Το Υπουργείο Εξωτερικών ενισχύει την Επιχειρηματική Εξωστρέφεια

Το Υπουργείο Εξωτερικών ενισχύει την Επιχειρηματική Εξωστρέφεια 

Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα σε Έλληνες επιχειρηματίες να έχουν κατ' ιδίαν συναντήσεις με ανώτατα στελέχη των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να ωφεληθούν από μια παγκόσμια αγορά 10 δις δολαρίων 

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα μεταξύ εκπροσώπων 13 κλαδικών και περιφερειακών επιχειρηματικών φορέων- ανάμεσά τους και ο ΣΕΒΕ- και της ηγεσίας και στελεχών της Ειδικής Γραμματείας Αξιοποίησης Διεθνών Προγραμμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών, έγινε ενημέρωση για την πρωτοβουλία «Σύμπραξη Επιχειρηματικής Εξωστρέφειας». 

Η «Σύμπραξη Επιχειρηματικής Εξωστρέφειας» είναι μια πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Ειδική Γραμματεία σε συνεργασία με κεντρικούς επιχειρηματικούς φορείς και έχει ως στόχο να δώσει στις ελληνικές επιχειρήσεις με εξωστρεφή προσανατολισμό, την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια παγκόσμια αγορά, όπως είναι οι προμήθειες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες ξεπερνούν τα 10 δις δολάρια ετησίως.

Έως σήμερα κάποιες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν κερδίσει συμβόλαια διευρύνοντας τον κύκλο εργασιών και τους ορίζοντές τους. Ωστόσο, η συμμετοχή των επιχειρήσεων της χώρας μας στην παγκόσμια αγορά προϊόντων και υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης, δεδομένου ότι από τις αναπτυγμένες χώρες, η Ελλάδα είναι με διαφορά η χώρα με το μικρότερο τζίρο. Είναι σαφές ότι τα συμβόλαια των Ηνωμένων Εθνών είναι μέσα στις δυνατότητες των ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες εξάγουν τεχνογνωσία σε θέματα διεκδίκησης συμβολαίων από άλλους διεθνείς οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία μάλιστα διέπονται από πιο πολύπλοκες διαδικασίες απ’ ότι αυτά των Ηνωμένων Εθνών.

Συνειδητοποιώντας λοιπόν ότι τα εμπόδια πρόσβασης των ελληνικών επιχειρήσεων στην εν λόγω αγορά δεν είναι ουσιαστικά αλλά διαδικαστικά, η ηγεσία της Ειδικής Γραμματείας ξεκίνησε μία οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια προκειμένου οι ελληνικές επιχειρήσεις να διεκδικήσουν με αξιώσεις το μερίδιό τους σε αυτήν την πολλά υποσχόμενη αγορά.  

Σε μια προσπάθεια ουσιαστικής υποστήριξης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων προς την αγορά των Ηνωμένων Εθνών, η Ειδική Γραμματεία εκπόνησε μελέτη για την ανάδειξη των πιο ανταγωνιστικών ελληνικών κλάδων και των αντίστοιχων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τη μελέτη, υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες για τις Ελληνικές επιχειρήσεις να ανταγωνιστούν με επιτυχία και να κερδίσουν συμβόλαια προμηθειών από τα Ηνωμένα Έθνη. Συγκεκριμένα, πάνω από 400 Ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αξιολογηθεί ως ανταγωνιστικές και με καλύτερη απόδοση, σε σύγκριση με τη μέση Αμερικάνικη εταιρεία, ενώ περίπου 95% των ανταγωνιστικών επιχειρήσεων έχουν αξιολογηθεί ως δυνατές και αξιόπιστες να ξεπεράσουν την κρίση και να αναπτυχθούν περαιτέρω, διασφαλίζοντας υψηλή ποιότητα υπηρεσιών σε χαμηλό κόστος, γεγονός που τις καθιστά ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο. Τέλος, δυνατοί και ανταγωνιστικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας, όπως υπηρεσίες, τρόφιμα και φαρμακευτικά προϊόντα αντικατοπτρίζουν μεγάλο μέρος των αναγκών των Ηνωμένων Εθνών και η ζήτησή τους από τον Οργανισμό, σημειώνει σημαντική ανάπτυξη.

