ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 23 Σεπτεμβρίου 2009

  • ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΑ 5 ΔΙΜΕΡΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Ο περιορισμός των υπουργείων σε 10 και η θεσμοθέτηση μόνιμων υφυπουργών στο υπουργείο Οικονομίας Οικονομικών και στον τουρισμό, η επανίδρυση του ΕΛΚΕ ως one stop shop για τις επιχειρήσεις (ανεξαρτήτως ύψους επένδυσης), η μείωση προσλήψεων στο δημόσιο, η κατάργηση των αυτοτελών φόρων (εκτός από τους τόκους καταθέσεων) και η φορολόγηση όλων βάση κλίμακας είναι ορισμένα μέτρα των αξόνων της μεταρρυθμιστικής πολιτικής που προτείνουν τα πέντε μεγαλύτερα διμερή επιμελητήρια για την έξοδο της οικονομίας μας από την κρίση. Τα παραπάνω τονίστηκαν σε εκδήλωση των πέντε μεγαλύτερων διμερών Επιμελητηρίων, στην οποία παρουσιάστηκε έκθεση με τίτλο «Η ελληνική οικονομία σε αναζήτηση στρατηγικής», η οποία υπογράφεται από τον καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικό διευθυντή τη ΙΟΒΕ, Γ. Στουρνάρα και τον Ν. Βρεττό, διευθύνοντα σύμβουλο της The Boston Consulting Group.

  • ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2008

Μεγάλη κερδισμένη του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2008, αποδείχθηκε η Ελλάδα, όσον αφορά στα κοινοτικά κονδύλια που έχει εισπράξει, καθώς οι καθαρές εισπράξεις της Ελλάδας πέρσι από την Ε.Ε. ήταν 6,3 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,7% του ΑΕΠ της χώρας, για αγροτικές επιδοτήσεις, χρηματοδοτήσεις έργων υποδομής, όπως η κατασκευή αυτοκινητοδρόμων, καθώς και για περιβαλλοντικές δράσεις, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό του περσινού έτους. Στον αντίποδα, μεγαλύτερος χρηματοδότης στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει η Γερμανία, η οποία ήταν αυτή που κατέβαλε και τις υψηλότερες εισφορές. Δεύτερη «κερδισμένη» αναδείχθηκε η Πολωνία, η οποία έλαβε επιδοτήσεις ύψους 4,4 δισ. ευρώ, ποσόν που αντιστοιχεί στο 1,3% του ΑΕΠ της χώρας.    

  • ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΔΕΚΑΤΗ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΗ ΧΩΡΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Η ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα είναι η δέκατη πιο ακριβή χώρα στην ΕΕ για τις τραπεζικές συναλλαγές, κάτι το οποίο οφείλεται κυρίως στο υψηλό κόστος μεταφοράς χρημάτων (π.χ. προμήθειες), σύμφωνα με μελέτη της Κομισιόν για τα καταναλωτικά τραπεζικά προϊόντα στα διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις τιμές των καταναλωτικών προϊόντων που εξετάστηκαν σε 224 τράπεζες σε όλη την ΕΕ (81% της ευρωπαϊκής αγοράς), συμπεραίνεται ότι οι χρεώσεις των τραπεζών προς τους καταναλωτές δεν είναι σαφείς, ενώ η ενημέρωση προς τους πελάτες τους είναι δυσνόητη και ελλιπής. Ειδικότερα, για την Ελλάδα, η Επιτροπή επισημαίνει ότι το κόστος διατήρησης ενός τρέχοντος τραπεζικού λογαριασμού ανέρχεται, κατά μέσο όρο, σε 54 ευρώ. Επίσης, η Κομισιόν σημειώνει ότι το κόστος των τραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα είναι κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου όσον αφορά τη διαφάνεια των τιμών. Η μελέτη αναφέρει, ακόμη, ότι το 41% των καταναλωτών στην Ελλάδα δυσκολεύονται να συγκρίνουν τις προσφορές για τρέχοντες λογαριασμούς.

Πηγή: ΕΒΕΑ