλληλα η κυβέρνηση προωθεί πλέγμα μέτρων για τον εξορθολογισμό των δαπανών στο Δημόσιο.

Σχεδιάζεται επίσης νέο μισθολόγιο για τους νεοπροσλαμβανόμενους δημοσίους υπαλλήλους, βάσει του οποίου οι εργαζόμενοι με τα ίδια προσόντα και τα ίδια χρόνια υπηρεσίας θα έχουν τις ίδιες απολαβές με τα συνδικάτα να φοβούνται για «ψαλίδι» σε σειρά επιδομάτων για όσους προσλαμβάνονται μετά την 1.1.2010.

Περικοπές δαπανών

Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται μέτρα όπως η συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου, η θέσπιση νέου συστήματος ελέγχου των δαπανών της υγείας και η εγκατάσταση διπλογραφικού συστήματος σε όλους τους ΟΤΑ, Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και νοσοκομεία. Το διπλογραφικό σύστημα έως το τέλος του έτους θα έχει εφαρμοστεί και στους 14 Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και στο σύνολο των 515 ΟΤΑ.

Στους οργανισμούς αυτούς θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2010 η εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων και η κατάθεση επιχειρησιακών σχεδίων. Επίσης, δημιουργείται Κεντρική Αρχή και ολοκληρωμένο Πληροφορικό Σύστημα σε όλα τα υπουργεία που εποπτεύουν τους παραπάνω φορείς.

Η πληρωμή των αμοιβών στο Δημόσιο θα γίνεται από μία μόνο αρχή.

Πηγή: www.imerisia.gr