ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 18 Νοεμβρίου 2009

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΟ ΕΒΕΑ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΗΝ 25.11.09

Σας γνωρίζουμε ότι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών διοργανώνει Επιχειρηματικό Forum την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009 και ώρα 14:30, στο οποίο θα παραστούν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, κ. Georgi Parvanov. Ο Πρόεδρος κ. G. Parvanov θα παρουσιάσει την οικονομία της Βουλγαρίας και θα απευθυνθεί στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα για τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας. Στην εν λόγω εκδήλωση τον Πρόεδρο θα συνοδεύουν Βούλγαροι επιχειρηματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται κυρίως στους εξής τομείς: κατασκευών και δομικών υλικών, τουρισμού, πληροφορικής, τροφίμων, φαρμακευτικών προϊόντων και καλλυντικών, κτηματαγοράς, μεταλλευτικής βιομηχανίας, εξοπλισμού διυλιστηρίων, ναυτιλίας, κλωστοϋφαντουργίας, διοργάνωσης εκθέσεων. Όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του ΕΒΕΑ, Ακαδημίας 7, 4ος όροφος, τηλ: 210 3382242, 210 3382466, fax: 2103624643 ή να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του ΕΒΕΑ: www.acci.gr.

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΩΝ

Σε τρία σημεία εστιάζονται οι διαφωνίες των τραπεζών στο νομοσχέδιο, με το οποίο ρυθμίζονται οι οφειλές των υπερχρεωμένων δανειοληπτών. Η υπουργός κα Κατσέλη, σε συνεργασία με το γενικό γραμματέα Καταναλωτή, Δημήτρη Σπυράκο, συζήτησε χθες το περιεχόμενο των δύο νομοσχεδίων με τη διοίκηση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνάντησης με θέμα την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών για την αναθέρμανση της οικονομίας και την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά. Η Λ. Κατσέλη έκανε αποδεκτές 14 από τις 17 προτάσεις που είχαν θέσει οι τράπεζες στη διαβούλευση για το νομοσχέδιο που αφορά στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, άφησε όμως εκτός, τα τρία αιτήματά τους. Την εξαίρεση των στεγαστικών δανείων από τη ρύθμιση. Την αύξηση στο 20% της οφειλής του ελάχιστου ποσού που πρέπει να καταβάλει ο δανειολήπτης προκειμένου να υπαχθεί στη ρύθμιση από 10% που προτείνει το νομοσχέδιο. Την αύξηση σε 10 χρόνια του χρόνου παραμονής στη «μαύρη λίστα» όσων υποβάλλουν αίτηση πτώχευσης, αντί 3 και 5 ετών που προβλέπει κατά περίπτωση το νομοσχέδιο.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ- ΕΛΛΑΣ: ΑΚΟΜΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΟΙ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Διαφάνεια- Ελλάς και αποτυπώνουν την εκτίμηση για την έκταση της διαφθοράς που διαμορφώνουν σημαντικές κοινωνικές ομάδες. Ο φετινός δείκτης της Διεθνούς Διαφάνειας (CPI 2009) βαθμολογεί την Ελλάδα με 3.8 βαθμούς και την κατατάσσει στην 71η θέση του σχετικού πίνακα με 180 χώρες. Η Ελλάδα σημειώνει μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις στη βαθμολογία του πίνακα (το περασμένο έτος η σχετική βαθμολογία ήταν 4.7) και βρίσκεται πλέον στην τελευταία θέση της Ευρώπης των 27 μαζί με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την ΠΓΔΜ. Η επιδείνωση της βαθμολογίας μας είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια επενδύσεων ύψους 1,2 δισ. ευρώ για φέτος.

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΕΡΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΖΗΤΑΕΙ H ΠΟΕΤ

Η λήψη νομοθετικών πρωτοβουλιών για τη δημιουργία ανταγωνιστικότερου πλαισίου λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων και ειδικής μέριμνας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελεί επιτακτική ανάγκη σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΠΟΕΤ), σε μια περίοδο στην οποία η ανάκαμψη στον ελληνικό τουρισμό, όπως εκτιμά, θα είναι εξαιρετικά βραδεία. Στην ανακοίνωσή της, η ΠΟΕΤ προτείνει:
– Τη μεγαλύτερη δυνατή εξωστρέφεια και δυναμική προβολή του τουρισμού μας.
– Την ιδιαίτερη μέριμνα για τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν το 95% του τομέα και τη ραχοκοκαλιά της τουριστικής μας βιομηχανίας. Παράδειγμα αποτελούν τα προγράμματα επιδότησης της απασχόλησης, από τα οποία εξαιρέθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα και τον κίνδυνο της οικονομικής κατάρρευσης.
– Νομοθετικές πρωτοβουλίες, που να εξασφαλίζουν ένα υγιέστερο και ανταγωνιστικότερο πλαίσιο λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων. Για την περίπτωση του κλάδου μας, των τουριστικών γραφείων, απαιτείται ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας, ενώ άμεση είναι η ανάγκη για κατάργηση των απίστευτων προνομίων των ΚΤΕΛ σε βάρος των τουριστικών πούλμαν και του αναχρονιστικού μονοπωλίου που έχει επιβληθεί στις τακτικές συγκοινωνίες, με σοβαρό κόστος για το σύνολο του ελληνικού τουρισμού.

Πηγή: ΕΒΕΑ