Με εφόδια τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της μελέτης, στελέχη της Ειδικής Γραμματείας, σε διμερείς συναντήσεις, κέρδισαν το ενδιαφέρον των υπευθύνων προμηθειών σημαντικών οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι αποδέχτηκαν την πρόσκληση να επισκεφθούν την Ελλάδα και να συναντηθούν από κοντά με εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων τον Οκτώβριο.  

Όπως επισημαίνει ο Ειδικός Γραμματέας κ. Αλέξης Γαληνός: «Παρουσιάζεται μια μοναδική ευκαιρία στην ελληνική επιχειρηματική αγορά να έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με αξιωματούχους προμηθειών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Να τους πείσουν για τις δυνατότητες των ελληνικών επιχειρήσεων, να συμμετάσχουν στις διαδικασίες διαγωνισμού και να κερδίσουν συμβόλαια που θα αυξήσουν τον κύκλο εργασιών τους και θα διευρύνουν το πεδίο δράσης τους. Εμείς, το Υπουργείο Εξωτερικών, τους δίνουμε την ευκαιρία να δικτυωθούν σε μια διεθνή αγορά που δεν έχει επαρκώς αξιοποιηθεί μέχρι τώρα». .

Το πρώτο βήμα για τις ελληνικές επιχειρήσεις θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο. Στις 15, 16, και 17 Ιουλίου, η Ειδική Γραμματεία του Υπουργείου Εξωτερικών διοργανώνει εκπαιδευτικό σεμινάριο. Σε αυτό το πλαίσιο εξειδικευμένοι σύμβουλοι που διαθέτουν υψηλή τεχνογνωσία στις προμήθειες των Ηνωμένων Εθνών, θα πραγματοποιήσουν 25άλεπτες ατομικές συναντήσεις με τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες. Σκοπός του σεμιναρίου είναι τα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις σχετικά με τις διαδικασίες των προμηθειών των Ηνωμένων Εθνών, ώστε στη συνέχεια να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας προώθησης των προϊόντων και υπηρεσιών τους στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους αξιωματούχους προμηθειών του Οργανισμού τον Οκτώβριο.

Ο δεύτερος και πιο σημαντικός σταθμός είναι ο Οκτώβριος. Τότε Έλληνες επιχειρηματίες θα βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο, σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών. Κατά τη διάρκεια των κατ’ ιδίαν συναντήσεων, εταιρείες των οποίων τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες καλύπτουν τις ανάγκες προμηθειών των Ηνωμένων Εθνών, θα προωθήσουν τα προφίλ τους στους αξιωματούχους προμηθειών και θα αυξήσουν σημαντικά τις πιθανότητες να κερδίσουν συμβόλαια από τον Οργανισμό.

 Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.aidfunding.mfa.gr/un (διαθέσιμο από τις 23/06/2009), όπου μπορούν να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα εγγραφής για το σεμινάριο του Ιουλίου, που θα αποτελέσει και το πρώτο τους βήμα στην παγκόσμια αγορά.  

Στο ευρύτερο πλαίσιο της αποστολής της που έχει ως κύριο στόχο την αύξηση της εξωστρέφειας και του κύκλου εργασιών των ελληνικών φορέων στο πλαίσιο αναπτυξιακών προγραμμάτων, η Ειδική Γραμματεία Αξιοποίησης Προγραμμάτων έχει διοργανώσει πλήθος ενημερωτικών εκδηλώσεων τόσο για επιχειρηματικές ευκαιρίες σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές, όσο και για συγκεκριμένες προκηρύξεις από Υπηρεσίες και Διεθνείς οργανισμούς όπως η EuropeAid και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Για περισσότερες πληροφορίες για το έργο της Ειδικής Γραμματείας Αξιοποίησης Διεθνών Προγραμμάτων μπορείτε να ενημερώνεστε στο www.aidfunding.mfa.gr. 

Τέλος, ο ΣΕΒΕ θα διοργανώσει προπαρασκευαστική συνάντηση για τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, στις αρχές Ιουλίου. Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος μπορούν να επικοινωνούν με το ΣΕΒΕ, κα Μαίη Δεμερτζή (τηλ. 2310 535333, e-mail: md@seve.gr).